27 Νοε 2012

Μητροπολίτης Χίου Μάρκος, Μεθοδεύουν “την κατάργηση ως οπισθοδρομικής της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στα Σχολεία”


Με ευφροσύνη πνευματική, πάνδημη συμμετοχή και εκκλησιαστική κατάνυξη η Σπάρτη και η ευρύτερη περιοχή γιόρτασαν και εφέτος, τη Δευτέρα 26η Νοεμβρίου, τη μνήμη του οσίου πατρός ημών Νίκωνος του ”Μετανοείτε”, πολιούχου αυτής. Τιμήθηκε προσηκόντως ένας μοναχός, ο οποίος δια του μαρτυρίου της συνειδήσεως συνεσταυρώθη με τον Κύριό μας, συνέτριψε τον «παλαιό» άνθρωπο δια της μετανοίας και της χριστομιμήτου ταπεινώσεως, είλκυσε τη θεία χάρη, κατέστη θεοφόρος και εντάχθηκε στην πολυπληθή χορεία των αγίων, ώστε για 1000 και πλέον χρόνια να προστατεύει και να ενδυναμώνει την περιάκουστη και ευλογημένη από τον Θεό πόλη του Λυκούργου.
Οι εορταστικές λατρευτικές εκδηλώσεις, όπως έχει καθιερωθεί από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Ευστάθιο, σηματοδοτήθηκαν με την έξοδο της ιεράς εικόνος του οσίου και την ενθρόνισή της στον σολέα του Ιερού Ναού, κατά τον αρχιερατικό εσπερινό της Κυριακής 18 Νοεμβρίου. Η επισφράγιση της πανηγύρεως έλαβε χώρα την παραμονή και την κυριώνυμη ημέρα της εορτής.

Διεξοδικότερα, την Κυριακή 25 Νοεμβρίου εψάλη ο μέγας πολυαρχιερατικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και αρχιερατικού θείου κηρύγματος. Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσών κ. Μάρκος, που κήρυξε και τον θείο λόγο, πλαισιωμένος από τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Ευστάθιο, τον Σεβ. Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλο και τους Θεοφιλ. Βοηθούς Επισκόπους Σαλώνων κ. Αντώνιο και Ανδρούσης κ. Θεόκτιστο. Στη γλαφυρή και διαπρύσια προσλαλιά του ο ομιλητής επικεντρώθηκε, με αφετηρία το προδρομικό και επίκαιρο κήρυγμα του τιμώμενου οσίου, στην έννοια της μετάνοιας. Υπογράμμισε, ειδικότερα, την επιτακτική ανάγκη άπαντες, άρχοντες και αρχόμενοι, κληρικοί και λαϊκοί, να μετανοήσουμε, να αναμορφώσουμε κατά Χριστόν τα αξιολογικά κριτήρια και τα πρότυπα της ζωής μας, ώστε να καταφέρουμε να διαβούμε επιτυχώς τον δόλιχο της σημερινής οδυνηρής, κοινωνικής και εθνικής κρίσης, που στη ρίζα της είναι ηθική. Αξιοσημείωτη είναι και η παρότρυνσή του για Μετάνοια και διότι μεθοδεύουμε την κατάργηση ως οπισθοδρομικής της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στα Σχολεία και γιατί διαλύσαμε την ελληνική οικογένεια, το θεμέλιο της κοινωνίας μας, μεταξύ άλλων και με τις χιλιάδες αμβλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο στην πατρίδα μας.
Τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στον πανηγυρίζοντα περικαλλή Ιερό Ναό ετελέσθη ο όρθρος, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κηφισίας κ. Κυρίλλου, και το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Ποιμενάρχη μας.
Ο Σεβασμιώτατος Κηφισίας απευθυνόμενος στους πιστούς, που είχαν κατακλύσει τον Ναό, συνέστησε διακριτικά και με χαρακτηριστική ενάργεια την ανάγκη της εγκράτειας στη ζωή μας όπως τη βίωσε ο όσιος Νίκων. Η εγκράτεια, όμως, επισήμανε, πρέπει να είναι εξατομικευμένη, εκούσια και συνειδητή επιλογή και όχι προϊόν επιβολής.
Μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Οσίου Νίκωνος διαμέσου των κεντρικών οδών της Σπάρτης. Πλήθος ευσεβών χριστιανών παρακολούθησαν ευλαβώς την τελετή και συμπροσευχήθηκαν για να έχουν την προστασία του αγίου στη ζωή τους.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, κατακλείοντας την πανηγυρική σύναξη, τόνισε εύγλωττα την ανάγκη της συνειδητοποίησης της ατομικής ευθύνης για τα προβλήματα που βιώνουμε και της αντιμετώπισής τους από τον καθένα με διάθεση αυτοκριτικής. Παράλληλα, ευχαρίστησε εγκάρδια όλους αυτούς οι οποίοι παρέστησαν και συνετέλεσαν στην επιτυχία της λατρευτικής εκδηλώσεως. Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη εξέφρασε προς τους Σεβ. Αρχιερείς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του, τους Εφημερίους και τους λοιπούς διακονούντες του Ιερού Ναού, τον ευαγή Κλήρο, τις Αρχές, τους ευσεβείς πιστούς, τον Στρατό, την Αστυνομία, τους διάφορους πολιτιστικούς Φορείς της πόλεως (Λύκειο Ελληνίδων, Σώμα Ελλήνων Οδηγών, Φιλαρμονική κ.α) και τους Μαθητές των Εκπαιδευτηρίων της Σπάρτης.
Από τους εκπροσώπους των Αρχών και Φορέων το “παρών” έδωσαν οι βουλευτές κ. Δαβάκης, κ. Πατριανάκου και κ. Γρηγοράκος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ Τατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Τζανετέα, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Αργειτάκος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Νίκας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Πουλοκέφαλος, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Δασκαλάκης, ο Στρατιωτικός Διοικητής Λακωνίας Ταξίαρχος κ Μακρής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Ιωαννίδης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης κ. Γιόβας, Περιφερειακοί, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι κ.α.
Εκ του γραφείου τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com