29 Αυγ 2012

Ο «Κύκλος της Πάτμου».


Στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. ο «Κύκλος της Πάτμου»
Στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τριάντα ατόμων που έχουν συστήσει Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχει προχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες η ΕΛΑΣ.
Ειδικότερα, η Οικονομική Αστυνομία μετά και από σχετικές καταγγελίες που αναφέρονται σε... διασπάθιση κρατικών επιχορηγήσεων, επιχειρεί με εμπιστευτικά έγγραφά της προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, να ρίξει φως στις συναλλαγές των μελών των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Μία από τις ΜΚΟ που έχει μπει στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Αστυνομίας είναι ο «Κύκλος της Πάτμου». 

Η συγκεκριμένη ΜΚΟ φέρεται να έχει εισπράξει μέχρι το 2010 επιχορηγήσεις ύψους 1.190.000 ευρώ για τη διοργάνωση κυρίως «περιβαλλοντικών συμποσίων».
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2007 η επιχορήγηση που δόθηκε στον «Κύκλο της Πάτμου» ανήλθε στο ποσό των 256.000 ευρώ και χρησιμοποιήθηκε για τη διοργάνωση ενός περιβαλλοντικού συμποσίου που «έκλεισε» με κρουαζιέρα στον Αμαζόνιο.
Στέλεχό­ς της, παραδέχθηκε ότι «πράγματι έχουμε κληθεί από την ΕΛΑΣ προκειμένου να δώσουμε στοιχεία για τις οικονομικές μας συναλλαγές».
Ο «Κύκλος της Πάτμου» δημιουργήθηκε στην Πάτμο με σκοπό να «παντρευτεί» η θρησκευτική συνείδηση με την οικολογική και περιβαλλοντική ευαισθησία. «Έχουμε οργανώσει αντίστοιχα συμπόσια σε κρουαζιέρες στην Μαύρη Θάλασσα, στον Δούναβη, στην Αδριατική, στον Μισισιπή αλλά και στην Αρκτική!», επισημαίνει το ίδιο στέλεχος της οργάνωσης. «Δεν έχουμε προχωρήσει σε καμιά παράνομη συναλλαγή..».
Χρυσώθηκε με 1,2 εκατ. ευρώ ΜΚΟ της Πάτμου!
Δαιδαλώδεις διαδρομή χρήματος με ανάμιξη κι' άλλης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που φέρεται να συνδέεται (και) με το Πατριαρχείο!
Μπλεγμένη σε χρηματοδοτήσεις μεγάλων ποσών βρίσκεται η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κύκλος της Πάτμου». Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι συνδέεται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προσωπικά με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 2012, όταν άρχισε ο Έλεγχος των οικονομικών των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και φούντωσαν την περασμένη εβδομάδα μετά την εντολή Σαμαρά «τέρμα τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις»!
Μετά των ΜΚΟ που είχαν βρεθεί στο στόχαστρο της Οικονομικής Αστυνομίας ήταν ο Κύκλος της Πάτμου, κυρίως λόγω των υψηλών ποσών που είχε λάβει. Αν και η συγκεκριμένη ΜΚΟ δεν διαθέτει ιστοσελίδα ώστε να ενημερώνει για τις δράσεις της, μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι συνδέεται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο!
Το πρόγραμμα υλοποίησε η ΜΚΟ Κύκλος της Πάτμου και προκάλεσε τον έλεγχο των οικονομικών της ήταν ένα περιβαλλοντικό συμπόσιο με τίτλο «Αμαζόνιος ? Πηγή ζωής», το οποίο έλαβε χώρα στη Βραζιλία. Το συμπόσιο πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2006 στον Αμαζόνιο ποταμό.
Το μεγαλύτερο μέρος του έγινε εν πλω, με παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις επί ξηράς σε περιοχές σημαντικών παραποτάμων του Αμαζονίου, όπου κατοικούν αυτόχθονες ιθαγενείς. Σύμφωνα με την ΥΔΑΣ (Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας) και τα στοιχεία που κατέθεσε η ΜΚΟ, για το συγκεκριμένο πρόγραμμα διατέθηκε 1,6 εκατ. Ευρώ.
Ωστόσο, διαβάζοντας τις ίδιες ακριβώς πληροφορίες που υπάρχουν στα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών, γραμμένες όμως στην αγγλική γλώσσα, διαπιστώνουμε ότι δίπλα στον «Φορέα υλοποίησης» αναγράφεται «ΝGO The cycle of patmos - RSE», δηλαδή «ΜΚΟ Ο Κύκλος της Πάτμου ? RSE». Κι' αν σε κάποιον αδαή η προσθήκη των αρχικών RSE στην ονομασία της ΜΚΟ μοιάζει ασήμαντη, στην πραγματικότητα κάνει τη μεγάλη διαφορά καθώς μας δίνει πληροφορίες για την ταυτότητα, τον σκοπό και τις δραστηριότητες του Κύκλου της Πάτμου.
