13 Μαρ 2024

Η ΑΕΟ ζητά από τον Πρόεδρο της Βουλής την άμεση υιοθέτηση του νόμου 8371

 

Στην υπό την προεδρία του Mητροπολίτη Επιφανίου συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας στις 7 Μαρτίου 2024 υιοθετήθηκε δήλωση με τίτλο: «Περί της προστασίας της ελευθερίας του θρησκεύεσθαι και της αντιμετωπίσεως της εκμεταλλεύσεως των θρησκευτικών θεσμών από το ρωσικό κράτος εισβολέα».

Στη δήλωσή της η Ιερά Σύνοδος της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας κατηγορεί τις κοινότητες της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, γιατί «μέχρι σήμερα εξακολουθούν να υπάγονται υπό του Πατριαρχείου Μόσχας...να αναγνωρίζουν ως Πατριάρχη τους τον Κύριλλο και ως θρησκευτικό επικεφαλής τους, αλλά και να τον μνημονεύουν στις ιερές ακολουθίες τους».

«Ηθικό καθήκον των θρησκευομένων και των θρησκευτικών οργανώσεων στην Ουκρανία συνίσταται στην πλήρη απαλλαγή από οιασδήποτε εξαρτήσεως από τις εκ των πραγμάτων ρωσικές κρατικές δομές. Πρωτίστως τούτο αφορά την υπαγωγή των ουκρανικών ορθοδόξων κοινοτήτων στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Η περαιτέρω υπαγωγή υπό το Πατριαρχείο Μόσχας αποτελεί ηθική συνενοχή στις αμαρτίες και τα εγκλήματά της, είναι επιβλαβής και για την Ορθόδοξη Εκκλησία, και για τον ουκρανικό λαό» - τονίζει η Ιερά Σύνοδος στο κείμενό της.

Σε άλλο σημείο η Ιερά Σύνοδος προτρέπει τις Κοινότητες της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας να παύσουν τη λειτουργική αναφορά του ονόματος του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου, να εξέλθουν της δικαιοδοσίας του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονουφρίου και να ενταχθούν στην Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ταυτόχρονα, η Ιερά Σύνοδος της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας υποστηρίζει το υπ’αριθμ. 8371 νομοσχέδιο για την έμπρακτη απαγόρευση της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και των κοινοτήτων της, επιβεβαιώνοντας ότι «αυτό το κυβερνητικό νομοσχέδιο δεν περιορίζει το δικαίωμα στην ελευθερία του θρησκεύεσθαι, ούτε εμποδίζει τη δράση των θρησκευτικών κοινοτήτων, αλλά προστατεύει την ελευθερία του θρησκεύεσθαι στην Ουκρανία από την εχθρική επιρροή του ρωσικού κράτους και από την εκμετάλλευση των θρησκευτικών δομών της χώρας εισβολέα ως εργαλείων τέτοιας επιρροής».

Ακόμη, η Ιερά Σύνοδος καλεί την Βερχόβνα Ράντα (Άνω Βουλή) όσο το δυνατό ταχύτερα να υιοθετήσει το υπ’αριθμ. 8371 νομοσχέδιο κατά τη β’ ανάγνωση και γενικότερα, ενώ τον πρόεδρο της Ουκρανίας να το υπογράψει.

Να υπενθυμίσουμε ότι το υπ’αριθμ. 8371 νομοσχέδιο της Βερχόβνα Ράντα (Άνω Βουλής) της Ουκρανίας «Περί προστασίας της εθνικής και κοινωνικής ασφάλειας, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του ανθρώπου στον τομέα δράσεως των θρησκευτικών οργανώσεων» προβλέπει την έμπρακτη απαγόρευση όλων των θρησκευτικών οργανώσεων της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στο έδαφος της Ουκρανίας βάσει του δήθεν «συνδέσμου» (affiliation) τους με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, κάτι που θα συνιστά έγκλημα.

Σύμφωνα με τους πρωτεργάτες του νομοσχεδίου οι κοινότητες της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, που κατηγορούνται για τις «σχέσεις» με τη Ρωσική Εκκλησία, μπορούν να «αποδείξουν» την αθωότητά τους εάν μεταπηδήσουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com