9 Δεκ 2024

Μοιράζουν εκατομμύρια σε αιρέσεις, ισλαμιστές

Από τη μία η κυβέρνηση Μητσοτάκη αγνοεί προκλητικά τους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες ορθοδόξους της Συρίας, της Ρωσίας και της Αλβανίας, και από την άλλη δαπανά εξωφρενικά ποσά για το τζαμί της Αθήνας και όχι μόνο

Από τον Βασίλη Γαλούπη

Χρειάστηκε οι Έλληνες της Συρίας να στείλουν μια σπαρακτική επιστολή στον Γιώργο Γεραπετρίτη για να του υπενθυμίσουν τα αυτονόητα. Την Ιστορία τους, την προσφορά τους στην Ελληνική Επανάσταση, την επί αιώνες καταπίεση από τους Οθωμανούς, ότι «σήμερα οι χριστιανοί του Χαλεπίου στέκονται μόνοι» και πως «το Χαλέπι ήταν κάποτε η μεγαλύτερη χριστιανική πόλη του Λεβάντε, κέντρο του ελληνικού πολιτισμού, της πίστης και της τέχνης. Μην το αφήσετε να πέσει».

Το ΥΠΕΞ «απάντησε» την Τετάρτη ψυχρά, προσβλητικά και μέσω… πηγών, όχι ευθέως, μιλώντας για μια χούφτα οικογένειες μόνο: «Η ιστορική ελληνική ομογένεια στο Χαλέπι αριθμεί περίπου 50 οικογένειες και όλοι οι Έλληνες είναι ασφαλείς». Για να λάβει την αποστομωτική απάντηση από την Ελληνική Οργάνωση Αντιόχειας: «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η “ελληνικότητα” δεν είναι απλά ένα κομμάτι χαρτί. Εστιάζοντας σε 40 οικογένειες και αγνοώντας 20.000 και πλέον χριστιανούς, εγκαταλείπει τις ίδιες τις ρίζες που ισχυρίζεται ότι προστατεύει».

Είχε προηγηθεί κάποιους μήνες πριν, συγκεκριμένα τον Μάρτιο, το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Οδησσό, όταν αναφέρθηκε μόνο στους περίπου 200 Έλληνες εκεί: «Ηθελα να έρθω ειδικά στην Οδησσό για να γνωρίζετε ότι είμαστε κοντά σας, στηρίζουμε την Ουκρανία, αλλά στηρίζουμε και εσάς στον αγώνα τον οποίο κάνετε για να κρατήσετε ζωντανές τις ελληνικές σας ρίζες».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός… ξέχασε τους πάνω από 100.000 Έλληνες στη Μαριούπολη και στα 19 χωριά τριγύρω. Προφανώς επειδή… λησμόνησε ότι κι αυτοί κρατούν ζωντανές τις ελληνικές ρίζες. Όπως δεν θυμήθηκε να θέσει όρους στη γαλαντόμο στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ώστε να μη χρησιμοποιηθούν οι πύραυλοι εις βάρος των ελληνικών πληθυσμών στη Ρωσία.

Ο Ράμα, που θεωρεί φίλο του τον Μητσοτάκη, όχι μόνο φυλάκισε τον Μπελέρη, αλλά τον Ιούλιο στόχευσε στη μεθοδευμένη συρρίκνωση των στοιχείων της απογραφής για τον πραγματικό πληθυσμό της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία και τον αριθμό που δηλώνουν χριστιανοί ορθόδοξοι. Η ελληνική κυβέρνηση ακόμα μία φορά κατάπιε σιωπηρά το σχέδιο Ράμα και δείχνει να αφήνει όλο και πιο πίσω το βέτο για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Ομως η ελληνική κυβέρνηση, όσο κι αν τσιγκουνεύεται λίγη βοήθεια, σημασία ή έστω έναν παρηγορητικό λόγο για τους ελληνορθόδοξους πληθυσμούς σε άλλες χώρες, τόσο ανοιχτοχέρα είναι με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων προς τα εγχώρια μουσουλμανικά τεμένη ή σε αιρέσεις και παραθρησκευτικές οργανώσεις που δεν αναγνωρίζει η ελληνική Εκκλησία. Η «δημοκρατία» φέρνει σήμερα στο φως μια σειρά από αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για επιχορηγήσεις που θα πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες για ποιον λόγο τις κάνει με τέτοια ευκολία και με αυτά τα υπέρογκα ποσά.

