27 Ιουν 2018

Ρωσικές πιέσεις στην Αθήνα για μπλόκο στο ουκρανικό ζήτημα

Ασφυκτικές πιέσεις για το ουκρανικό ζήτημα φέρεται ότι ασκεί η Ρωσία στις Ορθόδοξες Εκκλησίες, ακόμα και σε πολιτικές ηγεσίες κάποιων χωρών.

Ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, «δεξί χέρι» του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου και υπεύθυνος διεθνών εκκλησιαστικών σχέσεων, διεξάγει μαραθώνιο προκειμένου να διαπιστώσει τις προθέσεις των Ορθόδοξων Εκκλησιών σε μια ενδεχόμενη αυτονόμηση της Ουκρανίας, η οποία τώρα υπάγεται στο Πατριαρχείο της Μόσχας.
Οταν ανακοινώθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι θα εξετάσει το αίτημα πολιτικών και εκκλησιαστικών παραγόντων της Ουκρανίας για την αυτονόμηση της Εκκλησίας της χώρας από το Πατριαρχείο της Μόσχας, ο μηχανισμός του Πατριαρχείου Μόσχας κινητοποιήθηκε. Ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας στα πολυάριθμα ταξίδια του σε όλες τις ορθόδοξες χώρες φέρεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις έχει εξαντλήσει όλα τα διαπραγματευτικά χαρτιά του προκειμένου ακόμα και να επηρεάσει υπέρ των ρωσικών θέσεων για το ουκρανικό ζήτημα. Ο κ. Ιλαρίωνας αυτές τις ημέρες επισκέπτεται την Ελλάδα. Τη Δευτέρα συναντήθηκε με τον υφ. Εξωτερικών Ι. Αμανατίδη, ενώ χθες επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. 
Το ζήτημα της εκχώρησης αυτονομίας σε Εκκλησίες ανήκει στην αρμοδιότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Θεωρητικά το Φανάρι μπορεί να αποδώσει αυτοκεφαλία σε κάποια εκκλησιαστική διοίκηση, ωστόσο λόγω της ευαισθησίας στο ουκρανικό ζήτημα το Πατριαρχείο για πρώτη φορά στην Ιστορία διεξάγει διάλογο και δεν προτίθεται απλά να αποφανθεί.
dimokratianews27.06.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com