30 Οκτ 2021

"Θαυμάστε" φρασεολογία.. -Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Σκασίλα μου» αν δεν με μνημονεύει η Ρωσική Εκκλησία

 

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Σκασίλα μου» αν δεν με μνημονεύει η Ρωσική Εκκλησία

Νέα Υόρκη: Ματίνα Ηρειώτου

Μιλώντας σε εκδήλωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής κατά την υποδοχή του στη Νέα Υόρκη, τελευταίο σταθμό της 12ημερης επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ

Μακριά από κάθε εκκλησιαστική διπλωματία, χρησιμοποιώντας τη λέξη «σκασίλα μου» εμφανισθηκε στη Νέα Υόρκη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στην αντιδραση της ρωσικής ορθόδοξη εκκλησίας να μη μνημονεύεται το όνομά του και να εξαιρεθεί από τα εκκλησιαστικά της δίπτυχα, λόγω της αναγνώρισης της Εκκλησίας της Ουκρανίας ως αυτοκέφαλης εκκλησίας.

Μιλώντας σε εκδήλωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής κατά την υποδοχή του στη Νέα Υόρκη, τελευταίο σταθμό της 12ημερης επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ και ενώπιον επιφανών μελών της ομογένειας, ο κ. Βαρθολομαίος κάθε άλλο παρά μάσησε τα λόγια του. Μίλησε για αγνώμονα συμπεριφορά της ρωσικής εκκλησίας προς το οικουμενικό πατριαρχείο - τη μητέρα εκκλησία.

«Τους βοηθήσαμε και εκκίνησαν την πτέρναν κατά του ευεργέτου» με αφορμή την αναγνώριση της Ουκρανικής εκκλησίας ως αυτοκέφαλης.

Αυτό αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του Πατριαρχείου και έχει δοθεί αυτοκεφαλία σε πολλές εκκλησίες, γιατί όχι και στην Ουκρανία. Γιατί τα 40- 50 εκατομμύρια των ουκρανών πιστών να μην καταυναστεύονται από τη Μόσχα; Εκοψαν την επικοινωνία, με έβγαλαν από τα δίπτυχα και δεν με μνημονεύουν. Σκασίλα μου που δεν με μνημονεύουν», είπε και συνέχισε: «Εμείς μνημονεύουμε τον Κύριλλο και είπα στον Επιφάνιο (επικεφαλής της Ουκρανικής εκκλησίας) να κάνει το ίδιο».

protothema.gr,29/10/2021

……………………….

Ο Βαρθολομαίος για πρώτη φορά μιλάει για τη διαδοχή του – Πλήρης στήριξη στον Ελπιδοφόρο

https://www.in.gr

Όπως είπε, ο Οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, στις 22 Οκτωβρίου στην Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία στο Φανάρι για τα 30 χρόνια από την εκλογή του «παρακάλεσα τον Θεό για τη διαδοχή μου».

Για πρώτη φορά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μιλάει για τη διαδοχή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο 81 ετών σήμερα κ. Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, στη Ν. Υόρκη μίλησε για πρώτη φορά ο ίδιος για το ενδεχόμενο διαδοχής στον Οικουμενικό Θρόνο.

Παρακάλεσα το Θεό για τη διαδοχή μου

Όπως είπε, στις 22 Οκτωβρίου στην Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία στο Φανάρι για 30 χρόνια από την εκλογή του «παρακάλεσα τον Θεό για τη διαδοχή μου».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης από την περασμένη εβδομάδα και με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από την ενθρόνισή του επισκέπτεται την Αμερική. Έως τώρα όμως τουλάχιστον ο ίδιος δεν έχει θίξει ποτέ το θέμα της διαδοχής του.

Ο καταλληλότερος

Στην ίδια ομιλία ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του και εμπιστοσύνη του στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. Είπε χαρακτηριστικά για τον άλλοτε στενό του συνεργάτη και στην Κωνσταντινούπολη πως «από το Πατριαρχείο έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του».

Και συνέχισε στέλνοντας ηχηρά μηνύματα εντός κι εκτός Αμερικής «τον στείλαμε για να ηγηθεί αυτής της μεγάλης επαρχίας. Τον επιλέξαμε παμψηφεί διότι υπό τα παρούσας συνθήκας ήταν ο καταλληλότερος και ο καλύτερος γι’ αυτή τη θέση».

Μάλιστα μιλώντας με ιδιαίτερα επαινετικά λόγια για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, ο κ. Βαρθολμαίος υπογράμμισε πως ένα από τα 3 επιτεύγματά του στην έως τώρα θητεία του στην Αμερική είναι η ανοικοδόμηση και η επαναλειτουργία του ναού του Αγ.Νικολάου στο σημείο «0».


