22 Δεκ 2023

Ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ καταδίκασε τους διωγμούς κατά της Εκκλησίας στην Ουκρανία

Σχολιάζοντας την εισήγησή του για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία για την περίοδο Αύγουστος-Νοέμβριος 2023 ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τιουρκ καταδίκασε τις ενέργειες των ουκρανικών Αρχών κατά της υπό τον μητροπολίτη Ονούφριο Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και άσκησε κριτική στο νομοσχέδιο, που αποβλέπει στην απαγόρευσή της:

«Επίσης, εκφράζω την ανησυχία μου για την ελευθερία του θρησκεύεσθαι και των πεποιθήσεων στην Ουκρανία, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες ενέργειες της κυβέρνησης κατά της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Το νομοσχέδιο θα καθιερώσει τη διαδικασία διαλύσεως οποιασδήποτε θρησκευτικής οργανώσεως, που σχετίζεται με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτοί οι προβλεπόμενοι περιορσιμοί δικαιώματος για την ελευθερία του θρησκεύεσθαι καθώς φαίνεται δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στην προηγούμενη εισήγηση του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία την περίοδο Φεβρουάριος-Ιούλιος 2023 καταγράφηκαν ιδιαιτέρως πολλαπλά περιστατικά σωματικής βίας κατά των πιστών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, βίαιων αρπαγών ιερών ναών της καθώς και διεξαγόμενες από ειδικές υπηρεσίες έρευνες στους ναούς και τις μονές της και ποινικές διώξεις εις βάρος των κληρικών της.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας άσκησε κριτική στις δηλώσεις του ΟΗΕ και εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι «η Πολιτεία εξασφαλίζει την ελευθερία του θρησκεύεσθαι στην Ουκρανία ανεξαιρέτως».

Στις 21 Δεκεμβρίου 2023 ο Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, απευθυνόμενος στους μετέχοντες στο χριστουγεννιάτικο πρωινό προσευχής στο Κίεβο δήλωσε: «Χαίρομαι που το Κίεβο κατατάσσεται στις πρωτεύουσες, όπου επικρατεί η ελευθερία και οι άνθρωποι μπορούν ανεμπόδιστα να πρεσβεύουν την πίστη τους. Είμαι υπερήφανος για όλους όσοι προστατεύουν την ελευθερία μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες εκπρόσωποι της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας δεν προσκλήθηκαν στο πρωινό προσευχής.

romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com