28 Σεπ 2020

Eνσωμάτωση της ιστορίας της μη κανονικής «Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας» στα σχολικά εγχειρίδια στην Ουκρανία

 

Η σχολική εκπαίδευση στην Ουκρανία κατέληξε «όπλο του πολιτικού αγώνα» και «εργαλείο αποβλακώσεως» των μαθητών, δήλωσε ο επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος σε θέματα σχέσεων της Εκκλησίας με την κοινωνία και τα ΜΜΕ, Βλαδίμηρος Λεγκοΐντα, σχολιάζοντας την ενσωμάτωση της ιστορίας της δημιουργίας της μη κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στα εγχειρίδια των μαθητών της Β΄ τάξεως Λυκείου.

Στο τέλος του 2018, με πρωτοβουλία των ουκρανών Αρχών και του πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, δημιουργήθηκε η λεγόμενη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (ΟΕΟ), η οποία συγκροτήθηκε μέσω της συγχώνευσης δύο σχισματικών δομών. Κατόπιν τούτων, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία διέκοψε την ευχαριστιακή κοινωνία με το Οικουμενικό πατριαρχείο. Το 2019 οι ουκρανοί σχισματικοί αναγνωρίσθηκαν από τους επικεφαλής των Εκκλησιών Ελλάδος και Αλεξανδρείας.

"Οι ουκρανοί μαθητές των τελευταίων τάξεων πρόκειται πλέον να μελετήσουν την ιστορία του αγώνα του κράτους «για το ουκρανικό αυτοκέφαλο». Η σχετική παράγραφος, η οποία διηγείται το γεγονός, ενσωματώθηκε στο κείμενο του εκδοθέντος το 2019 σχολικού εγχειριδίου ιστορίας Β΄ τάξεως Λυκείου, το οποίο μάλιστα προτείνεται από το υπουργείο Παιδείας και Επιστήμης», έγραψε την Παρασκευή στο Telegram λογαριασμό του ο Λεγκοΐντα.

Κατά τον ίδιο, το κείμενο τονίζει ιδιαιτέρως ότι η δημιουργία της ΟΕΟ και η λήψη του «τόμου» από τον πατριάρχη Βαρθολομαίο, «συσπείρωσε και ενοποίησε τις πατριωτικές δυνάμεις» της χώρας. Ακόμη, σύμφωνα με τους συντάκτες του εγχειριδίου, η κορυφαία «νίκη» μπορεί να θεωρείται η «εκμηδένιση της επιρροής της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στο εσωτερικό βίο» των ουκρανών.

Αξιοσημείωτο είναι, κατά τον Λεγκοΐντα, ότι για την εμπέδωση του μαθησιακού υλικού, ο διδάσκαλος θα πρέπει να προτείνει στους μαθητές να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα: "γιατί η κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία έθετε εμπόδια στη λήψη του τόμου αυτοκεφαλίας της ΟΕΟ; Ποια ήταν αυτά; Ποια ιδεολογήματα χρησιμοποίησαν οι αντίπαλοι, προκειμένου να τεκμηριώσουν τη θέση τους;"

"Μπορούμε μόνον να εκφράσουμε τη θλίψη μας για το ότι παρόμοια ιστορικά πλαστογραφήματα, τα οποία χαλκεύθηκαν προς όφελος της πολιτικής συγκυρίας, κατέστησαν τη σχολική εκπαίδευση στην Ουκρανία όπλο του πολιτικού αγώνα και εργαλείο αποβλακώσεως των νέων γενιών των ουκρανών μαθητών, οι οποίοι, φυσικά, δεν τα αξίζουν αυτά», είπε ολοκληρώνοντας ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Μετάφραση του Βασιλείου Μεταφράστωφ

ria.ru 9/28/2020 pravoslavie.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com