7 Οκτ 2013

Η Αραβική Ανοιξη, «κινούμενη άμμος» για χριστιανούς



Η Αραβική Ανοιξη, «κινούμενη άμμος» για χριστιανούς
Του Σταυρου Τζιμα
«Σ’ εμάς ο φύλακας-άγγελος ήταν οι Βεδουίνοι», λέει στην «Κ» εκκλησιαστικός παράγοντας που σχετίζεται με το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Ορος Σινά, όπου οι είκοσι μοναχοί εμφανίζονται «κάπως ανακουφισμένοι». Η άνοδος του στρατού στην εξουσία στην Αίγυπτο, προκάλεσε ένα αίσθημα ασφάλειας τόσο στα δέκα εκατομμύρια Κόπτες Χριστιανούς όσο και στους 50.000 ελληνορθόδοξους και αραβορθόδοξους. Στις μέρες της αβεβαιότητας, με τον κίνδυνο του εμφυλίου πολέμου ορατό, η μονή Σινά είχε ως ασπίδα προστασίας τους Βεδουίνους!

Μολονότι μουσουλμάνοι οι ίδιοι, οι Βεδουίνοι ύψωσαν τείχος προστασίας στη μικρή «νησίδα» του χριστιανισμού απέναντι στους φανατικούς ομοθρήσκους τους, επειδή θεωρούν τη μονή ως το «μάννα» της ερήμου – η οικονομία των νομάδων εξαρτάται εν πολλοίς από αυτήν. Αρκετοί εργάζονται στο μοναστήρι και πάρα πολλοί άλλοι βγάζουν το ψωμί τους από τον θρησκευτικό τουρισμό που αναπτύσσεται όλο και πιο δυναμικά.
Κάποιες απειλές εξτρεμιστών μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Μόρσι, παρέμειναν κενές περιεχομένου, καθώς έλαβαν το μήνυμα των φημισμένων Βεδουίνων πολεμιστών….
Αν όμως στο βιβλικό όρος το μοναστήρι-σύμβολο της χριστιανοσύνης παραμένει «ανέγγιχτο», στο υπόλοιπο τόξο, από το Ιράκ και τη Συρία και τη Λιβύη, ο «Χριστός ξανασταυρώνεται».
Οι πόλεμοι και οι τεκτονικές εξελίξεις στην κινούμενη άμμο της Αραβικής Ανοιξης, βύθισαν σε «βαθύ χειμώνα» τα εκατομμύρια των χριστιανών και άνοιξαν τις πύλες του ξεριζωμού από εστίες όπου ο χριστιανισμός άνθησε και συνυπήρξε στα βάθη των αιώνων αρμονικά με το Ισλάμ. «Το φονικό μας ξίφος δεν θα σηκωθεί από τους λαιμούς των χριστιανών όχι μόνο στο Ιράκ, αλλά και στη Συρία, τον Λίβανο και την Αίγυπτο», προειδοποιούσε το παρακλάδι της Αλ Κάιντα, που ανέλαβε την ευθύνη για τη σφαγή 47 χριστιανών μέσα σε εκκλησία στη Βαγδάτη, όπου η μετατροπή του Ιράκ σε απέραντο πεδίο συγκρούσεων μεταξύ ένοπλων ισλαμιστικών ομάδων και κυβερνητικών δυνάμεων, βρίσκεται σε εξέλιξη. Αποτέλεσμα; Από το 1.5000.000 χριστιανών έχουν απομείνει μόνο 300.000 και η φυγή συνεχίζεται.
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Αλ Μαλικί απηύθυνε έκκληση στους συμπατριώτες του χριστιανούς να μην εγκαταλείψουν τη χώρα και ο πρόεδρος των Κούρδων του Ιράκ Μπαρζανί τους κάλεσε να μεταναστεύουν στο Βόρειο Ιράκ όπου, όπως τους διαβεβαίωσε, «θα ζήσετε σε παράδεισο ασφαλείας».
Στη Λιβύη, οι δεκάδες φυλές με τις ένοπλες πτέρυγές τους έχουν χωρίσει την επικράτεια σε ζώνες επιρροής και ελάχιστοι χριστιανοί έχουν απομείνει. «Είχαμε χιλιάδες Ελληνες, Ρώσους, Ουκρανούς, Βούλγαρους, Κύπριους με τις οικογένειές τους, που εργάζονταν και ζούσαν εδώ, αλλά αναγκάστηκαν να φύγουν. Η κατάσταση δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση. Στον εμφύλιο κατέστρεψαν νεκροταφεία μας, έσπασαν τάφους, δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Τώρα απέμειναν δύο ναοί, ένας στη Βεγγάζη και ένας στην Τρίπολη, ο Αγιος Γεώργιος των Σκλάβων. Σε αυτήν ο ιερέας λειτουργεί τις Κυριακές με δύο μόνο πιστούς…», είπε στην «Κ» ελληνορθόδοξος ιερωμένος που δραστηριοποιείται στη Λιβύη και ζήτησε να μην γραφεί το όνομά του «για λόγους που κατανοείτε».
Μια παλιά ρήση στη Μέση Ανατολή έλεγε πως «αν η Παλαιστίνη είναι ο πυρήνας της γέννησης του Χριστού, η Συρία είναι ο πυρήνας του χριστιανισμού». Τώρα αυτό μάλλον ανήκει στο παρελθόν, αφού η χώρα αδειάζει. Οσοι δεν μπορούν να φύγουν, αναγκάζονται να αμυνθούν στο πλευρό του Ασαντ. Ο 19χρονος Σαλίμ Νάχας σκοτώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, πολεμώντας εναντίον ανταρτών στη συνοικία Rashdeen στο Χαλέπι.
Στην αρχή η οικογένειά του ήταν με τους εξεγερμένους, όταν όμως οι αντάρτες μπήκαν στο Χαλέπι και άρχισαν να σκοτώνουν χριστιανούς φίλους και συγγενείς του, εντάχθηκε σε ένοπλη ομάδα του καθεστώτος. Πολλοί έκαναν το ίδιο σε άλλες περιοχές της χώρας. Από τη Συρία και το Ιράκ, τις δύο κυρίως αιμορραγούσες χώρες, οι χριστιανοί συρρέουν κατά χιλιάδες στον Λίβανο αλλά και την Ιορδανία.
Πολλοί στην περιοχή φοβούνται ότι η δημογραφική αλλοίωση θα ανατρέψει και τις ευαίσθητες θρησκευτικές και εθνοτικές ισορροπίες αυτών των χωρών, ειδικά στον Λίβανο, προκαλώντας επικίνδυνη αποσταθεροποίηση. Ο Ζορζ Σβάιμπ, χριστιανός, οδοντίατρος, ζει στη Βηρυτό. «Καταλαβαίνω τους χριστιανούς που φεύγουν. Πώς να ζήσεις σε μια διαλυμένη χώρα; Υπάρχει φόβος να ξεσπάσει εμφύλιος και στον Λίβανο αν οι Αμερικανοί χτυπήσουν τη Συρία. Ο κόσμος ήδη αποθηκεύει τρόφιμα, το έκανα και εγώ. Στη Δύση δεν μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή. Οταν έφευγαν κύματα χριστιανών από το Ιράκ και τώρα από τη Συρία δεν συνειδητοποιούσαν ότι κάποια στιγμή θα την εγκαταλείψουν όλοι, κάτι που επιδιώκουν οι σκληροί ισλαμιστές», είπε ο κ. Σβάιμπ στην «Κ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com