Ασφαλώς και στην Ελλάδα η ανεξιθρησκεία είναι κατοχυρωμένη. Σε μια δημοκρατική χώρα εν έτει 2024 κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να διατηρεί και να εκφράζει τα πιστεύω του. Η χώρα εγγυάται την ελευθερία έκφρασης και προστατεύει τις ομάδες που αυτοπροσδιορίζονται θρησκευτικά, ενώ προστατεύει με νόμο από υποκίνηση μίσους ή βίας λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων. Ομως το ελληνικό Σύνταγμα αναφέρει, αρέσει δεν αρέσει στον εκάστοτε ένοικο του Μαξίμου και του προεδρικού Μεγάρου ή στις Βρυξέλλες, ότι «επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Εκκλησίας του Xριστού». Η δε σχέση κράτους και Εκκλησίας είναι νομικά οριοθετημένη εδώ και δεκαετίες, όπως είναι γνωστή η παραχώρηση ακινήτων της Εκκλησίας με ταυτόχρονη ανάληψη από το Δημόσιο της μισθοδοσίας του κλήρου.

Μέσα στο πλαίσιο αυτής της διαμορφωμένης και παγιωμένης αλληλεπιδραστικής σχέσης η Εκκλησία προσφέρει σταθερά ένα σημαντικό φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο προς όφελος των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκείας και με μηδενικό αποτύπωμα στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Οι δε ιδιωτικές δωρεές πιστών γίνονται κατά κόρον καλύπτοντας τις σχετικές ανάγκες αναστήλωσης ή και ανέγερσης ναών κλπ. Αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να βρει παρόμοιο ανταποδοτικό όφελος για το σύνολο της κοινωνίας στα δυσανάλογα ποσά που κατασπαταλά από τη φορολόγηση της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών για θρησκείες συντριπτικών μειονοτήτων.

Από τον οργανισμό του υπουργείου Παιδείας δεν προκύπτει αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων περί επιχορήγησης για λειτουργικές δαπάνες άλλων εκκλησιών – χώρων λατρείας, παρά μόνο για την υποστήριξη συγκεκριμένων Βακούφ των Μουσουλμάνων. Στο όνομα ποιας… ατζέντας, ποιας ανταποδοτικής σχέσης και ποιας κοινωνικής αναλογίας έχουν εγκριθεί τα παρακάτω αναρτημένα ποσά από το υπουργείο Παιδείας και τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων από το 2019 έως και σήμερα;

1. Δαπάνη αποζημίωσης των (ιδιωτών) μελών της επιτροπής επιλογής ιεροδιδασκάλων στις μουφτείες της Θράκης: 8.000 ευρώ.

2. Κάλυψη εξόδων κίνησης και ημερήσιας αποζημίωσης του τοποτηρητή της μουφτείας Διδυμοτείχου Οσμάν Χαμζά του Αλή-Οσμάν, προκειμένου να μεταβεί από την Αλεξανδρούπολη στην Αθήνα, με επιστροφή, από τις 11/02 έως τις 15/02/2022, για να συμμετάσχει στην 32η Διάσκεψη του Ανώτατου Συμβουλίου Ισλαμικών Υποθέσεων της Αιγύπτου, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Φεβρουαρίου 2022 στο Κάιρο της Αιγύπτου: 780 ευρώ.

3. Εγκριση για την επιχορήγηση του ΝΠΙΔ «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών» από τον Κρατικό Προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2021 με ποσό 937.400 ευρώ που θα βαρύνει τις πιστώσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021 του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Σεπτέμβριος 2021).

