30 Αυγ 2010

Βρετανικές πιέσεις στο Βελιγράδι για το Κόσοβο

Επικαλούμενο ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους, η εφημερίδα NOVOSTI, αναφέρει ότι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βελιγράδι, ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας William Hague θα προσπαθήσει να ασκήσει επιπρόσθετη πίεση στη Σερβία, ώστε να αποσύρει το ψήφισμα από τη ΓΣ ΟΗΕ ή να δεχθεί δραστικές τροποποιήσεις του κειμένου του ψηφίσματος. Ωστόσο, η θέση της κυβέρνησης του Βελιγραδίου παραμένει αμετάβλητη και αυτό θα τεθεί με σαφήνεια υπόψη του βρετανού ΥΠΕΞ.

Η Σερβία θέλει να αποφύγει την αντιπαράθεση με τις μεγάλες δυνάμεις και είναι έτοιμη για συμβιβαστική λύση με τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, δεν πρόκειται όμως να αποσύρει το ψήφισμα ούτε να δεχθεί αλλαγές που θα επιβεβαίωναν την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Σε δηλώσεις του, ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης τόνισε ότι «Οι βρετανοί είναι γνωστοί για την πολύ σκληρή τους θέση σε ό,τι αφορά την επίλυση του προβλήματος του Κοσόβου και η πρώτη απαίτηση που θα μας θέσουν θα είναι η απόσυρση του ψηφίσματος.

Δεύτερη επιλογή τους θα είναι η δραστική αλλαγή του κειμένου. Η θέση μας είναι σαφής. Δε δεχόμαστε διατυπώσεις που μπορούν, έστω και οριακά, να επιβεβαιώσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου και επιμένουμε να ζητούμε επίλυση μέσω διαπραγματεύσεων».

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, η επίσκεψη του βρετανού ΥΠΕΞ διοργανώθηκε αίφνης και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, κατόπιν αιτήματος του Foreign Office, όταν έγινε σαφές ότι παρά την επίσκεψη Westerwelle, το Βελιγράδι δεν υπαναχωρεί από τις κόκκινες γραμμές του.

* Άρθρο της Τεφημερίδας BLIC (ΜΠΛΙΤΣ), επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, σημειώνει ότι ο ΥΠΕΞ Hague δεν κομίζει ούτε απειλές ούτε τελεσίγραφα, αλλά καταφθάνει στη σερβική πρωτεύουσα κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου Τάντιτς, το γραφείο του οποίου επεδίωκε επί ένα μήνα να πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη, προκειμένου να αποκαταστήσει τις σχέσεις με μία σημαντική χώρα της ΕΕ, η οποία εθίγη περισσότερο από όλες τις άλλες από το γεγονός ότι το Βελιγράδι υπέβαλε ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ χωρίς προηγούμενες συνεννοήσεις με τις Βρυξέλλες.

Δεν αποτελεί μυστικό, επισημαίνει το άρθρο, ότι ο τρόπος με τον οποίον υπεβλήθη το ψήφισμα έθιξε προσωπικά το βρετανό πρέσβη στο Βελιγράδι Steven Wordsworth, όταν η σερβική κυβέρνηση, αφού είχε προσκαλέσει πρέσβεις στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πρόταση του σερβικού ψηφίσματος, στη συνέχεια υπέβαλε αιφνιδίως το κείμενο στα Ηνωμένα Έθνη, χωρίς να περιμένει τη διατύπωση των απόψεων των πρέσβεων, κίνηση που θεωρήθηκε ταπεινωτική.

Αντίθετα πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας DANAS για το ίδιο θέμα, η σερβική ηγεσία είναι έτοιμη για αλλαγές στο κείμενο του ψηφίσματος, σε συμφωνία με τα ισχυρά κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ την ίδια στιγμή, οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον θα πιέσουν την Πρίστινα, ώστε να συζητήσει με το Βελιγράδι τρία βασικά θέματα και συγκεκριμένα, τον καθορισμό του καθεστώτος στο βόρειο Κόσοβο, τα δικαιώματα των Σέρβων νοτίως του ποταμού Ίμπαρ και το καθεστώς των μνημείων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η επίτευξη συμβιβαστικής λύσης επί του θέματος του σερβικού ψηφίσματος θα είναι το βασικότερο ζήτημα της κατ’ ιδίαν συνάντησης Χέηγκ-Τάντιτς, ενώ για το ίδιο θέμα συζήτησαν χθες στο Βελιγράδι οι πρέσβεις των ΗΠΑ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ με το σύμβουλο του προέδρου Τάντιτς, Γιόβαν Ράτκοβιτς, και τον πολιτικό διευθυντή του σερβικού ΥΠΕΞ,Μπόρα Στεφάνοβιτς.

dragoumanos.gr/?p=8455

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com