22 Νοε 2023

Λούκα Κουρτανίτζε: Το θαύμα της μετάνοιας – Ο θηριώδης παλαιστής που ήταν φόβητρο, έγινε ο πράος πατέρας Λουκάς

Λούκα Κουρτανίτζε: Το θαύμα της μετάνοιας – Ο θηριώδης παλαιστής που ήταν φόβητρο, έγινε ο πράος πατέρας Λουκάς

Λούκα Κουρτανίτζε: Ολυμπιονίκης στην ελευθέρα πάλη και «τρόμος» στα ταπί - Άλλαξε την ταραχώδη ζωή του και «μεταμορφώθηκε»

Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης

Μπορεί ένας αθλητής που για πολλά χρόνια ήταν φόβητρο στα ταπί να μεταμορφωθεί σε έναν καλοσυνάτο «αθλητή» του πνεύματος και μάλιστα να γίνει και ιερέας; Βεβαίως και μπορεί, ακόμα και αν είναι ένας σκληροτράχηλος παλαιστής με ταραχώδη ζωή και βαρύ παρελθόν. Η μετάνοια είναι εκείνη που μεταμορφώνει ανθρώπους, τους αναβαπτίζει σε μια νέα πραγματικότητα και τους κάνει αγνώριστους.

Ο λόγος για τον Γεωργιανό, Λούκα Έλνταρ Κουρτανίντζε, έναν από τους καλύτερους αθλητές ελευθέρας πάλης που πρωταγωνίστησε σε διεθνές επίπεδο και είχε μια καταξιωμένη πορεία γεμάτη μετάλλια και διακρίσεις. Πασίγνωστος για τους αθλητές πάλης, που τον θεωρούν πρότυπο. Δύο φορές χάλκινος Ολυμπιονίκης της ελευθέρας (Ατλάντα και Σίδνεϊ). Έχει επίσης κατακτήσει πέντε μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα (2 χρυσά, 2 ασημένια και 1 χάλκινο) και 10 σε ευρωπαϊκά (5 χρυσά, 3 ασημένια και 2 χάλκινα).

Θηριώδης σε σωματική διάπλαση, εκρηκτικός σε χαρακτήρα, οξύθυμος και παρορμητικός στη ζωή του, ο Λούκα ακολουθούσε έναν δρόμο χωρίς πνευματικά «φρένα», όπου θεωρούσε πως πρέπει να επιβαλλόμαστε με τον «νόμο» του ισχυρού.

Όταν αποσύρθηκε από τα ταπί, ο Κουρτανίτζε αναμείχθηκε στην πολιτική σκηνή της Γεωργίας από το 2011, και εν συνεχεία έγινε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πάλης της Γεωργίας και Επικεφαλής Φυσικής Αγωγής στη Γεωργιανή Αστυνομική Ακαδημία. Η εμπλοκή του σε κάποια βίαια αντικυβερνητικά επεισόδια, και το γεγονός ότι κατηγορήθηκε για άσκηση σωματικής βίας κατά αντιπάλων του στην Ομοσπονδία Πάλης, αμαύρωσαν την εικόνα του και έφεραν τη ζωή του σε τέλμα.

Αυτή ήταν η ζωή του Λούκα, προ… Χριστού. Μετά άλλαξαν όλα. Σε κάποιους αγώνες πάλης που γίνονταν στη Γεωργία πρόσφατα, η κάμερα «συνέλαβε» έναν πράο και γλυκύτατο ιερέα, να κάθεται στις κερκίδες και να παρακολουθεί ήσυχα και ταπεινά τους αθλητές. Το πρόσωπο φωτεινό, το χαμόγελο ουράνιο, η φυσιογνωμία θύμιζε πράους γέροντες της Ορθοδοξίας. Μόνο ο όγκος του σώματος και τα έντονα χαρακτηριστικά του προσώπου, σε υποψίαζαν για το ποιος είναι. Ήταν ο πατέρας Λουκάς, αναγεννημένος μέσα από τη μετάνοια.

Από τον παλιό του εαυτό, κράτησε μόνο την αγάπη για τον αθλητισμό και την αγαπημένη του πάλη, που υπηρέτησε άξια για τόσα χρόνια.

Μειλίχιος, σεμνός, συνειδητοποιημένος, αλλαγμένος για πάντα, γιατί βρήκε τον Χριστό πάνω στην πιο σκοτεινή ώρα της ζωής του.  Και έτσι το «θηρίο» έγινε… αρνάκι. Μια ζωντανή απόδειξη ότι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν ριζικά, διότι αν η καρδιά αλλοιωθεί από την αλήθεια της Ορθόδοξης πίστης, μπορεί να εξαγιαστεί ο κάθε χαρακτήρας, όσο ακραίος και αν ήταν πριν. Και τα μεγαλύτερα θαύματα δεν είναι τα θεατά που συμβαίνουν στις θεραπείες των σωμάτων, αλλά εκείνα τα αθέατα που συμβαίνουν μέσα στις ψυχές και τις ανασταίνουν.

Σε μια πρόσφατη ανάρτησή του, ο πατέρας Λουκάς έγραψε αυτό το συγκινητικό μήνυμα που νομίζουμε πως τα λέει όλα:

«Πολλοί λένε… Ο Λουκ έγινε πατέρας… Είμαι απλά ο Λούκα Έλνταρι Κουρτανίντζε, ένας αμαρτωλός Γεωργιανός που έζησε για την πατρίδα του τη Γεωργία, μέσα από λάθη, σκαμπανεβάσματα, αλλά μόνο για αυτήν! Γι’ αυτό είμαι έτσι και με δάκρυα στα μάτια ευχαριστώ τον Κύριο για το μονοπάτι που με οδήγησε μέχρι σήμερα!».

Δείτε τον Λούκα Κουρτανίτζε στο «πριν» και στο εντυπωσιακό «μετά»:

sportime.gr 21 Νοέ 2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com