11 Μαρ 2009

Κύπρος: Περίεργος αγγλικός δάκτυλος στην Παιδεία.

Ο Βρετανός βουλευτής Andrew Dismore, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, αναφέρεται σε συνάντησή του με τη γενική διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου και δίνει την εντύπωση ότι η επιχειρούμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην Κύπρο στοχεύει στη δημιουργία «κυπριακής εθνικής ταυτότητας».
Σφοδρές αντιδράσεις και έκπληξη προκάλεσε η δήλωση του Βρετανού βουλευτή Andrew Dismore, ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, σχετικά με την προσπάθεια δημιουργίας μιας περιεκτικής κυπριακής εθνικής ταυτότηταςΗ έμφαση τώρα είναι στη δημιουργία κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης και προσπάθειας να δημιουργηθεί μια περιεκτική κυπριακή εθνική ταυτότητα» είπε χαρακτηριστικά ο Βρετανός, ως συμπέρασμα από τη συνάντηση, που είχε στα τέλη του Νοέμβρη του περασμένου χρόνου, με τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Ολυμπία Στυλιανού. Ο πρόεδρος της κίνησης καθηγητών «Αλλαγή», Δημήτρης Ταλιαδώρος, κάλεσε τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας να διευκρινίσει εάν έχει αναφέρει κάτι τέτοιο στο Βρετανό βουλευτή. «Αν η κ. Στυλιανού διαβεβαίωσε το Βρετανό βουλευτή ότι έργο του Υπουργείου Παιδείας είναι να δημιουργήσει κυπριακή εθνική συνείδηση, η ενέργεια αυτή θα αποτύχει, διότι δεν στηρίζεται ούτε στην πραγματικότητα ούτε στην Ιστορία, αλλά ούτε και στη συνείδηση των Ελλήνων και των Τούρκων της Κύπρου. Μια τέτοια προσπάθεια θα έχει την τύχη ανάλογης προσπάθειας που επιχείρησαν οι Βρετανοί κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας» κατέληξε ο κ. Ταλιαδώρος.Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Δημήτρης Μικελλίδης, δήλωσε στη «Σ» ότι δεν έχει αναφερθεί οπουδήποτε ότι υπάρχει τέτοια στόχευση από πλευράς Υπουργείου Παιδείας. «Εάν υπάρχει τέτοια στόχευση, θα πρέπει το υπουργείο να βγει δημόσια να το πει, για να μπορέσουμε και οι υπόλοιποι να τοποθετηθούμε επ’ αυτού. Πιστεύω ότι αποκλείεται να ειπώθηκε κάτι τέτοιο από επίσημης πλευράς του υπουργείου, γιατί είναι κάτι εντελώς έξω από τις στοχεύσεις του υπουργείου μας. Θεωρώ ότι το υπουργείο πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του» κατέληξε με έμφαση ο κ. Μικελλίδης.

Η κ. Στυλιανού

Κατηγορηματικά απέρριψε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, Ολυμπία Στυλιανού, ότι κατά τη συνάντησή της με το Βρετανό βουλευτή άφησε να εννοηθεί ότι στόχος του υπουργείου είναι η δημιουργία μιας περιεκτικής κυπριακής εθνικής ταυτότητας. «Είναι είτε λανθασμένη διατύπωση του δημοσιογράφου είτε παρερμηνεία από πλευράς του βουλευτή, εάν όντως είπε αυτά τα πράγματα» δήλωσε στη «Σ» η Γενική Διευθύντρια. Εξηγώντας, η κ. Στυλιανού συνεχίζει: «Στις 28 Νοεμβρίου του 2008 είχα συνάντηση με ομάδα Άγγλων βουλευτών που ανήκουν στην ομάδα Friends of Cyprus· οι συνηθισμένες ομάδες που έχουν επαφές με διάφορα πρόσωπα στην Κύπρο. Είχαν ζητήσει να δουν τον υπουργό, ο οποίος έλειπε στο εξωτερικό· εν πάση περιπτώσει τούς είδα εγώ. Η συζήτηση αφορούσε στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τους ενημέρωσα για την προώθησή της και μάλιστα οι ίδιοι ήταν ενήμεροι και είχαν ακούσει κάποια πράγματα για το στόχο της χρονιάς». Ο στόχος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς είναι η δημιουργία κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης με τους Τουρκοκυπρίους και όπως είπε, η κ. Στυλιανού, εξήγησε στους βουλευτές ότι είναι μέσα στα πλαίσια του συστήματος, κάθε αρχή σχολικής χρονιάς, να κυκλοφορεί εγκύκλιος στα σχολεία με τους υπό έμφαση στόχους και ότι για την παρούσα σχολική χρονιά είχε συμπεριληφθεί και ο στόχος της δημιουργίας ειρηνικής συνύπαρξης με τους Τουρκοκυπρίους. «Τους εξήγησα τι ακριβώς σημαίνει, τι δραστηριότητες προγραμματίζονται και πώς προχωρούμε για την υλοποίηση αυτού του στόχου με την ομάδα, στην οποία συμμετέχουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, γονείς και το υπουργείο, και για τις οδηγίες που στείλαμε στα σχολεία - τις καθοδηγητικές γραμμές. Μέσα στα πλαίσια της ενημέρωσης που έκανα για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, έκαμα αναφορά και για την εργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ετοιμασία νέων αναλυτικών προγραμμάτων και τις επιτροπές που συστάθηκαν. Εξήγησα ότι η προσπάθεια είναι να αναθεωρηθούν όλα τα αναλυτικά προγράμματα, από την προδημοτική μέχρι το λύκειο, για όλα τα μαθήματα, ώστε να πετύχουμε τον εκσυγχρονισμό που όλοι συμφωνούμε ότι χρειάζεται να έχουμε» δήλωσε η διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας.

