15 Μαρ 2026

Τυχικός: Η Ορθόδοξη Δικαιοσύνη απέναντι στην Αδικία

Τυχικός: Η Ορθόδοξη Δικαιοσύνη απέναντι στην Αδικία

Η ιστορία της Εκκλησίας είναι γεμάτη από περιπτώσεις όπου αδίκως συκοφαντημένοι ιεράρχες υπερασπίστηκαν το δίκαιο. Από τον Άγιο Νεκτάριο μέχρι τον Μητροπολίτη Πάφου Τυχικό, το μοτίβο παραμένει ίδιο: συκοφάντες και φθονούντες προσπαθούν να επιβάλλουν σιωπή και αδικία, ενώ οι πιστοί που υπερασπίζονται την αλήθεια χαρακτηρίζονται «αντιδραστικοί» ή «προβληματικοί».

………………………………………….

Ο λόγος του Χριστού: Δίκαιο και αλήθεια

Στην κορύφωση της προδοσίας Του, ο Χριστός λέει στον Ιωάννη 18:23:

ἀπεκρίθη αὐτῷ Ἰησοῦς· Εἰ κακῶς ἐλάλησα, μαρτύρησον περὶ τοῦ κακοῦ· εἰ δὲ καλῶς, τί με δέρεις;

— Κατὰ Ἰωάννην 18:23 (Ελληνικό κείμενο)

Ο Χριστός εδώ δεν αποδέχεται την αδικία. Ζητά να φανεί η αλήθεια και να εφαρμοστεί δίκαιη κρίση. Αυτό το πνεύμα αποτελεί θεμέλιο για κάθε πιστό που αντιμετωπίζει αδικία ή συκοφαντία: μην υποταχθείς στην αδικία, ζήτησε δικαιοσύνη.

……………………………………….

Άγιος Νεκτάριος: Ταπεινός αλλά υπερασπιστής της αλήθειας

Ο Άγιος Νεκτάριος, επίσκοπος Πενταπόλεως, υπέστη αδικίες και συκοφαντίες, χωρίς δίκη ή δυνατότητα υπεράσπισης. Σε επιστολές του αναφέρει:

«Ουδείς με εκάλεσε να απολογηθώ. Ουδεμία κατηγορία μοι εγνωστοποιήθη. Κατεδικάσθην άνευ ακροάσεως, άνευ κρίσεως, άνευ ελέους.»

Παρά την αδικία, δεν ζήτησε εκδίκηση, αλλά δικαιοσύνη, επιδιώκοντας να φανεί η αλήθεια με σεβασμό στην Εκκλησιαστική τάξη.

Σε ένα από τα υπομνήματα του γράφει:

«Υπέμεινα την πείναν, την ένδειαν και την περιφρόνησιν. Πλην ουδέποτε εσκέφθην να ανταποδώσω κακόν αντί κακού.»

Ο Άγιος Νεκτάριος δίδαξε ότι η διεκδίκηση της αλήθειας με νόμιμο τρόπο και εμπιστοσύνη στον Θεό δεν αποτελεί υπερηφάνεια αλλά αρετή.

………………………………………..

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Η φωνή της δικαιοσύνης

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, γνωστός για την αμερόληπτη διδασκαλία του, υπέστη εξορίες και διώξεις επειδή υπερασπιζόταν την αλήθεια και το δίκαιο.

Σε ομιλίες του τονίζει ότι η σιωπή μπροστά στην αδικία συνιστά συνενοχή:

«Όποιος δεν καταγγέλλει το σφάλμα, συμμετέχει στο κακό και αρνείται τη θεία δικαιοσύνη.»

Η ζωή του απέδειξε ότι η πίστη απαιτεί ενεργό υπεράσπιση του δίκαιου, ακόμη και όταν αυτό φέρνει αντιπαράθεση με την εξουσία ή τους ισχυρούς.

………………………………………….

Ο Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός: Σύγχρονη εφαρμογή της Πατερικής διδασκαλίας

Ο Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός αντιμετώπισε συκοφαντίες και προσπάθειες πίεσης για απομάκρυνση από τη μητρόπολη. Παρά τις προκλήσεις, δεν υπέκυψε στην αδικία.

Με πλήρη σεβασμό στη νομιμότητα, προσέφυγε:

• Δύο φορές στο Οικουμενικό Πατριαρχείο,

• Με πολυάριθμες επιστολές στη Σύνοδο και στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο,

• Σε πολιτικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Κάθε βήμα του Τυχικού είναι απολύτως ορθόδοξο, γιατί πηγάζει από το πνεύμα του Χριστού και των Πατέρων: να ζητά δικαίωση και να μην υποτάσσεται σε ψευδείς κατηγορίες.

…………………………………….

Η αδικία δεν πρέπει να επιβάλλεται

Κάποιοι προσπαθούν να παρουσιάσουν τον Άγιο Νεκτάριο ως «σιωπηλό» ή «υποταγμένο» και αυτό ως ορθόδοξο ήθος. Η πραγματικότητα είναι αντίθετη: η διαμαρτυρία και η διεκδίκηση της δικαιοσύνης είναι καθαρά ορθόδοξη στάση.

Κάθε προσφυγή, κάθε επιστολή και κάθε νόμιμη ενέργεια του Τυχικού είναι πράξη πίστης και υπακοής στον Χριστό, σύμφωνα με το ευαγγελικό πνεύμα:

«Εἰ κακῶς ἐλάλησα, μαρτύρησον περὶ τοῦ κακοῦ· εἰ δὲ καλῶς, τί με δέρεις;»

Όποιος καλεί τον Τυχικό να αποδεχθεί την αδικία αγνοεί τη διδασκαλία του Χριστού και την παράδοση των Αγίων.

………………………………………………..

Τελικό μήνυμα

Η Ορθοδοξία διδάσκει ότι η αλήθεια και η δικαιοσύνη πρέπει να φανούν και να εφαρμοστούν. Όταν η αδικία προσπαθεί να καλυφθεί με ψέματα ή σιωπή, η διαμαρτυρία και η διεκδίκηση του δίκαιου είναι υποχρέωση.

Ο Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός, όπως ο Άγιος Νεκτάριος και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, δείχνει ότι η υπεράσπιση του δίκαιου με κάθε νόμιμο μέσο είναι πράξη πίστης και αγάπης στην Εκκλησία και την αλήθεια.

Η Ορθοδοξία δεν ανέχεται αδικία· η σιωπή απέναντι στο άδικο δεν είναι αρετή, αλλά παράδοση στην αμαρτία. Το δίκαιο πρέπει να υπερασπιστείται — και αυτό ακριβώς κάνει ο Τυχικός.

Καθηγητής Πανεπιστημίου Νομικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com