Η RSE είναι μία ΜΚΟ με έδρα την Αθήνα, η οποία ιδρύθηκε το 1995 στην Πάτμο. Το όνομά της προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων «Religion, Science, Envioronment»,δηλαδή «Θρησκεία, Επιστήμη, Περιβάλλον». Αυτός εξάλλου είναι και ο σκοπός της, δηλαδή «να προσφέρει κοινό έδαφος μεταξύ των κόσμων της θρησκείας, της επιστήμης και του περιβάλλοντος προς ο συμφέρον της προστασίας του περιβάλλοντος». Αν και η RSE και ο Κύκλος της Πάτμου έχουν τα γραφεία τους στην ίδια ακριβώς διεύθυνση ? στην οδό Σκουφά στο Κολωνάκι ? και παρά το γεγονός ότι στην ιστοσελίδα της RSE ( που είναι διαθέσιμη μόνο στην αγγλική γλώσσα) εμφανίζεται ως δική της δραστηριότητα το συμπόσιο του Αμαζονίου, εντούτοις ? όσο και αν ψάξει- κανείς δεν θα βρει καμία απολύτως αναφορά στον Κύκλο της Πάτμου.
Αντιθέτως, θα βρει εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τη δράση της RSE, με σημαντικότερο ότι αυτή δρα υπό την καθοδήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας κ. Βαρθολομαίου.
Σημειώνεται ότι η ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου» την περίοδο 2005 ? 2007 εισέπραξε από το Υπουργείο Εξωτερικών το ποσό του 1.089.362 ευρώ, ως εξής:
- 2005, ποσό 518.750 ευρώ
- 2006, ποσό 315.062 ευρώ
- 2007, ποσό 255.550 ευρώ
Όμως η Οργάνωση εισέπραξε κι' άλλα ποσά και συνολικά έφθασε τα 1.202.000 ευρώ!
ΦΑΙΝΕΤΑΙ, ότι το Ιερό Νησί της Πάτμου προσφέρεται για πολλά κόλπα!..
Στο εδώλιο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
Ο «Κύκλος της Πάτμου» και άλλες τέσσερις εθελοντικές ομάδες ελέγχονται για διασπάθιση κρατικών κονδυλίων
Ποινικές διώξεις αναμένεται να ασκηθούν τις επόμενες εβδομάδες εναντίον μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων ύστερα από πολύμηνη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. που φαίνεται ότι αποκάλυψε διασπάθιση πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τα δημόσια ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση στο στόχαστρο των αρχών θα μπει η ΜΚΟ Κύκλος της Πάτμου, ενώ σημαντικά στοιχεία φέρεται να έχουν προκύψει και για το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης.
Υποπτες κρατικές επιχορηγήσεις ερευνώνται σε άλλες τρεις οργανώσεις και συγκεκριμένα στο ελληνικό παράρτημα - ιδρύθηκε το 2004 - του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, στο Ιδρυμα Αγά Χαν και στην Οικολογική Κίνηση Δράμας, ενώ η έρευνα της Αστυνομίας επεκτείνεται πλέον και σε άλλες οργανώσεις. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Προστασίας Δημόσιας Περιουσίας της Οικονομικής Αστυνομίας με βάση τον νόμο 3986/2011 που αφορά «τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής την περίοδο 2012-2015».
Ο Κύκλος της Πάτμου, που θεωρείται ΜΚΟ «ειδικού ενδιαφέροντος» για την ΕΛ.ΑΣ., φέρεται ως το 2010 να έχει εισπράξει επιχορηγήσεις ύψους 1.190.000 ευρώ κυρίως για τη διοργάνωση «περιβαλλοντικών συμποσίων» σε όλον τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2007 δόθηκε επιχορήγηση στον Κύκλο της Πάτμου ύψους 256.000 ευρώ για ένα τέτοιου είδους συμπόσιο που έγινε σε κρουαζιέρα στον Αμαζόνιο.
Από την άλλη πλευρά, το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης φέρεται να έχει λάβει τα τελευταία χρόνια επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 6,9 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η συγκεκριμένη ΜΚΟ συνεργάζεται με τον ΟΗΕ και έχει προχωρήσει στη συλλογή ναρκών από περιοχή συνολικής έκτασης 1,5 εκατ. τετραγωνικών μέτρων σε εμπόλεμες ζώνες σε Βοσνία, Λίβανο και άλλες χώρες. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. δεν εντόπισε παραστατικά για αυτές τις συναλλαγές.
Δείτε και :

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και μετά σου λέει ο οικουμενικός μεγάλα και παχειά λόγια για την κρίση!

Ανώνυμος είπε...

Αντί να ασχοληθεί με την υπεράσπιση και προάσπιση της Ορθοδοξίας αλληθωρίζει στον Αμαζόνιο και την οικολογία.

Ανώνυμος είπε...

Μην περιμένετε, οι νεοταξίτες σύμμαχοι του Πατριάρχη,να τον εκθέσουν. Θα είτε πώς θα μπαλωθούν τα πράγματα. Το ερώτημα είναι, γιατί δεν ξυπνά ο πιστός Λαός (κεφαλαίο το Λάμδα).

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗ ΜΑΣΑ

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com