30 Απρ 2016

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, Η αναστάσιμος θεία αγάπη και χαρά

ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ
Η αναστάσιμος θεία αγάπη και χαρά
«Αναστάσεως ημέρα, και λαπρυνθώμεν τη πανηγύρει, και αλλήλους περιπτυξώμεθα …». (Δοξαστικόν των Αίνων του Πάσχα)
Με την Χάριν και το έλεος του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εφθάσαμε στην άγια και φωταυγή νύκτα της Αναστάσεως του Θείου Λυτρωτού μας, αφού συν Θεώ διανύσαμε τον πνευματικό δίαυλο της κατανυκτικής περιόδου της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος.

Ο ιερός υμνογράφος της κορυφαίας αυτής Δεσποτικής εορτής, το ηδύλαλο στόμα της Αγίας μας Εκκλησίας, μας παρακινεί να «λαμπρυνθώμεν τη πανηγύρει». Όχι μόνον τα ενδύματά μας να είναι λαμπρά, αλλά πρωτίστως και κυρίως η στολή της ψυχής να είναι λαμπρή και φωτεινή, και ο νους και η καρδία μας να κοινωνούν και μετέχουν της θείας φωταυγείας. Οι χριστιανικές αρετές, με πρυτανεύουσα την θεία αγάπη, να φεγγοβολούν και να αστράπτουν.
Μέσα σε αυτό το ακτινοβόλο Αναστάσιμο κλίμα καλούμεθα να πραγματώσωμε την υμνογραφική προτροπή «και αλλήλους περιπτυξώμεθα». Η Ανάστασις του Κυρίου μας είναι η τρισμέγιστη εορτή της αγάπης και της φιλαδελφίας. Είναι η «καινή εντολή» του Σωτήρος μας Ιησού Χριστού, την οποία εδίδαξε όχι μόνο με λόγους, αλλά και έμπρακτα, από το ικρίωμα και τον «άμβωνα» του Ζωοποιού Του Σταυρού. Αγάπη θυσιαστική, κενωτική, ζωηφόρα, αναγεννητική και αναπλαστική.
Ο μελίρρυτος κήρυκας της ενσάρκου Θείας Οικονομίας και της Θείας Αγάπης άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, αναφερόμενος εις τα υπέροχα κατορθώματα και τα άθλα της θείας αγάπης σημειώνει τα εξής˙ (τα αποδίδουμε εις την απλή γλώσσα): «Η αγάπη του Θεού ένωσε τον ουρανό με τη γη. Η αγάπη του Θεού θρόνιασε τον άνθρωπο στο βασιλικό θρόνο. Η αγάπη του Θεού εφανέρωσε τον Θεό στη γη. Η αγάπη του Θεού έκανε δούλο τον Κύριο του σύμπαντος. Η αγάπη του Θεού έδωσε τον Αγαπητό υπέρ των εχθρών, τον Υιό υπέρ των μισούντων, τον Κύριο υπέρ των δούλων, τον Θεό υπέρ των ανθρώπων, τον Ελεύθερο υπέρ των υπηρετών. Αφού ευχαριστήσουμε για όλα αυτά τον Θεό, ας αγωνισθούμε να αποκτήσωμε κάθε αρετή και προπαντός να κατορθώσωμε με ακρίβεια την αγάπη» (Ε.Π.Ε. 20, 664-666). «Ας φροντίσουμε να μάθωμε την αγάπη του Θεού. Μεγάλο πράγμα είναι αυτό. Τίποτε άλλο δεν μας ωφελεί τόσο. Τίποτε δεν μας οδηγεί με τόση δύναμι στην κατάνυξι. Η αγάπη μας ελεεί. Μας απαλλάσσει από τον φόβο της κολάσεως … Ας φροντίσουμε να σπουδάσωμε την αγάπη. Παντού ο Απόστολος Παύλος θέτει ως αιτία των πάντων την αγάπη» (Ε.Π.Ε. 20, 580). «Η πνευματική αγάπη είναι ανώτερη από όλες τις αγάπες … Κατεβαίνει από επάνω, από τον Ουρανό» (Ε.Π.Ε. 22, 82).
Αγαπητοί μου Αδελφοί,
Θαυμάζει κανείς και εκπλήσσεται με το ευρυδιάστατο και το απεριόριστο της χριστιανικής αγάπης˙ το ύψος και το βάθος της, το εύρος και το μήκος, την καθολικότητα και το απερίγραπτο της θεοδίδακτης θείας αγάπης. Είναι η αληθινή, μοναδική και υπερτέλεια αγάπη του Χριστού, ασύγκριτη και υπέρτερη από κάθε γήϊνη και κοσμική αγάπη.
Πόσο αναγκαίο και απαραίτητο είναι το θείο μήνυμα της αγάπης του Αναστάντος Κυρίου και Θεού μας στον πάμφτωχο από τέτοια αγάπη και προδομένο σύγχρονο κόσμο! Πυκνό το νέφος από τις πράξεις βίας, αρπαγής, εκμεταλλεύσεως, ανελευθερίας, καταπιέσεως, ωμής εγκληματικότητας σε βάρος της ζωής αθώων ανθρώπων, εν ονόματι θρησκευτικών πεποιθήσεων, και άλλων ανομολογήτων πράξεων, σκιάζει την ανθρωπότητα. Αισθήματα φόβου και τρόμου, μοναξιάς και εγκαταλείψεως, ασπλαγχνίας και αδιαφορίας, κυριαρχούν στις καρδιές των συνανθρώπων μας, που δεν εγνώρισαν τον Χριστό, δεν εγεύθησαν τους γλυκείς καρπούς της χριστιανικής αγάπης, δεν έζησαν ποτέ την εν Χριστώ αγιοπνευματική ζωή.
«Λαμπρυνθώμεν τη πανηγύρει» (της Ζωηφόρου Αναστάσεως του Κυρίου μας), αδελφοί, «και αλλήλους περιπτυξώμεθα». Ιδού το σωτήριο μήνυμα του Αναστάντος Χριστού και φωτίσαντος τον κόσμον με την ένδοξον και φαεσφόρον Ανάστασίν Του.
Είθε ο Αναστάς Κύριός μας και Θεός, ο Νικητής του θανάτου, της φθοράς και της ψυχοφθόρου αμαρτίας, να δωροφορήση εις όλους τους πιστούς τα πλούσια δώρα του ανεσπέρου Θείου Φωτός, της Πασχαλινής χαράς και της Αναστάσιμης Θείας Αγάπης καθώς επίσης και την Θεία Του ειρήνη και ευδοκία εις την Αγία μας Εκκλησία όλον και εις τον κόσμο.
† Ο Κυθήρων Σεραφείμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com