28 Μαρ 2019

Πληθαίνουν οι δίκες για την Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία


Πληθαίνουν οι δίκες για την Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία
Περιφερειακό διοικητικό δικαστήριο στο Κίεβο απέρριψε αίτημα που υποβλήθηκε από οργάνωση πολιτών, η οποία θέτει υπό αμφισβήτηση την εξουσία του Προέδρου της Ουκρανίας στο να αιτηθεί από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο της Κωνσταντινούπολης να χορηγήσει στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας.
Στις 26 Μαρτίου, το δικαστήριο ολοκλήρωσε ακροάσεις σχετικά με την αγωγή που άσκησε η ΜΚΟ «Κράτος δικαίου» εναντίον του Προέδρου, σύμφωνα με την οποία ο Πιοτρ Ποροσένκο δεν είχε την αρμοδιότητα να παρεμβαίνει στις εκκλησιαστικές και θρησκευτικές υποθέσεις, εν προκειμένω υπογράφοντας και στέλνοντας το αίτημα στο Φανάρι για την χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό αίτημα υποστηρίχθηκε από το κοινοβούλιο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διοικητικό δικαστήριο της Ουκρανίας, απορρίπτει αντίστοιχα αιτήματα ομάδων πολιτών και οργανώσεων. Και το επόμενο διάστημα αναμένεται η εκδίκαση δεκάδων ανάλογων υποθέσεων.
Το θέμα της Αυτοκεφαλίας και το κατά πόσον είχε το δικαίωμα ο Πρόεδρος της χώρας να συμμετάσχει ενεργά σε μια τέτοια πρωτοβουλία έχει απασχολήσει και το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com