29 Δεκ 2022

Ουκρανοί του Φαναρίου στο Αμβούργο «λειτούργησαν» μαζί με Λουθηρανούς!

Ορθοδοξο-Λουθηρανική «λειτουργία» στο Αμβούργο. Φωτογραφία: Facebook Florina Chudnovska

Μέλη πρώην κοινότητας της UOC-KP [Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Πατριαρχείο Κιέβου Φιλαρέτου] πιστεύουν ότι η «λειτουργία» με τους Λουθηρανούς είναι «τα νέα Ευρωπαϊκά μας Χριστούγεννα, η ενότητα και ο αμοιβαίος εμπλουτισμός των δύο χριστιανικών κόσμων».

Στις 25 Δεκεμβρίου 2022 στο Αμβούργο, στον Λουθηρανικό «Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Ανδρέα», πραγματοποιήθηκε κοινή «λειτουργία» μεταξύ εκπροσώπων της «Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Διασπορά» και Λουθηρανών. Αυτό αναφέρθηκε στην σελίδα Facebook «Feine Ukraine – Verein der deutsch-ukrainischen Zusammenarbeit».

«Σήμερα πραγματοποιήθηκε μια μοναδική ιστορική Χριστουγεννιάτικη λειτουργία. Μια κοινή λειτουργία όπου υπήρχαν δύο Ευχαριστίες, Ορθόδοξη και Προτεσταντική», αναφέρει το μήνυμα.

Η «λειτουργία» από πλευράς Ουκρανών του Φαναρίου τελέστηκε από τον Γιάροσλαβ Μπόγκοντιστ [Yaroslav Bogodist], εφημέριο της ενορίας του Αγίου Νικολάου Μύρων στο Αμβούργο, και από τον ιατρό Κορντ Σούλερ [Kord Schoeler] από πλευράς Λουθηρανών.

Στην φωτογραφία της «λειτουργίας» απεικονίζονται ο Μπόγκοντιστ και ο Σούλερ με λειτουργικά άμφια να στέκονται μαζί μπροστά από την «τράπεζα», πάνω στην οποία υπάρχει ένα αντικείμενο που μοιάζει με δισκάριο, το οποίο είναι καλυμμένο με ύφασμα.

Μία από τις ενορίτισσες της «Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Διασπορά προς τιμή του Αγίου Νικολάου», η Φλωρίνα Τσούντβοσκα [Florina Chudnovska], έγραψε στο Facebook ότι αυτά είναι «τα πρώτα Ορθόδοξα Χριστούγεννα μαζί με Χριστιανούς στην Ευρώπη, ένα βήμα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Διασποράς στο μέλλον».

«Κάποια ημέρα οι ιστορικοί θα εκτιμήσουν την σημασία του σήμερα. Λειτουργία στα Ουκρανικά και ψαλμοί στα Γερμανικά με την συνοδεία οργάνου είναι τα νέα μας Ευρωπαϊκά Χριστούγεννα, η ενότητα και αμοιβαίος εμπλουτισμός δύο χριστιανικών κόσμων», πιστεύει η Τσούντοβσκα.

Η πρώην κοινότητα της UOC-KP [Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Πατριαρχείο Κιέβου Φιλαρέτου], που τώρα ονομάζεται «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Διασπορά προς τιμή του Αγίου Νικολάου», υπάγεται σήμερα στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και συγκεκριμένα στον «Μητροπολίτη» Παμφυλίας [Pamphylia] Δανιήλ (Ζελίνσκυ) [Daniil Zelinsky].

Νωρίτερα, η Ένωση Ορθόδοξων Δημοσιογράφων έγραψε ότι «αρχιεπίσκοπος» της σχισματικής «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας» στην Τερνούπολη συλλειτούργησε με παπικό. (και εδώ)

Πηγή Union of Orthodox Journalists (Ένωση Ορθόδοξων Δημοσιογράφων)

ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com