Σε εγρήγορση βρίσκεται η Εκκλησία για το ενδεχόμενο της απόσυρσης σταυρών και εικόνων από τις σχολικές αίθουσες. Το σχετικό αίτημα προς το Εφετείο Αθηνών του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι σήμανε συναγερμό στην Ιερά Σύνοδο, η οποία παρακολουθεί ανελλιπώς και με προβληματισμό τις εξελίξεις, που, όπως οι Ιεράρχες λένε, εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αποχριστιανισμού της κοινωνίας.
Το ζήτημα θα συζητηθεί εκτάκτως στην επόμενη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ενώ δεν αποκλείεται να απασχολήσει και το ανώτατο όργανο της Εκκλησίας, τη Σύνοδο της Ιεραρχίας.
Ο κύριος φόβος που εκφράζεται από τους Ιεράρχες είναι ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την περασμένη εβδομάδα -με την οποία έκανε δεκτή προσφυγή μητέρας στην Ιταλία για την απόσυρση των θρησκευτικών συμβόλων από τα σχολεία- μπορεί πλέον να λειτουργήσει ως δεδικασμένο.
Ζακύνθου Χρυσόστομος: «Η Πολιτεία οφείλει να σεβαστεί τους πιστούς»
«Δίνουμε στα παιδιά μας, σύμφωνα με το νόμο, παιδεία ελληνοχριστιανική. Το Σύνταγμα της Ελλάδος είναι σαφές και αναφέρει πως η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης είναι χρέος του κράτους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπ’ όψιν», τονίζει μιλώντας στην «Α» ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος. «Εμείς σεβόμαστε αυτούς που δεν πιστεύουν ή πιστεύουν σε άλλη θρησκεία ή δόγμα.
Κανείς δεν είπε να μη φοιτούν μουσουλμάνοι στα σχολεία ή να μην κρατά την ελληνική σημαία μαθητής που δεν έχει ελληνική καταγωγή αφού αυτός το επιθυμεί. Οφείλει ωστόσο και η πολιτεία να σεβαστεί τους πιστούς», αναφέρει ο κ. Χρυσόστομος και προσθέτει πως «δεν είναι μόνο υπόθεση της Ελλάδας ή της Ιταλίας.
Θα δείτε ότι θα υπάρχουν εξελίξεις και σε άλλες χώρες σταδιακά, όπως στην Ισπανία και σίγουρα στη Γερμανία.
Το θέμα είναι σοβαρό και αρχικά θα συζητηθεί στη μικρή Σύνοδο. Θεωρώ βέβαιο ότι θα απασχολήσει και τη Σύνοδο της Ιεραρχίας» σημειώνει καταλήγοντας.
Καλαβρύτων Αμβρόσιος: «Οδηγούμεθα σ’ ένα βαθύ άθρησκο κράτος»
Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος υποστηρίζει: «Φοβούμαι ότι δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε αυτή τη ρύθμιση, όση αγωνιστικότητα κι αν καταφέρουμε να επιδείξουμε. Το δεδικασμένο ευρωπαϊκού δικαστηρίου ισχύει για όλες τις χώρες – μέλη.
Αν υπάρξει αντίδραση από την Εκκλησία και τον λαό εγώ θα είμαι πρώτος, μαζί τους. Διότι αρνούμαι να μου αφαιρούν το δικαίωμα να πιστεύω και να υπερασπίζομαι αυτό που πιστεύω.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα» προσθέτει «είναι πολύ σημαντικά αλλά η έννοια δείχνει να εκτρέπεται, καθώς δεν γίνεται να σεβόμαστε μόνο τις μειοψηφίες και να αγνοούμε τα δικαιώματα της πλειοψηφίας. Γιατί λοιπόν δεν σκέπτονται όσους επιθυμούν τις εικόνες στα σχολεία ή το θρήσκευμα στις ταυτότητες;
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και η άποψη ενός Μητροπολίτη δεν αρκεί. Είναι ζητήματα που πρέπει να διαχειριστεί ως Σώμα η Εκκλησία και φυσικά είναι θέμα και της Πολιτείας. Είναι φανερό ότι είμεθα σε κρίση. Οδηγούμεθα σε ένα βαθύ άθρησκο κράτος».
Πηγή:«ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» - Τετάρτη, 11 Nοεμβρίου, 2009
Αιμορραγία
-
*Προ ημερών ήρθε στην επικαιρότητα – και προσπεράσθηκε πολύ σύντομα – μια *
*στατιστική** ιδιαίτερα ανησυχητική. Μέσα στο έτος που διανύουμε, ένας
στους τ...
Πριν από 7 ώρες
1 σχόλιο:
Στο τέλος θα τους ενοχλεί και το ράσο. Σύμβολο είναι κι αυτό και θα γίνονται "ταύροι" όταν το βλέπουν. Το ίδιο πάνε να κάνουν και με τη "μαντήλα" - αλλού, όχι εδώ ακόμη. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει και με τους Εβραίους, την ειδική αμφίεση που έχουν μερικοί από αυτούς. Το δυσάρεστο, για μας, είναι ότι θα συμμαχήσουν μαζί τους και πολλοί παπάδες.
Δημοσίευση σχολίου