30 Δεκ 2012

Κωνσταντίνος Χολέβας, Τα εθνικά θέματα μπροστά στο 2013


Φωτογραφία
Τα εθνικά θέματα μπροστά στο 2013
Μαζί με τις ευχές μου για καλή και ευλογημένη χρονιά, θα επιχειρήσω, αγαπητοί αναγνώστες, μία σύντομη αποτίμηση των εθνικών θεμάτων στο μεταίχμιο των δύο χρόνων.
Η πρόβλεψή μου είναι ότι το 2013 σε έξαρση θα βρεθούν τα θέματα της ΑΟΖ και των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είναι διατεθειμένη να ανακηρύξει την ελληνική ΑΟΖ, αλλά η δυσκολία ξεκινά από εκείνο το σημείο. Πρέπει να γίνει οροθέτηση με την Ιταλία, την Αλβανία, την Κύπρο, την Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Τουρκία. Η ελληνική διπλωματία πρέπει να αντιμετωπίσει επιτυχώς την τουρκική ένσταση για το Καστελόριζο, τη διεκδίκηση της Λιβύης στην ΑΟΖ της Γαύδου, τον τουρκικό δάκτυλο που ακύρωσε τη σχετική συμφωνία με την Αλβανία και άλλα παρεμφερή θέματα. Πάντως ελπίζω να γίνει τουλάχιστον το πρώτο βήμα, η ανακήρυξη, για να μη δίνουμε την εντύπωση του ψοφοδεούς.

 Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν αφορούν μόνο τα θαλάσσια ύδατα, αλλά πρωτίστως την αυξημένη φραστική επιθετικότητα των πολιτικών ηγετών στα Τίρανα. Διεκδικούν δικαιώματα για τους Τσάμηδες και για ανύπαρκτες μειονότητες, ζητούν τα Γιάννενα και την Πρέβεζα, ενώ στερούν σταδιακά και συστηματικά τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής κοινότητας. Οφείλουμε να επιδείξουμε μεγαλύτερη πυγμή, διότι η υποχωρητικότητα αποθρασύνει τον αλβανικό εθνικισμό.
 Στο ζήτημα των Σκοπίων ούτε είχαμε ούτε προβλέπω να έχουμε ιδιαίτερη κινητικότητα. Η αλλαγή του χρόνου βρίσκει τη FYROM σε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Δεξιάς (Γκρούεφσκι) και Σοσιαλδημοκρατών (Τσερβένκοφσκι), ενώ σοβαρότερη παραμένει η απειλή από τα αποσχιστικά σχέδια των πολυάριθμων Αλβανών.
 Τα μάτια μας δεκατέσσερα στη Θράκη. Ηδη μέσα στο 2012 είδαμε προκλητικές κινήσεις από την Τουρκία και είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με νόμιμα αλλά αποτελεσματικά μέσα την υπερδραστηριότητα του τουρκικού προξενείου και να ενθαρρύνουμε το χριστιανικό στοιχείο να παραμείνει στη γη του με ουσιαστικά κίνητρα.
 Ο Φεβρουάριος του 2013 θα φέρει αλλαγή προσώπου στην Προεδρία της Κύπρου. Ο Νίκος Αναστασιάδης προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά κάποιοι πιστεύουν ότι ο Γιώργος Λιλλήκας του αντι-ανανικού μετώπου μπορεί να κάνει την έκπληξη. Οποιος κι αν είναι ο Πρόεδρος, καλείται, πρώτον, να διακηρύξει ότι ο Ελληνισμός αρνείται κάθε σχέδιο τύπου Ανάν και, δεύτερον, να επανελληνοποιήσει την παιδεία. Είθε!
Κυριακάτικη Δημοκρατία , 30/12/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com