13 Δεκ 2009

Επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη στον πρωθυπουργό για το κλίμα. Να περιμένουμε και επιστολή για τα χριστιανικά σύμβολα;


Νέα παρέμβαση για το κλίμα και τη διάσωση του πλανήτη έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Με επιστολή του, που φέρνει στη δημοσιότητα το Amen.gr, καλεί τους πολιτικούς ηγέτες κρατών που συμμετέχουν στη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία διεξάγεται στην Κοπεγχάγη, να αναλάβουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και να καταλήξουν σε μια νομικά δεσμευτική συνθήκη για τη δραστική μείωση της εκπομπής αερίων.
Το Πατριαρχικό γράμμα κρατούν ήδη στα χέρια τους, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο, o γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, αλλά και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου καθώς και οι ομόλογοι του των Κυβερνήσεων της Ε.Ε.

Η επιστολή στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Τω Εξοχωτάτω
κυρίω Γεωργίω Παπανδρέου,
Πρωθυπουργώ της Ελλάδος,
Εις Αθήνας.

Εξοχώτατε,
Εν όψει της κρισίμου Διασκέψεως των Ηνωμένων Εθνών δια την Κλιματικήν Αλλαγήν εις την Κοπεγχάγην, καλούμεν τους ηγέτας της διεθνούς κοινότητος και Υμάς, προσωπικώς, να αναλάβητε γενναίας δεσμεύσεις δια την επίτευξιν μιας νομικώς δεσμευτικής διεθνούς συμφωνίας δια την αποτροπήν των δυσμενεστέρων επιπτώσεων της υπερθερμάνσεως του πλανήτου.
Η επίτευξις μιας επωφελούς συμφωνίας εις το πλαίσιον των εν Κοπεγχάγη διεθνών διαπραγματεύσεων δεν αποτελεί μόνον ηθικήν επιταγήν δια την προστασίαν της κτίσεως του Θεού. Αποτελεί επίσης την οδόν προς την κοινωνικήν και οικονομικήν βιωσιμότητα. Η δράσις κατά της κλιματικής αλλαγής δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζηται ως οικονομικόν βάρος, αλλά ως μία σημαντική ευκαιρία δι ἕνα υγιέστερον πλανήτην, προς όφελος του συνόλου της ανθρωπότητος και κυρίως εκείνων των κρατών τα οποία υστερούν εις οικονομικήν ανάπτυξιν.
Η κρισιμότης της κλιματικής αλλαγής ως απειλής δια την ανθρωπότητα και την Γην, καθώς και η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας, δεικνύουν σαφώς ότι μόνη οδός προς μίαν παγκόσμιον οικονομίαν χαμηλής εντάσεως άνθρακος είναι η ανάπτυξις των ανανεωσίμων πηγών ενεργείας, η ενεργειακή εξοικονόμησις και η αποτροπή περαιτέρω αποδασώσεως. Η παγκόσμιος κοινότης δεν θα έδει να υποτιμήση τον κίνδυνον της απραξίας. Είμεθα πεπεισμένοι ότι μόνον δι’ ἑνός σαφούς διεθνούς πλαισίου συνεργασίας, μιας νομικώς δεσμευτικής συνθήκης καθοριζούσης σαφείς και γενναίας μειώσεις εκπομπών, ημπορεί πραγματικώς η ανθρωπότης να ελπίση ότι τα τέκνα μας θα απολαύσουν την ομορφιάν και τα καλά της Γης, την οποίαν κληροδοτούμεν εις αυτά. Προς επίτευξιν τούτου είναι απαραίτητον να εξασφαλίσωμεν την δικαιοσύνην και την αγάπην εις όλας τας εκφάνσεις της οικονομικής δραστηριότητος. Το κέρδος, και, ειδικώτερον, το βραχυπρόθεσμον κέρδος δεν θα έδει να αποτελή το κίνητρον δια τας πράξεις μας, κυρίως όταν υποβαθμίζη την κοινήν και θεόσδοτον φυσικήν μας κληρονομίαν.
Σας παρακαλούμεν, λοιπόν, Εξοχώτατε, όπως δια της συμμετοχής Σας εις τας διαπραγματεύσεις της Κοπεγχάγης αναδειχθήτε ηγέτης διεθνούς βεληνεκούς δια το περιβάλλον, αναλαμβάνων γενναίας δεσμεύσεις αι οποίαι θα οδηγήσουν το συντομώτερον δυνατόν την Ελλάδα εις μίαν ενεργειακήν πολιτικήν χαμηλής εντάσεως άνθρακος. Καλούμεν, ωσαύτως, τους ηγέτας των οικονομικώς ανεπτυγμένων κρατών της υφηλίου να συμφωνήσουν δια την παροχήν της απαραιτήτου οικονομικής στηρίξεως προς τα αναπτυσσόμενα κράτη, ώστε να διευκολυνθή μία κοινωνικώς δικαία και αποτελεσματική μετάβασις αυτών προς την επιθυμητήν περιβαλλοντικώς βιώσιμον ανάπτυξιν.
Ευχαριστούμεν την Υμετέραν Εξοχότητα δια την προσοχήν την οποίαν θα θελήση να δώση εις το περιεχόμενον του παρόντος Γράμματος ημών και ευχόμεθα καρποφόρους διαπραγματεύσεις εν Κοπεγχάγη επ’ ἀγαθῷ της ανθρωπότητος.
Επί δε τούτοις, διατελούμεν μετ’ ἐξιδιασμένης τιμής, εγκαρδίων ευχών και πολλής αγάπης.

͵βθ’ Δεκεμβρίου ι’

Της Υμετέρας εριτίμου Εξοχότητος
διάπυρος προς Θεόν ευχέτης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΣΤΑΛΕΙ ΠΟΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΜΑΡΙΑ Ν

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com