4. Εγκριση κρατικής επιχορήγησης του ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών» στο ποσό των 718.500 ευρώ, εις βάρος της πίστωσης του Τακτικού Προϋπολογισμού του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων οικονομικού έτους 2019, προκειμένου να καλυφθούν λειτουργικές δαπάνες (568.500 ευρώ) και αμοιβές προσωπικού (150.000 ευρώ) (Οκτώβριος 2019).

5. Απόφαση κρατικής επιχορήγησης του ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών» στο ποσό των 987.400 ευρώ εις βάρος της πίστωσης του Τακτικού Προϋπολογισμού του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων οικονομικού έτους 2020 προκειμένου να καλυφθούν λειτουργικές δαπάνες (812.400 ευρώ) και αμοιβές προσωπικού (175.000 ευρώ) (Ιούλιος 2020).

6. Εγκριση επιχορήγησης του ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών» με το συνολικό ποσό των 982.400 ευρώ εις βάρος της πίστωσης του Προϋπολογισμού Εξόδων του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για λειτουργικές δαπάνες γενικά ποσού 812.400 ευρώ και 170.000 ευρώ προκειμένου να καλυφθούν λειτουργικές δαπάνες και αμοιβές προσωπικού (Οκτώβριος 2023).

7. Δέσμευση πίστωσης ύψους 153.000 ευρώ σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων «Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων» με «Επιχορηγήσεις σε λοιπά νομικά πρόσωπα για αμοιβές προσωπικού» οικονομικού έτους 2024, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες που προκύπτουν από την αμοιβή του προσωπικού του ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών», για το έτος 2024 (Ιούλιος 2024).

8. Στις 7 Μαρτίου του 2023 προκηρύχθηκε συνοπτικός διαγωνισμός από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων «για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων του ισλαμικού τεμένους Αθηνών στον Βοτανικό για ένα έτος» με εκτιμώμενη αξία σύμβασης στα 70.000 ευρώ με ΦΠΑ.

Οι αποφάσεις της τότε υπ. Παιδείας Νίκης Κεραμέως

Πάνω από 9.000.000 ευρώ σε γνωστά και άγνωστα δόγματα

Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εκδοθεί συνολικά 70 αποφάσεις θρησκευτικών ενισχύσεων. Το ύψος τους ξεπερνά τα 9.000.000 ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να αφορά το Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών. Ανάμεσα στις αποφάσεις, ειδικά κατά την περίοδο του κορονοϊού, διαπιστώνεται όλως περιέργως ότι έχουν επιχορηγηθεί με συνολικά δεκάδες χιλιάδες ευρώ, πέρα από γνωστά και «αποδεκτά» δόγματα, ακόμα και αιρέσεις, ξένα ή ακόμα και άγνωστα δόγματα για την επίσημη ελληνική Εκκλησία.

Το 2021, με το αιτιολογικό της «αντιμετώπισης των έκτακτων αναγκών λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού», η κυβέρνηση ενέκρινε δεκάδες αποφάσεις εφάπαξ έκτακτης επιχορήγησης, στην πλειονότητά τους από 1.000 ευρώ.

-«Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής»: 36.000 (από 1.000 ευρώ σε κατά τόπους θρησκευτικούς φορείς, 3.000 ευρώ στην εκκλησία Κηφισιάς. Πρόκειται για προτεσταντική εκκλησία)

-«Κοινωνία Ευαγγελικών Εκκλησιών»: 10.000 ευρώ (δημιουργήθηκε από τη συνένωση διάφορων προτεσταντικών εκκλησιών από όλη την Ελλάδα)

-«Ευαγγελική Εκκλησία Θεσσαλονίκης»: 3.000 ευρώ

-«Εκκλησία του Θεού του Πλήρους Ευαγγελίου»: 1.000 ευρώ (εκκλησιαστικά συνεργάζονται με την Παγκόσμια Εκκλησία του Θεού (Church of God)

-«Αγγλικανική Εκκλησία στην Ελλάδα»: 1.000 ευρώ

-«Αποστολική Εκκλησία του Χριστού»: 2.000 ευρώ (από 1.000 ευρώ σε δύο φορείς)

