27 Φεβ 2012

Μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος, «Τα πνευματικά εφόδια της περιόδου της Τεσσαρακοστής »


Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 6.30 μ.μ. τελέσθηκε ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός (της Συγνώμης) στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Γλυφάδας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Παύλου, την παρουσία όλων των Κληρικών και πλήθος κόσμου από το ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως.
Ομιλητής του Α΄ Κατανυκτικού ήταν ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος λαμβάνοντας αφορμή από το Ευαγγέλιο που ακούσαμε το πρωί για νηστεία και προσευχή εν τω κρυπτώ και δεδομένο ότι εισερχόμαστε στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, αναφέρθηκε στο θέμα και την κατάσταση της υποκρισίας μέσα από τους λόγους του Κυρίου μας κατά των Φαρισαίων, αλλά και τους κάθε Φαρισαίους εκτός και εντός της Εκκλησίας κάθε εποχής.
Υποκρισία είναι η προσπάθεια για να δείχνουμε άλλο  πρόσωπο από αυτό που είμαστε πραγματικά,  προσπαθώντας να βάλουμε μάσκα και προσωπείο πιστών και ευσεβών εξωτερικά, ενώ στην ουσία εσωτερικά απέχουμε πολύ από αυτό που είμαστε πραγματικά. Είναι μία προσπάθεια επιτήδευσης της προσευχής και πνευματικής ζωής, ενώ η αλήθεια είναι ότι απέχουμε πολύ μακριά από αυτά. Είναι μια ηθοποιία και ένα μασκάρεμα μόνιμο, πολύ επιζήμιο όμως για την πνευματική ζωή όλων. Οφείλουμε να είμαστε με ένα πρόσωπο και μία πορεία σταθερή σε πράξεις και λόγια, γιατί τους ανθρώπους τους ξεγελάς, όχι όμως και τον καρδιογνώστη Κύριο .
 Η μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι μια ευκαιρία να δούμε την πνευματική μας κατάσταση σε βάθος, για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε και να αποβάλουμε την υποκρισία μας με τα πνευματικά εφόδια της περιόδου της Τεσσαρακοστής, των κατανυκτικών ακολουθιών, την νηστεία και την ειλικρινή και εν μετανοία εξομολόγηση.
Στο τέλος του Κατανυκτικού Εσπερινού, κλήρος και λαός αντάλλαξε τον Ασπασμό της Αγάπης και της συγνώμης, με τον Σεβασμιώτατο λαμβάνοντας την ευχή του, για τη αγώνα της Τεσσαρακοστής που ξεκινάει από σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com