30 Ιαν 2015

Στο «ψυγείο» η εγκύκλιος Λοβέρδου για τα Θρησκευτικά (;)



Στα σχολεία υπήρχε η καταχρηστική πρακτική οι μαθητές να λαμβάνουν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά όχι για λόγους θρησκευτικής συνείδησης, αλλά για να εξοικονομούν χρόνο για άλλα μαθήματα.
Στο «ψυγείο» η εγκύκλιος Λοβέρδου για τα Θρησκευτικά
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
Τη βιομηχανία απαλλαγών στα Θρησκευτικά ενισχύει ο Τάσος Κουράκης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο νέος αναπληρωτής υπουργός Παιδείας εξετάζει την κατάργηση της εγκυκλίου για αυστηροποίηση της χορήγησης στους μαθητές απαλλαγής από τα Θρησκευτικά. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει διαιώνιση μιας καταχρηστικής πρακτικής εκ μέρους πολλών μαθητών. Πάντως, ο κ. Κουράκης, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε ζητήσει την κατάργηση των Θρησκευτικών, χθες δήλωσε ότι ο χαρακτήρας του μαθήματος θα παραμείνει υποχρεωτικός. Η δήλωσή του έγινε μετά τη συνάντησή του με τη Σταυρούλα Ξουλίδου, υπεύθυνη Παιδείας και Θρησκευμάτων, βουλευτή των ΑΝΕΛ και θεολόγο. Οσο για τους ιερείς, ακόμη θυμούνται τη δήλωσή του για επιβολή πράσινου φόρου για να καταβάλλονται οι μισθοί τους.

Ειδικότερα, ακριβώς προ εβδομάδας, ο πρώην υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος εξέδωσε εγκύκλιο, με την οποία έκανε πιο αυστηρούς τους όρους απαλλαγής των μαθητών από τα Θρησκευτικά. Με βάση την εγκύκλιο, απαλλαγή χορηγείται ύστερα από υπεύθυνη δήλωση του μαθητή ή και των δύο γονέων του ότι ο μαθητής δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος. Η έκδοση της εγκυκλίου κρίθηκε απαραίτητη, διότι «έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα κατάχρησης του δικαιώματος απαλλαγής από τα Θρησκευτικά για λόγους που δεν συνδέονται με την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης». Μάλιστα, εξαιτίας της κατάχρησης του δικαιώματος, ο κ. Λοβέρδος εφιστούσε την προσοχή στους διευθυντές των σχολείων «να ελέγχουν την τεκμηρίωση των προβαλλόμενων λόγων, επισημαίνοντας σε κάθε ενδιαφερόμενο τη σοβαρότητα των σχετικών δηλώσεων». Η εν λόγω εγκύκλιος συνάδει με την απόφαση 115/2012 του Διοικητικού Εφετείου Χανίων, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η αιτιολόγηση της άρνησης του μαθητή να παρακολουθήσει τα Θρησκευτικά δεν συνιστά παραβίαση του άρθρου 13 του Συντάγματος».
Εμπειρα στελέχη του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι είναι συνηθισμένη πρακτική μαθητές των τελευταίων τάξεων λυκείου να ζητούν απαλλαγή από το μάθημα, χωρίς όμως να συντρέχουν λόγοι θρησκευτικής συνείδησης. Αντίθετα, οι μαθητές θέλουν να απαλλαγούν από τον φόρτο του μαθήματος και να έχουν χρόνο για την προετοιμασία σε άλλα, βασικότερα, μαθήματα.
Οσοι μαθητές παίρνουν απαλλαγή εύλογα δεν βαθμολογούνται στο μάθημα. Παράλληλα, στη σχολική καρτέλα τους δεν αναγράφεται το θρήσκευμα «Χριστανός Ορθόδοξος». Κάτι που όμως δεν αρέσει σε πολλούς γονείς. «Στις κοινωνίες των πόλεων όλα μαθαίνονται, και κάποιοι θεωρούν στίγμα τη μη αναγραφή του θρησκεύματος. Δεν είναι, άλλωστε, δυνατόν ο γονιός να πηγαίνει στην εκκλησία κάθε Κυριακή και το παιδί του να μη δηλώνει χριστιανός ορθόδοξος!» πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος. Ετσι, πολλοί μαθητές στο τέλος της σχολικής χρονιάς δηλώνουν στους καθηγητές τους ότι το... ξανασκέφτηκαν και πλέον είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, ζητώντας αυτό να αναγραφεί στην καρτέλα τους. Πρόκειται για πρακτική που συμβάλλει στην απαξίωση του αυτόνομου, μορφωτικού ρόλου του λυκείου και στη μετατροπή του σε «προθάλαμο των ΑΕΙ». Πρακτική που καθυστέρησαν να αντιμετωπίσουν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Χθες, ο κ. Κουράκης δήλωσε στην κ. Ξουλίδου, όπως ανέφερε στην «Κ» η ίδια, ότι πρέπει να εξεταστεί η κατάργηση της εγκυκλίου Λοβέρδου. Δηλαδή, οι μαθητές να μην αναφέρουν τους λόγους για τους οποίους ζητούν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά, και οι μαθητές που απαλλάσσονται να απασχολούνται σε κάτι άλλο μέσα στο σχολείο. Αλλες πηγές, βέβαια, μιλούν για σαφή πρόθεση του κ. Κουράκη υπέρ της κατάργησης της εγκυκλίου και της επαναφοράς του καθεστώτος των ελεύθερων... απαλλαγών. Πίσω από μία τέτοια προοπτική, πολλοί διαβλέπουν πρόθεση μετατροπής των Θρησκευτικών σε προαιρετικό, κάτι που θα διατάρασσε τις σχέσεις της κυβέρνησης με την Εκκλησία και τους θεολόγους, οι ώρες διδασκαλίας των οποίων θα μειώνονταν.
Ετσι, ο κ. Κουράκης, που παλαιότερα σε άρθρο του είχε γράψει ότι «η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση πρέπει ν’ απεμπλακούν από τον στόχο της “μετάδοσης των γνήσιων στοιχείων της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης”, ενώ το μάθημα των Θρησκευτικών, με τον σημερινό του ομολογιακό προσανατολισμό, πρέπει ν’ αντικατασταθεί από μάθημα θρησκειολογίας», αναγκάστηκε χθες να διακηρύξει ότι τα Θρησκευτικά θα παραμείνουν υποχρεωτικό μάθημα, αφήνοντας τις ρήξεις και πιάνοντας τις κυβιστήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com