29 Ιουλ 2009

π.Ευστάθιος Κολλάς, Ανεπίσκοπος ο ιεράρχης που μιλά για χειροτονία των γυναικών


«Ο Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πραιτωρίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Σεραφείμ εκτιμά ότι ίσως έχει έρθει η ώρα να δούμε στην Ορθόδοξη Εκκλησία και γυναίκες ιερείς και ζητεί την έναρξη διαλόγου στο ανώτατο επίπεδο, την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο όλων των Ορθοδόξων, προκειμένου να λάβει και η Ορθόδοξη Εκκλησία επισήμως θέση για τη χειροτονία γυναικών, όπως έχουν κάνει οι άλλες Εκκλησίες και οι Προτεσταντικές Ομολογίες.
Σε άρθρο,…..το οποίο φέρει τον τίτλο «Σχόλια για αποδοχή των γυναικών στα εκκλησιαστικά σχολεία», ο κ. Σεραφείμ διερωτάται: «Ποιοι είναι οι θεολογικοί λόγοι που μας εμποδίζουν να είμαστε θετικοί εις το θέμα της χειροτονίας των γυναικών;» .
Ακόμη ο κ. Σεραφείμ ανακοινώνει την πρόθεση της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας να συζητήσει την αναβίωση του θεσμού των διακονισσών
, καθώς όπως τονίζει «στον χώρο της Ορθοδόξου Ιεραποστολής, όπου γίνονται κατηχήσεις και βαπτίσεις ενηλίκων γυναικών, άρχισε πάλι να παρουσιάζεται η ποιμαντική ανάγκη για τη διακονία των διακονισσών, του θεσμού δηλαδή που ήκμασε κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, όταν οι γυναίκες ήταν εγκλωβισμένες στον γυναικωνίτη και οι κληρικοί δεν μπορούσαν να εισέλθουν σε αυτόν. Οι διακόνισσες ήταν αυτές που κατηχούσαν και άλειφαν τις γυναίκες με μύρο κατά τη διάρκεια της βάφτισής τους, ενώ μετέφεραν τη Θεία Κοινωνία στο σπίτι των γυναικών».(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 28/07/09)
Ο επίτιμος προέδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) πρεσβύτερος Ευστάθιος Κολλάς «χαρακτήρισε ανεπίσκοπο τον ιεράρχη και του επιτέθηκε με σφοδρότητα: «Η Θεολογία και η Ορθοδοξία - Ορθοπραξία είναι μεγάλες ευθύνες και πρέπει να φυλάσσονται “ως κόρην οφθαλμού”, αλλά και να διακηρύσσονται με στεντόρεια ορθόδοξη φωνή, “ευκαίρως ακαίρως, λόγω και έργω”. Οποιος ή όσοι δεν αντέχουν αυτό το βάρος, και δεν διαθέτουν αυτό το ορθόδοξο σθένος, να μας “αδειάζουν τη γωνιά”. Ο Λόγος του Θεού και οι Ιεροί Πατέρες “ου μυκτηρίζονται”. Οι ταγοί της ορθόδοξης πίστης μας οφείλουν να γνωρίζουν σε βάθος την “πηλίκους υμίν γράμμασιν” γεγραμμένη ουράνια διδασκαλία του φτωχού Ναζωραίου, να κατέχουν “γράμματι και πνεύματι” τον Νόμο/ Κανονικό Εκκλησιαστικό Σύνταγμακαι να μελετούν τους Θείους και Ιερούς Πατέρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας (...)» ανέφερε μεταξύ άλλων. Μάλιστα, επ΄ ευκαιρία, ο πρώην πρόεδρος του ΙΣΚΕ έβαλε για μία ακόμη φορά και κατά γνωστού καθηγητή πανεπιστημίου, συμβούλου της Ιεράς Συνόδου, τον οποίον κατηγόρησε ότι επιμένει «στην επαναφορά του ανύπαρκτου πλέον θέματος για την Ορθόδοξη Εκκλησία, της ιεροσύνηςδηλαδήτων γυναικών». (ΒΗΜΑ 29/07/09)
Μάλιστα το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στο οποίο ανήκει ο Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως Σεραφείμ εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι οι «Θέσεις Ιεράρχου του κλίματος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής περί του θέματος της ιερωσύνης των γυναικών απηχούν προσωπικές του απόψεις και όχι την επίσημη θέση της παλαιφάτου Αλεξανδρινής Εκκλησίας, την οποία εκφράζει η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής εν Συνόδω και μόνον». (ΕΞΠΡΕΣ 28/07/09)
Πάντως άλλο είναι η αναβίωση του θεσμού των διακονισσών και άλλο η χειροτονία – ιερωσύνη των γυναικών.

2 σχόλια:

Har είπε...

Σεβασμιωτατε, αν δεν κρατησετε εσεις τα ηνια της Εκκλησιας, περιμενετε απο τους λαικους να τα κρατήσουν;
Χειροτονια γυναικων...ορθοδοξοι ειμαστε θα μας κοροίδευουν και οι πετρες

Ανώνυμος είπε...

Οποιος ή όσοι δεν αντέχουν αυτό το βάρος, και δεν διαθέτουν αυτό το ορθόδοξο σθένος, να μας “αδειάζουν τη γωνιά”.

Γεώργιος

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com