28 Ιαν 2013

Τα κόμματα για τον «χριστιανικό φόρο» που ζητά ο Κουράκης


Δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης για τον «χριστιανικό φόρο»
Συνεχίζεται η κόντρα ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πρόταση του βουλευτή του Τάσου Κουράκη να φορολογηθούν όσοι πολίτες δηλώνουν χριστιανοί ορθόδοξοι με σκοπό να εξασφαλισθούν οι μισθοί των ιερέων. Η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για αγωνιώδη εμμονή της ΝΔ να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται δε παλαιότερες δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα ως προέδρου του ΙΟΒΕ, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών
Η αναφορά Κουράκη έγινε στο πλαίσιο του συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη με θέμα τη σχέση Αριστεράς και Εκκλησίας, όπου ο βουλευτής μίλησε για τον διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος.

Η Νέα Δημοκρατία καυτηρίασε ήδη απο χθες τη στάση του κ. Κουράκη κάνοντας λόγο για εποχές «σταλινικού καθεστώτος», με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να ανταπαντά παραπέμποντας σε χώρες της Ευρώπης για τον τρόπο μισθοδοσίας των κληρικών.
Σε σημερινή του ανακοίνωσή ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΝΔ, τονίζοντας ότι «η αγωνιώδης εμμονή της ΝΔ να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν έχει όρια, ούτε ακόμα κι αν αυτό αφορά στην Εκκλησία. Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι ο διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους, ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας διαλόγου και συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών».
«Η προσωπική πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Τάσου Κουράκη στο συνέδριο "Εκκλησία και Αριστερά" δεν είναι καινοφανής. Στο παρελθόν έχει υιοθετηθεί τόσο από τον ΥΠ.ΟΙΚ κ.Στουρνάρα, όσο και από άλλα στελέχη που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκές χώρες», προσθέτει η ανακοίνωση.
«Αυτή η πρόταση χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση ως μέρος της γνωστής στρατηγικής επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και στα στελέχη του και αποπροσανατολισμού των πολιτών από τα πραγματικά επίδικα της συγκυρίας. Είναι φανερό ότι η ΝΔ δεν διστάζει να εμπλέξει στους βρώμικους σχεδιασμούς της ακόμα και την Εκκλησία, να την εντάξει και αυτήν σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι στοχοποίησης της αριστεράς, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ενέργειας», καταλήγει.
Στο θέμα παρενέβη και το ΠΑΣΟΚ διαβεβαιώνοντας ότι ο εφημεριακός κλήρος δεν πρέπει να έχει καμία ανησυχία για τη μισθοδοσία του. Αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ιπποκράτους:
«Το πρώτο και βασικό μήνυμα που στέλνει το ΠΑΣΟΚ είναι ότι ο εφημεριακός κλήρος δεν πρέπει να έχει καμία απολύτως ανησυχία για τη μισθοδοσία του. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει εντάξει τη μισθοδοσία του κλήρου στην ενιαία αρχή πληρωμών και το ενιαίο μισθολόγιο. Είναι επίσης γνωστοί οι κανόνες που ισχύουν για την πλήρωση των κενούμενων εφημεριακών θέσεων σύμφωνα με το πρόγραμμα προσαρμογής.
Μετά από τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε για να μη διαχωρίζονται και να μην καταχωρίζονται οι πολίτες με βάση τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις είναι μεγάλο θεσμικό λάθος (συντηρητικού βεβαίως χαρακτήρα) να ξαναγυρίζουμε σε πρακτικές καταγραφής και διλλήματα δήλωσης των θρησκευτικών πεποιθήσεων, ιδίως όταν αυτό συνοδεύεται από φορολογικό κόστος!
Στο πλαίσιο των διακριτών θεσμικών ρόλων κράτους και εκκλησίας και με σεβασμό στη θρησκευτική ελευθερία όλων των πολιτών, το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον διαρκή διάλογο Πολιτείας και Εκκλησίας για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος».
Χρυσή Αυγή: Να πληρώνουν οι Συριζαίοι τον παχυλό μισθό του Κουράκη
Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή δηλώσεις του βουλευτή του κόμματος Τάσου Κουράκη, εξαπέλυσε και η Χρυσή Αυγή.
«Να πληρώνουν οι Συριζαίοι τον παχυλό βουλευτικό μισθό του Κουράκη και τα εκατομμύρια της επιχορήγησης που εισπράττει το κόμμα τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή.
Ανεξ. Έλληνες: Υπερέβη τα εσκαμμένα ο κ.Κουράκης
Τις δηλώσεις του Τάσου Κουράκη καταδίκασαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κάνοντας λόγο για «αλλόκοτη στάση που υποδηλώνει ασέβεια».
