26 Νοε 2018

Συνάντηση του Υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου με αντιπροσωπεία της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης

20371297 1
25-11-18 Συνάντηση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου με αντιπροσωπεία της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου με αντιπροσωπεία της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γιώργου Καλαντζή.
Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι Μητροπολίτες Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτης κ. Πρόδρομος Ξενάκης, ο Πρόεδρος των Ενώσεων Κληρικών Κρήτης Πρωτοπρεσβύτερος κ. Ζαχαρίας Αδαμάκης και ο Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου κ. Δημήτριος Μηλαθιανάκης.
Ο Υπουργός σημείωσε ότι στόχος του διαλόγου είναι ο εξορθολογισμός των σχέσεων Εκκλησίας της Ελλάδος και Πολιτείας, η διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών και το νοικοκύρεμα των οικονομικών.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε:
«Είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας αντιπροσωπεία της Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης. Είχαμε μια πολύ αναλυτική και εκτεταμένη συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Η αντιπροσωπεία της Εκκλησία της Κρήτης μάς ανέλυσε τις απόψεις της και ως προς την αναθεώρηση του Συντάγματος και ως προς το πλαίσιο συμφωνίας ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδος και την ελληνική Πολιτεία. Υπάρχουν διαφορές προσεγγίσεων από την Εκκλησία της Κρήτης. Το σημαντικό, όμως, είναι όχι τόσο οι διαφορές που μας κατατέθηκαν και γραπτά, και τις ξέραμε εξάλλου, όσο η πεποίθηση ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μέσα από τον διάλογο. Ζήτησα από τους αρχιερείς που εκπροσωπούν τη Σύνοδο να μεταφέρουν στη Σύνοδο την δική μας πεποίθηση και απόφαση ότι θα θέλαμε να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος. Οι ίδιοι θα έχουν τη δυνατότητα να πουν τις δικές τους θέσεις στις ακροάσεις της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Με πολλή μεγάλη χαρά καταλήξαμε με τον Πρόεδρο των Ένωσης του Συνδέσμου Κληρικών της Κρήτης να συναντηθούμε άμεσα για να συνεχίσουμε να διευκρινίζουμε θέματα και ελπίζουμε αυτός ο διάλογος να οδηγήσει σε ένα πολύ δημιουργικό αποτέλεσμα μετά από όλες αυτές τις συναντήσεις».
Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτης κ. Πρόδρομος Ξενάκης δήλωσε:
«Θα ήθελα να εκφράσω θερμές ευχαριστίες από πλευράς της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κρήτης διότι ο κ. Υπουργός μας εδέχθη σήμερα, και μάλιστα ημέρα Κυριακή, στο γραφείο του και, όπως και εκείνος είπε, να επιβεβαιώσω ότι είχαμε έναν εποικοδομητικό διάλογο. Δεν σημαίνει ότι σε έναν διάλογο πάντοτε συμφωνούμε. Σαφώς υπάρχουν και σημεία στα οποία έχουμε μια άλλη προσέγγιση και δίνουμε μια άλλη προοπτική, όμως χαιρόμαστε ως Εκκλησία της Κρήτης διότι αυτός ο διάλογος ξεκινά για αυτά τα θέματα που είναι στην επικαιρότητα και διαβεβαιώνουμε τον κ. Υπουργό ότι επιστρέφοντας στην Κρήτη και ενημερώνοντας τη Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο για όσα απόψε συζητήθηκαν θα συνεχίσουμε σε αυτή τη βάση του ειλικρινούς διαλόγου στον οποίο ενεργά θα μετέχουν και όλοι οι κληρικοί της Εκκλησίας της Κρήτης δια των εκπροσώπων τους, όπως ανακοινώσαμε προηγουμένως».
Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων 

Συνάντηση Γαβρόγλου με ιεράρχες Κρήτης -Φωτογραφία: EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Συνάντηση Γαβρόγλου με ιεράρχες Κρήτης -Φωτογραφία: EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ iefimerida 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com