«Αποστολική Χριστιανική Εκκλησία της Ελλάδος»: 1.000 ευρώ

-«Ελευθέρα Ευαγγελική Εκκλησία»: 2.000 (από 1.000 σε δύο φορείς)

-«Χριστιανική Χαρισματική Εκκλησία»: 3.000 ευρώ

-«Αποστολική Εκκλησία της Ανάστασης»: 1.000 ευρώ

-«Ελληνική Χριστιανική Εκκλησία»: 1.000 ευρώ (όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους: «Κουραστήκαμε από ορθοδόξους, καθολικούς, διαμαρτυρομένους που δήθεν πιστεύουν, αλλά αγνοούν τη δύναμη του Θεού. Δεν είμαστε Μάρτυρες του Ιεχωβά, όπως ίσως πολλοί θα ήθελαν να μας κατηγορήσουν»)

-«Αλεβίτες Μεγάλου Δέρειου»: 6.000 ευρώ (από τους 700 κατοίκους του Μεγάλου Δέρειου στον Εβρο οι 400 είναι μουσουλμάνοι Αλεβίτες, δύο οικογένειες χριστιανοί ορθόδοξοι και οι υπόλοιποι μουσουλμάνοι Σουνίτες).

Την ίδια χρονική περίοδο ή αργότερα δόθηκαν ακόμα τα ποσά:

-«Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα»: 130.000 ευρώ

-«Κεντρικό Ισραηλίτικο Συμβούλιο Ελλάδας»: 60.000 ευρώ

-«Μητρόπολη Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος»: 13.000 ευρώ

-«Αιγυπτιακή Κοπτορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος»: 9.000 ευρώ

-«Οργανισμός Διαχειρίσεως Κτημάτων Βακούφ Κω»: 20.000 ευρώ

-«Οργανισμός Διαχειρίσεως Κτημάτων Βακούφ Ρόδου»: 12.000 ευρώ

-«Ιερός Αρμενικός Ναός Αγ. Ιωάννης ο Πρόδρομος», Κρήτη: 1.000 ευρώ

-Επιχορήγηση του Οργανισμού Διαχείρισης Κτημάτων Βακούφ Κω για το έτος 2023: 52.000 ευρώ

Οι λειτουργικές δαπάνες και ετήσιες αμοιβές

Το 2013 ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Τσιάρας δήλωνε στη Βουλή για το ζήτημα της ανέγερσης τεμένους στην Αθήνα ότι όντως θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από δημόσιους πόρους και πως «αντιμετωπίζεται αυτόνομα και κυριαρχικά από την ελληνική Πολιτεία, στο πλαίσιο του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας και της κάλυψης των λατρευτικών αναγκών μουσουλμάνων συμπολιτών μας».

Σημείωνε πως «η χρηματοδότηση θα γίνει αποκλειστικά από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν αποδέχθηκε προταθείσες σχετικές συνεισφορές από κυβερνήσεις μουσουλμανικών χωρών», ότι «η κυριότητα του κτιρίου θα ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ θα παραχωρηθεί η χρήση του σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών» και πως «στο τέμενος θα διοριστεί ιμάμης -με απόφαση του υπουργού Παιδείας- ο οποίος θα έχει διετή θητεία. Προφανώς θα μισθοδοτείται από το ελληνικό κράτος». Επρεπε όμως να περάσουν κάμποσα χρόνια μέχρι να διαπιστωθεί μέσω των επίσημων αποφάσεων πως οι αμοιβές προσωπικού επιβαρύνουν τον φορολογούμενο με τουλάχιστον 150.000 ευρώ ετησίως και ότι οι λειτουργικές δαπάνες για το τζαμί αγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 800.000 ευρώ κάθε χρόνο.

Το 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου διατράνωνε πως «όσον αφορά το ζήτημα της ανέγερσης τεμένους στην Αθήνα, είναι αυτονόητο ότι σε καμία περίπτωση δεν εμπίπτει στην ημερήσια διάταξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων». Λίγα χρόνια αργότερα ο Ερντογάν θα μετέτρεπε την Αγια-Σοφιά σε τζαμί.

Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία

newsbreak.gr 8.12.2024 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com