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τόσο η φρασεολογία όσο και η προτίμησή του στο γνωστό και μη εξαιρετέο αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής αποκαλύπτουν πανηγυρικά την έκπτωση του πατριαρχικού εκκλησιαστικού ήθους.
Λ.Ν.

Γιάννης Νεστορίδης είπε...

Η μη μνημόνευση γίνεται από αγάπη για να καταλάβει το σφάλμα του και να διορθωθεί, να μετανοήσει και να επανέλθει στην αγαπητική ένωση με την αληθινή Εκκλησία και τον Κύριο. Η απαξίωση της ακοινωνησίας με την Εκκλησία, με φράσεις τύπου σκασίλα μου, οδηγεί σε πτώση αντίστοιχη της Παπικής που έχει την αφετηρία της στην Εωσφορική. Καλή μετάνοια κ. Αρχοντόνη.

Ανώνυμος είπε...

Φρασεολογία λιμανιου ούτε οι πολιτικοί στις χειρότερες στιγμές των δεν χρησιμοποιούν τέτοια φρασεολογία και εμείς καμαρώνουμε για τον οικουμενικό. Ο σωστός τίτλος του είναι. Κωνσταντινουπολεως τα υπόλοιπα είναι διακοσμητικά όπως και του. Αλεξάνδρειας. Ο Θεός να τον ελεήσει διότι δεν έχει συναίσθηση των πράξεων του.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον σχολιαστή 31 Οκτ 2021 ως προς την χρήση μή έγκυρου κατά την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη τίτλου. Πολιτικά παίγνια μεταξύ υπερδυνάμεων δεν αφορούν την Ορθοδοξία και, όπως είναι "άτοπον" να επιχειρούν τινες την απόδοση "πρωτείου" αρχηγίας επί πάντων των Ορθοδόξων σε επίσκοπο πρωτευούσης χώρας με τον μέγιστο πληθυσμό Ορθοδόξων, παρομοίως είναι "άτοπον" να δίδεται τίτλος ουσιαστικής αρχηγίας επί πάντων των εν τη οικουμένη Γη Χριστιανών Ορθοδόξων σε επίσκοπον πάλαι ποτέ (έως το 1453) τέως πρωτευούσης του έως τότε υπάρχοντος Κράτους. Τυχόντα "πρωτεία" μεταξύ ίσων επισκόπων και πατριαρχών (διοικητικός τίτλος επισκόπου) στην Εκκλησία, την Ορθόδοξη, είναι τίτλοι τιμητικοί πρεσβυγενών επισκοπών ή πατριαρχείων, πρωτευουσών Κρατών ή πρώην πρωτευουσών κρατών, πρεσβυτέρου εις τον θρόνον ή στην ηλικία ή στην αγιότητα κλπ επισκόπου, κ.α. Όμως θεσμικώς και διγματικώς κατά το Ευαγγέλιον και την Ορθόδοξον Πίστιν δεν υπάρχει αντίστοιχος του "Ρωμαιολαθολικού πάπα Ρώμης" ως δήθεν αρχηγός της παγκόσμιας Ορθοδοξίας. Το "πρωτείον" και το "αλάθητον" ενός ανδρός είναι αίρεσις στο Συνοδικόν Σύστημα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ιδία όταν ο επιχειρών ή υπό άλλων επιχειρείσθαι παρουσιάζεσθαι ως ο πρώτος και αρχηγός των Ορθοδόξων επισκόπων κληρικών και λαικών στην πραγματικότητα για λόγους ούς Κύριος οίδε είναι επίσκοπος επισκοπής με ελάχιστο ποίμνιο και, σημαντικό, υπό καθεστώς ανελευθερίας σε Κράτος μή Χριστιανικό. Πώς θα πάει μπροστά η Ορθοδοξία υπό τοιαύτας συνθήκας χάριν τυπολατρείας και διεθνών πολιτικών συμφερόντων...

Ανώνυμος είπε...

Η φράση είναι συνακόλουθη της θεολογικής συνειδήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχου επί μείζονος θέματος που ταλανίζει σύμπασα την Ορθόδοξη Εκκλησία (Ουκρανικό).Ποια η σχέση της φράσης αυτής με το "τίς ασθενεί και ουκ ασθενώ, τίς σκανδαλίζεται και ουκ εγώ πυρούμαι του Παύλου";
Πολύ λυπηρά αυτά που συμβαίνουν και αυτά που σημαίνουν.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com