8 Δεκ 2009

Κύπρος - Συντονισμός για το πρόβλημα της σχολικής βίας


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ
«Στην Αμερική υπάρχουν πολιτείες όπου επιτρέπεται η σωματική τιμωρία. Στις πολιτείες αυτές οι φόνοι στα σχολεία είναι διπλάσιοι, όπως επίσης και οι αυτοκτονίες, από ό,τι στις πολιτείες που απαγορεύεται η σωματική τιμωρία».
Την πιο πάνω δήλωση, του προέδρου του διεθνούς παρατηρητηρίου για τη βία στα σχολεία, επικαλείται ο επιστημονικός συντονιστής του αντίστοιχου κυπριακού παρατηρητηρίου Μιχάλης Παπαδόπουλος για να τονίσει πως «η καταστολή δεν επιλύει το πρόβλημα της βίας».Με αφορμή τη σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου Παιδείας, όπου οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα ενημερωθούν από τον αρμόδιο υπουργό για όλα όσα έγιναν μέχρι σήμερα με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου, ο κ. Παπαδόπουλος μιλά στον «Φ» για το σημαντικό αυτό θέμα.
Τονίζει πως οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα κατασταλτικά μέτρα από μόνα τους όχι μόνο δεν επιλύουν το πρόβλημα αλλά το αυξάνουν και επισημαίνει την ανάγκη λήψης μέτρων πρόληψης. Σημειώνει ακόμα, πως όταν αναφέρεται κάποιος στο ζήτημα της σχολικής βίας, υπάρχουν δυο παγίδες: Η εντυπωσιακή μεγέθυνση του προβλήματος από τη μια και η εφησυχαστική αποσιώπησή του από την άλλη.
Εξηγεί ότι με τη λειτουργία του παρατηρητηρίου, το οποίο συστάθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, θα δοθεί η δυνατότητα για επιστημονική καταγραφή του προβλήματος στις πραγματικές του διαστάσεις.
Για επίτευξη του πιο πάνω στόχου «έχουμε έρθει σε επαφή με το διεθνές παρατηρητήριο» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος ο οποίος βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει πως ο πρόεδρος του διεθνούς παρατηρητηρίου (καθηγητής γαλλικού πανεπιστημίου) έχει αποδεχτεί πρόσκληση του υπουργού Παιδείας για να επισκεφθεί την Κύπρο τον προσεχή Φεβρουάριο.
Παράλληλα, «μάς έχει αποστείλει τα ερωτηματολόγια για τη βία στα σχολεία που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Ευρώπη και διεθνώς». Ο ίδιος υποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο.
Συγχρόνως, ετοιμάζεται οδηγός προς τους εκπαιδευτικούς με βάση τις σύγχρονες αντιλήψεις, ο οποίος θα δίνει στους διδάσκοντες τις κατευθυντήριες γραμμές για αντιμετώπιση του φαινομένου.
Όσον αφορά στη σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου Παιδείας που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, αρμόδιος λειτουργός εξήγησε ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση που ξεκίνησε την προηγούμενη φορά.
Είπε ακόμα, ότι ο υπουργός Ανδρέας Δημητρίου θα προβεί σε ένα σύντομο απολογισμό των όσων έχουν επιτευχθεί. Να θυμίσουμε ότι από την περσινή σχολική χρονιά, το Υπουργείο καθόρισε 15 μέτρα άμεσης εφαρμογής για πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.
«ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» - 08/12/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com