29 Μαΐ 2019

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Δημαγωγία και εξουσία


Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ
Δημαγωγία και εξουσία
            Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της Κυριακής είναι ένα βήμα θετικό για την Ελλάδα. Όμως δεν είναι αρκετό. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επανέλθει στα προ της κρίσεως ποσοστά τα οφέλη δεν θα είναι ικανοποιητικά για τη Δημοκρατία μας. Όσο θα είναι ισχυρό το εν λόγω Κόμμα η όποια εθνική, κοινωνική, πολιτισμική  και οικονομική πρόοδος  θα είναι δύσκολη.  
            Το πρόβλημα όπου στην Ευρώπη  οι λαϊκιστές έχουν αισθητή παρουσία  δεν είναι τόσο η κατάκτηση της εξουσίας, ή η αύξηση της εκλογικής τους δύναμης. Είναι όταν κατακτούν την εξουσία το πώς και με τι  εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος την αφήνουν και πώς στη συνέχεια αντιδρούν ως αντιπολίτευση. Διότι πάντα ο λαϊκιστής είναι παράγων αστάθειας του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος.

Πρόβλημα εξίσου σοβαρό από τη δράση των δημαγωγών είναι η μετατροπή των πολιτών σε όχλο, δηλαδή σε ένα πλήθος ιδιωτών με ανεπαρκή ικανότητα για συλλογισμούς, με έλλειψη κριτικού πνεύματος, με ευπιστία και αφέλεια, όπως τους περιγράφει ο Γουσταύος Λε Μπον στο κλασσικό έργο του «Η ψυχολογία των όχλων».
Στην χώρα μας χαρακτηριστικό συμβάν, που αποδεικνύει την έλλειψη κριτικής σκέψης είναι το δημοψήφισμα του 2015. Η κυβέρνηση  οδήγησε το λαό να ψηφίσει ΟΧΙ στα μνημόνια, σε ποσοστό 61,31%. Αμέσως μετά προσχώρησε στο ΟΧΙ. Ταυτόχρονα έκανε εκλογές. Ένας υπεύθυνος πολίτης του 61.31% θα έλεγε να τιμωρήσει τον Αλ. Τσίπρα που τον ξεγέλασε. Και όμως το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές  παρέμεινε σχεδόν ίδιο με αυτό του Ιανουαρίου του 2015, όταν υπήρχε η προσδοκία ότι με ένα νόμο θα καταργούσε τα μνημόνια!....
Έκτοτε τα παχιά λόγια συνεχίστηκαν, παράλληλα με πάρθια βέλη στο δημοκρατικό πολίτευμα και στον πολιτισμό μας. Ζήσαμε το γεγονός πως για να διατηρηθεί στην εξουσία η κυβέρνηση εξυπηρέτησε  τους ισχυρούς της Γης στη Μακεδονία, επενέβη στη Δικαιοσύνη, στο Στράτευμα, στα ΜΜΕ, συνεργάσθηκε με θεσιθήρες ακραίους συντηρητικούς και αποτυχημένους  κεντροαριστερούς και αριστερούς. Παράλληλα βιώσαμε μηδέν επενδύσεις, πλεονάσματα που μοιράζονται για ψηφοθηρία, αύξηση του χρέους, υποθήκευση της χώρας για δεκάδες χρόνια,  την επιχείρηση καταστροφής της πολιτισμικής ιδιοπροσωπίας μας με την υπονόμευση της Παιδείας.
Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Βρήκε και τα έκανε. Πρόβλημα σοβαρό αποτελεί η δημαγωγική και λαϊκιστική έως αυταρχική δεξιά, που καπηλεύεται τον πατριωτισμό και έδειξε εντυπωσιακή εκλογική δύναμη, ιδιαίτερα στη Μακεδονία. Πρόβλημα είναι και ο κεντροαριστερός χώρος, που είναι βυθισμένος στα κρίματά του. Είμαστε και όσοι  συμπεριφερόμαστε ως φανατικοί οπαδοί και δικαιολογούμε τα πάντα στον εκάστοτε «μεγάλο αρχηγό». 
Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι μόνο να φύγει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των παρατρεχάμενων, κάτι που είναι πλέον βέβαιο. Το καίριο ζήτημα είναι ως λαός, να αλλάξουμε νοοτροπία,  να καταστούμε υπεύθυνοι πολίτες, να παύσουμε να παρασυρόμαστε από συνθήματα, υποσχέσεις, παροχές και να θέσουμε ως γνώμονα της ζωής μας όχι το προσωπικό και προσωρινό όφελος, αλλά το γενικό καλό της Πατρίδας.- 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com