28 Ιαν 2010

Κύπρος - Υποκατάστατο της κάνναβης πωλείται στα περίπτερα


Εγκληματική καθυστέρηση στην απαγόρευση των ουσιών

ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ

Σκευάσματα τα οποία περιέχουν μια ένοχη ουσία -που έχει χαρακτηριστεί ως υποκατάστατο της κάνναβης- και προκαλούν τα ίδια συμπτώματα που παρουσιάζουν χρήστες ναρκωτικών πωλούνται σε περίπτερα και μεταξύ των αγοραστών είναι και ανήλικοι.
Η είδηση που σοκάρει, ωστόσο, δεν είναι ότι μια νέα εξαρτησιογόνος ουσία εισήχθη στην Κύπρο, αλλά η εγκληματική καθυστέρηση που επιδεικνύουν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες στην έκδοση απαγορευτικού διατάγματος για την εισαγωγή, πώληση και χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων. Με αποτέλεσμα, έξι μήνες μετά την εμφάνισή τους στην κυπριακή αγορά, να εξακολουθούν να θεωρούνται νόμιμα.
Το όλο θέμα, που απασχόλησε και στο πρόσφατο παρελθόν την επικαιρότητα, επανήλθε στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την Εγκληματικότητα. Με αφορμή τη συνέχιση της συζήτησης για τα μέτρα που λαμβάνονται με στόχο την προστασία των μαθητών από τις εξαρτησιογόνες ουσίες, οι βουλευτές-μέλη έθεσαν το ερώτημα εάν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για απαγόρευση των νέων επικίνδυνων σκευασμάτων.
Δυστυχώς, όμως, η απάντηση που έλαβαν ήταν αρνητική. Όπως δήλωσε ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων, Ανδρέας Κρόκος, δείγματα τέτοιων προϊόντων στάληκαν στο κρατικό Χημείο, το οποίο διαπίστωσε πως όντως περιέχουν συνθετικές ουσίες. Τον περασμένο Νοέμβριο, συνέχισε, το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο εισηγήθηκε την έκδοση διατάγματος για απαγόρευσή τους, το οποίο ωστόσο δεν ετοιμάστηκε ακόμα.
Από την πλευρά του, ο Αστυνόμος Β της ΥΚΑΝ Στέλιος Σεργίδης εξήγησε ότι τα σκευάσματα αυτά παράγονται κυρίως σε χώρες της Ασίας και ότι τα αποτελέσματα του Χημείου έδειξαν την ύπαρξη της ουσίας JWΗ, η οποία θεωρείται εξαρτησιογόνα. Το θέμα, είπε, βρίσκεται στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες αλλά ακόμα δεν βγήκε διάταγμα. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι σύντομα θα απαγορευθούν, αλλά ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη «να είμαστε συνέχεια σε εγρήγορση διότι συνεχώς θα βγαίνουν νέες ουσίες».
Οι παραπάνω παραδοχές προκάλεσαν την αντίδραση των περισσότερων βουλευτών και μετά από εισήγηση του Ιωνά Νικολάου εκ μέρους του ΔΗΣΥ, αποφασίστηκε όπως το συγκεκριμένο ζήτημα εξεταστεί λεπτομερώς στην επόμενη συνεδρία της επιτροπής. Απαντήσεις στη Βουλή για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση, θα κληθούν να δώσουν και οι αρμόδιοι πολιτικοί προϊστάμενοι, όπως τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής Γιαννάκης Θωμά. Ο ίδιος εξάλλου, χαρακτήρισε απαράδεκτη την αργοπορία που παρατηρείται στην απαγόρευση των ουσιών αυτών και πρόσθεσε ότι σχετικές καταγγελίες έγιναν εδώ και μήνες. Από την πλευρά του, ο κ. Νικολάου, υπέδειξε ότι η πολιτεία θα έπρεπε να δράσει αμέσως και αποφασιστικά και όχι να περιμένει τα αποτελέσματα των εξετάσεων του Χημείου, αφού όπως υποστήριξε είναι γνωστό από το 2006 ότι σε χώρες της Ευρώπης αυτές οι ουσίες θεωρούνται εξαρτησιογόνες και έχουν απαγορευθεί. Είπε ακόμα ότι βουλευτές δέχονται απειλές από εμπόρους ή κατόχους τέτοιων προϊόντων, σημειώνοντας πως «κάποιοι έχουν το θράσος όχι μόνο να διαθέτουν στην αγορά τέτοια σκευάσματα, αλλά να στέλνουν και προειδοποιήσεις».

