Σε ανακοίνωση του Γραφείου της Ιεράς Μητρόπολης Τορόντο διαβάζουμε :
Η τελευταία εβδομάδα του Γενάρη έχει ορισθεί από τις χριστιανικές Εκκλησίες σαν εβδομάδα προσευχής για την ένωση του χριστιανισμού. Εφέτος με την έναρξη της τρίτης χιλιετίας για την εβδομάδα προσευχής αλλά και για μια κοινή μαρτυρία των χριστιανών αποφάσισαν οι χριστιανικές Εκκλησίες του Τορόντο να οργανώσουν μια πορεία. Η πορεία αυτή έγινε την Κυριακή 23 Ιανουαρίου ξεκινώντας στις 2:30 το απόγευμα από την ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Συγκεντρώθηκαν στον Άγιο Γεώργιο εκατοντάδες χριστιανοί με ηγέτες τον ρωμαιοκαθολικό αρχιεπίσκοπο καρδινάλιο Ambrozic, τον αγγλικανό επίσκοπο Finley, τον Αρμένιο αρχιεπίσκοπο Denderian, τους ορθόδοξους επισκόπους Γεώργιο της Σερβικής Εκκλησίας, Yuri της Ουκρανικής, Χριστόφορο της Ελληνικής και το μητροπολίτη Σωτήριο και αντιπροσώπους των άλλων Εκκλησιών.
Συμμετείχαν οι Εκκλησίες: Ελληνική Ορθόδοξη, Σερβική Ορθόδοξη, Ουκρανική Ορθόδοξη, Αρμενική, Ρωμαιοκαθολική, Αγγλικανική, Λουθηρανή, Βαπτιστών, United και Salvation Army. Το πρόγραμμα στην κάθε Εκκλησία προέβλεπε χαιρετισμό από τον αρχηγό της Εκκλησίας, ανάγνωσμα από το 17ο κεφάλαιο του κατά Ιωάννη Ευαγγελίου και έναν ύμνο της Εκκλησίας.
Στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου καλωσόρισε όλους τους επισκέπτες ο μητροπολίτης Σωτήριος και μίλησε για το σκοπό της πορείας και για την ένωση του χριστιανισμού. Είπε χαρακτηριστικά: «Για την ένωση όλων προσευχήθηκε ο ίδιος ο Χριστός, όταν είπε 'ίνα ώσιν εν'.
Όλοι μας πρέπει να εργαζόμαστε για την ένωση, χωρίς όμως να θυσιάζουμε την αλήθεια. Αλήθεια είναι ο ίδιος ο Χριστός. Κι αν θυσιάσουμε το Χριστό, τί να την κάνουμε την ένωση; Η πραγματική ένωση θα έλθει όταν όλοι εμείς προχωρήσουμε προς τον Χριστό και ενωθούμε μαζί Του. Τότε να ενωθούμε και αναμεταξύ μας».
Στη συνέχεια ο επίσκοπος Yuri ανέγνωσε στα αγγλικά από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, κεφ. 17, στιχ. 1-7.
Κατόπιν ο επίσκοπος Χριστόφορος ανέγνωσε την ίδια περικοπή στα ελληνικά.
Στη συνέχεια όλοι μαζί οι ορθόδοξοι χριστιανοί έψαλαν δύο μεγαλυνάρια από τη γιορτή της Πρωτοχρονιάς.
Ο μητροπολίτης Σωτήριος ευχαρίστησε όλους τους επισκέπτες και είπε ότι πρέπει να κατευθυνθούμε προς τις άλλες Εκκλησίες, τη Λουθηρανική, τη Ρωμαιοκαθολική, τη United και την Αγγλικανική.
Ενώ οι χριστιανοί ξεκίνησαν να φύγουν από την εκκλησία, ομάδες ορθόδοξων, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ναό, κατάφεραν να εισέλθουν στο ναό με πανό και ανέβηκαν στο γυναικωνίτη. Άρχισαν να φωνάζουν διάφορα συνθήματα εντός και εκτός του ναού. Να μερικά από αυτά τα οποία ακούσθηκαν: «Έξω οι αιρετικοί από την Ορθόδοξη Εκκλησία», «Προσευχόμαστε για σας, αλλά δεν μπορούμε να προσευχηθούμε με σας».
Όλη η οργή των ……….. χριστιανών,……….. στράφηκε εναντίον του μητροπολίτη Σωτηρίου αλλά και των ιερέων …….
Αυτά που έλεγαν ήσαν …….. Ιούδες Ισκαριώτες, πουλημένοι, ρεμάλια, αλήτες, ανάξιοι, αίσχος, … …..