«Την ώρα που ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προσφέρεται να μοιράσει τη γη της Εκκλησίας σε ανέργους για να την καλλιεργήσουν, οι κατά τόπους ενορίες στηρίζουν τους απόρους με συσσίτια αγάπης και ο απλός ιερέας βρίσκεται στο πλευρό του δοκιμαζόμενου οικογενειάρχη, έρχεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουράκης να προτείνει φορολόγηση της ελληνορθόδοξης πίστης μας», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους.
«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταδικάζουμε αυτή την αλλόκοτη στάση που δηλοί ασέβεια και παντελή έλλειψη κατανόησης του άρρηκτου δεσμού Ελληνισμού και Ορθοδοξίας και στηρίζουμε την Εκκλησία μας τόσο ισχυρά, όσο και εκείνη στηρίζει σήμερα την Κοινωνία μας», προσθέτουν.
«Τέλος, αν και δεν πιστεύουμε στην φίμωση της ελεύθερης άποψης, κρίνουμε ότι ο κ. Κουράκης υπερέβη κατά πολύ τα εσκαμμένα», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΕΘΝΟΣ On Line 28/1/2013
Χριστιανικό φόρο ζητεί ο Κουράκης
Νίκος Ελευθερόγλου - Δημοκρατία, 28/1/2013
Τελικά κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν τον Θεό τους. Την ώρα που η Εκκλησία της Ελλάδας στηρίζει χωρίς προαπαιτούμενα και δηλώσεις «θρησκεύματος» χιλιάδες αδύναμους οικονομικά πολίτες με ένα πιάτο φαγητό για να επιβιώσουν στους καιρούς της κρίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης επιθυμεί να φορολογούνται όσοι δηλώνουν χριστιανοί για να μισθοδοτούνται οι κληρικοί. Δεν σταματά όμως εκεί, συνεχίζει προτείνοντας οι εκκλησίες να μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου! Δεν γνωρίζουμε εάν ο κ. Κουράκης επηρεάστηκε από το... America dream του αρχηγού του -εκεί συμβαίνει το παραπάνω- ή πρόκειται για μια ρατσιστική αντίληψη περί φορολόγησης που εφάρμοζαν οι Τούρκοι για τους χριστιανούς στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, την οποία ανακάλυψε ο κ. Κουράκης. Πάντως, έτσι κι αλλιώς οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, που σε ανακοίνωσή της μιλά για νέο «χτύπημα» από τις χαοτικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.
 Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Ο κ. Κουράκης ήταν από τους ομιλητές του συνεδρίου με θέμα: «Εκκλησία και Αριστερά» που έγινε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη. Στην εισήγησή του, μεταξύ άλλων, φέρεται να υποστήριξε ότι «Ως ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε αναφέρει και στο πρόγραμμά μας ότι είναι αναγκαίος ο διαχωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος και σε θεσμικό επίπεδο» και έκανε αναδρομή στα κατά τη γνώμη του ευνοϊκά φορολογικά προνόμια που διατηρεί η Εκκλησία με αποφάσεις επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έως σήμερα.
 Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέχεια, επισήμανε: «Το ερώτημα είναι πόσα έσοδα χάνονται από το Δημόσιο από τη διατήρηση αυτών των σκανδαλωδών και καταφανώς άδικων προνομίων» και στη συνέχεια παρουσίασε αναλυτικά προτάσεις για διάλογο αναφορικά με την Εκκλησία και την αντιμετώπισή της από το κράτος.
 Δύο από τις προτάσεις είναι οι εκκλησίες και οι ενορίες να μετατραπούν σε πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, αλλά και να καταργηθεί η μισθοδοσία των ιερέων από το κράτος. «Είναι προφανές ότι αυτό προκύπτει με τον διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος. Εάν αυτό είναι δύσκολο να γίνει, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε την επιβολή ειδικού φόρου σε όσους πολίτες δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση ότι είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, και ο οποίος θα αποδίδεται στην Εκκλησία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουράκης.
 Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σε απάντηση στα όσα είπε ο κ. Κουράκης, τονίστηκε: «Οι χαοτικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ χτύπησαν ξανά. Οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη για τη φορολόγηση όσων δηλώνουν χριστιανοί ορθόδοξοι προκαλούν έκπληξη, προβληματισμό και δικαιολογημένο αναβρασμό! Περιμένουμε άμεσα από τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει το βασικότερο: Σε περίπτωση που οι χριστιανοί δεν πληρώσουν τον “ειδικό φόρο ΣΥΡΙΖΑ”, τι ποινή θα τους επιβάλει ο ίδιος; Επιτίμιο, αφορισμό ή κατάσχεση περιουσίας;».
Δείτε και:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com