«ΑΛΑΤΑ ΜΠΑΝΙΟΥ» ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ

Ένα φακελάκι με την ετικέτα «άλατα μπάνιου» (bath salts) παρουσίασε στη χθεσινή συνεδρία ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Τάσος Μητσόπουλος. Όπως είπε, το φακελάκι αυτό, το οποίο πωλείται σε περίπτερα, είναι αξίας €50 και προκαλεί στον χρήστη τα ίδια συμπτώματα με ένα τοξικοεξαρτημένο άτομο. Υποστήριξε ότι: «Έτυχε να βρεθώ μπροστά σε μαθητές που μέρα μεσημέρι πήγαιναν να προμηθευτούν αυτές τις ουσίες και στη συνέχεια έκαναν χρήση έχοντας όλα ακριβώς τα συμπτώματα που έχει ένας τοξικοεξαρτημένος, όπως παραλήρημα, ευφορία». Υπάρχουν, συνέχισε, και άλλα φακελάκια που περιέχουν αρωματικές ουσίες με παραπλανητικές αναφορές στη συσκευασία.

Τσιγάρο, ποτό και διασκέδαση

ΜΕ ΒΑΣΗ τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής έρευνας μαθητικού πληθυσμού «ΕSΡΑD», τα ποσοστά των Κυπριόπουλων που καπνίζουν, πίνουν ή κάνουν χρήση ναρκωτικών παραμένουν σε σταθερά επίπεδα. Αυτό ανέφερε η Σούλα Ιωάννου, του γραφείου Αγωγής Υγείας του υπουργείου Παιδείας, τονίζοντας την ανάγκη να αποφεύγονται οι υπερβολές.
Η ίδια εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τη νέα αντικαπνιστική νομοθεσία, αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των νέων που καπνίζουν, σημειώνοντας ότι αυτό τουλάχιστον, συνέβη σε άλλες χώρες που απαγόρευσαν το κάπνισμα στους χώρους αναψυχής. Όπως ανέφερε η κ. Ιωάννου, διάφορες καταχρήσεις συνδέονται με τη διασκέδαση, υποδεικνύοντας πως δεν είναι τυχαίο ότι προηγούμενες έρευνες κατέδειξαν έξαρση του αριθμού των μαθητών που καπνίζουν στην Γ’ Γυμνασίου, στην ηλικία δηλαδή, που αρχίζουν να βγαίνουν έξω. Το γεγονός ότι, πλέον, δεν υπάρχει καπνός στους χώρους διασκέδασης της νεολαίας, αναμένεται να συμβάλει στη μείωση των νέων καπνιστών κατέληξε.

ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

Τα τελευταία χρόνια βελτιώθηκε ο συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών και των εθελοντικών οργανώσεων για την προστασία των μαθητών από το κάπνισμα σε συνδυασμό με τα ναρκωτικά και τις εξαρτησιογόνες ουσίες, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Εγκληματικότητας Γιαννάκης Θωμά. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια για καλύτερα αποτελέσματα. Είπε ακόμα, ότι από τη συζήτηση που διεξήχθη, διαπιστώθηκε ότι οι Σύνδεσμοι Γονέων έχουν μείνει έξω από αυτήν την προσπάθεια και δεν αξιοποιούνται.
«ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» - 28 /01/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com