Κατέφθασε δύναμη αστυνομίας, η οποία όμως δεν έκανε συλλήψεις. Οι διαδηλωτές ακολούθησαν την πορεία έξω από τη Λουθηρανική εκκλησία, τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία και τη United, και εκεί διαλύθηκαν, ενώ η πορεία συνέχισε και πήγε στον αγγλικανικό καθεδρικό ναό, όπου έγινε οικουμενική ακολουθία
Εκεί ο μεν μητροπολίτης Σωτήριος ανέγνωσε από το 17ο κεφάλαιο του κατά Ιωάννη Ευαγγελίου, ο δε επίσκοπος Yuri της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ενέπεμψε μια δέηση, και ο καρδινάλιος Ambrozic έκανε το κήρυγμα.
ΠΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ
…… Γνωρίζουν όλοι τους ότι έχουμε στον Καναδά μικτούς γάμους 49%. Πολλοί από τους ίδιους έχουν παιδιά παντρεμένα με μη ορθόδοξους (10ος κανών της εν Λαοδικεία Συνόδου). Θέλουν να επιβάλουν τη γνώμη τους και ίσως δημιουργήσουν προβλήματα σε όσους μη ορθόδοξους προσέρχονται στους ιερούς ναούς μας, είτε για γάμους είτε για βαπτίσεις, είτε και για κηδείες……..
Μάταια προσπαθεί κανείς να τους πείσει ότι η Εκκλησία εφάρμοσε πολλές φορές τη συμπροσευχή κατ' οικονομία, όταν το απαιτούσαν οι περιστάσεις. ΟΙ λόγοι ήταν πάντα σωτηριολογικοί: «Ίνα πάντως τινάς σώσω» (Α΄Κορινθ. 9,22). Η ανοχή αυτή της Εκκλησίας βοήθησε πολλούς αιρετικούς ή αλλόθρησκους να μετανοήσουν. Παράδειγμα το βάπτισμα των Ρώσων, η μεταστροφή πολλών Σαρακηνών μουσουλμάνων, οι οποίοι γοητεύθηκαν από το θαύμα της ορθόδοξης λατρείας.
Ο Απόστολος Παύλος εκήρυττε και προσευχόταν μέσα στις συναγωγές. Η Εκκλησία είχε τους κατηχούμενους και προέτρεπε αυτούς να προσεύχονται στον Κύριο λέγοντας «εύξασθε οι κατηχούμενοι των Κυρίω».
Επίσης, μάταια προσπαθεί κανείς να τους πείσει ότι υπάρχουν άλλοι ιεροί κανόνες, οι οποίοι και αυτοί έχουν ατονίσει και δεν δύνανται να εφαρμοσθούν, όπως δεν εφαρμόζονται οι ιεροί κανόνες ότι οι χριστιανοί δεν πρέπει να λούζονται με αιρετικούς (11ος κανών της Στ΄Οικουμενικής Συνόδου), ότι οι χριστιανοί δεν πρέπει να έχουν γιατρούς εβραίους (αυτόθι), ότι οι λαϊκοί δεν πρέπει να εισέρχονται στο Ιερό Βήμα (69ος κανών της Στ΄ Οικουμενικής Συνόδου), ότι οι χριστιανοί απαγορεύεται να τοκίζουν χρήματα (22ος κανών του Αγίου Νικηφόρου).
Διερωτάται κανείς: Είναι δυνατό η Ορθόδοξη Εκκλησία να δημιουργεί τέτοιους χριστιανούς; Πού είναι αυτά τα οποία είπε ο Χριστός, ότι πρέπει να είμαστε πράοι; «Μάθετε απ' εμού ότι πράος ειμί και ταπεινός τη καρδία». Πού είναι όλα τα περί ειλικρινούς αγάπης που είπε ο Χριστός; ……..»
Από το Γραφείο της Ιεράς Μητρόπολης Τορόντο.
Εφημερίδα «Πατρίδες» Ιανουάριος 2000
Μπανάνες
-
*Οι δημοπρασίες έργων ‘τέχνης’ και άλλων παραδόξων αντικειμένων μας έχουν
δώσει κατά καιρούς τροφή για σχολιασμό και περίσκεψη σχετικά με το
αισθητικό γο...
Πριν από 14 ώρες
3 σχόλια:
Μα καλά έχουν ξεπουλήσει τα πάντα;
Διαβάζω;
“στον αγγλικανικό καθεδρικό ναό, όπου έγινε οικουμενική ακολουθία”
“πρέπει να κατευθυνθούμε προς τις άλλες Εκκλησίες, τη Λουθηρανική, τη Ρωμαιοκαθολική, τη United και την Αγγλικανική“
“Συμμετείχαν οι Εκκλησίες: Ελληνική Ορθόδοξη, Σερβική Ορθόδοξη, Ουκρανική Ορθόδοξη, Αρμενική, Ρωμαιοκαθολική, Αγγλικανική, Λουθηρανή, Βαπτιστών, United και Salvation Army”
Μου φαίνεται πως τα λόγια των διαδηλωτών «Έξω οι αιρετικοί από την Ορθόδοξη Εκκλησία» ταιριάζουν απόλυτα.
Στέφανος.
ΑΙΣΧΟΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΑ!
Πανε να κάνουν την Εκκλησία του Χριστου ....ΧΑΒΟΥΖΑ.
Δημοσίευση σχολίου