«Ρώτησαν οι ίδιοι»

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της διευθύντριας του Υπουργείου Παιδείας Ολυμπίας Στυλιανού με τους Άγγλους βουλευτές συζητήθηκε και το θέμα της Ιστορίας. «Ρώτησαν οι ίδιοι για το θέμα της Ιστορίας. Τους απάντησα ότι θα δούμε και την Ιστορία, όπως όλα τα άλλα μαθήματα μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια. Για τα βιβλία της Ιστορίας τούς είπα ότι αυτό θα ακολουθήσει μετά. Σίγουρα δεν είπα ότι βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη διαδικασία για συγγραφή νέων βιβλίων Ιστορίας, γιατί τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες, έχουν επεξηγηθεί και δημόσια, και είναι αυτές που διατύπωσα» είπε η κ. Στυλιανού, σημειώνοντας ότι η πληροφόρηση για τη δήλωση του Βρετανού βουλευτή προέρχεται από άρθρο τ/κ εφημερίδας του Λονδίνου.

Σεβασμός της ταυτότητας του άλλου

«Σύμφωνα με την ίδια, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων μας και των ενεργειών μας για την πολυπολιτισμικότητα, εκείνο που θέλουμε να μεταδώσουμε στα παιδιά, είναι να έχουν το κάθε παιδί την ταυτότητα και τις εθνικές του καταβολές, αλλά να σέβονται και την ταυτότητα την εθνική των άλλων, διότι υπάρχει χώρος και πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε. Και η έννοια του inclusive education είναι ακριβώς αυτό. Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, με τις ιδιαιτερότητές του, υπάρχουν διαφορετικές εθνικές ομάδες σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα και πρέπει η κάθε ομάδα να διατηρεί τις παραδόσεις της κτλ., αλλά να σέβεται και τα αντίστοιχα των άλλων, επικοινωνώντας και συμβιώνοντας αρμονικά» τόνισε η κ. Ολυμπία Στυλιανού.

Τι είπε ο Βρετανός βουλευτής

Ανταπόκριση της Φανούλας Αργυρού (Λονδίνο)

Από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων, ο Βρετανός βουλευτής και υποτιθέμενος «φίλος της Κύπρου» Andrew Dismore, δήλωσε, προσφάτως, μεταξύ πολλών άλλων: «Η εκπαίδευση είναι, επίσης, σημαντική στο νησί. Είμαι ευχαριστημένος που είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με την κ. Ολυμπία Στυλιανού, τη μόνιμη υφυπουργό στο Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού της Δημοκρατίας. Η έμφαση τώρα είναι στη δημιουργία κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης και προσπάθειας να δημιουργηθεί μια περιεκτική κυπριακή εθνική ταυτότητα. Τα ιστορικά βιβλία στο βορρά έχουν αναθεωρηθεί και οι Ελληνοκύπριοι αναθεωρούν επίσης τα δικά τους τώρα, με μια επιτροπή ειδικών, που πρόκειται να παραδώσει το πρώτο δείγμα (draft) του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος το καλοκαίρι. Υπάρχει πρόοδος στην εκμάθηση της Τουρκικής στο νότο, παρ' όλον ότι ακόμα χρειάζεται να γίνει περισσότερη παρόμοια δουλειά στο βορρά...»Η σχετική αναφορά έγινε, στις 26 Φεβρουαρίου 2009, στην αγγλόφωνη εφημερίδα «Τοπλούμ Ποστασί» του Λονδίνου.Ο Βρετανός βουλευτής, ξεκάθαρα, υποστηρίζει ότι εκείνο που προωθούν η κυπριακή Κυβέρνηση και ο Υπουργός Παιδείας είναι η καθιέρωση μιας κυπριακής ταυτότητας (όπως ήθελαν οι ίδιοι οι Βρετανοί αποικιοκράτες και Τούρκοι από τη δεκαετία του 1950, αλλά μέχρι το 2008 δεν το είχαν κατορθώσει).Η κ. Ολυμπία Στυλιανού, η οποία φέρεται να έδωσε στο Βρετανό βουλευτή την εντύπωση περί προσπάθειας για δημιουργία κυπριακής ταυτότητας, οφείλει να δώσει διευκρινίσεις. Ο κ. Dismore επισκέφθηκε την Κύπρο μεταξύ 26 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου 2008. Τα πορίσματα της επίσκεψής του λήφθηκαν υπόψη και από την Επιτροπή Εξωτερικών του βρετανικού Κοινοβουλίου, η οποία ετοίμασε την περιβόητη έκθεση, όπου διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι ο τουρκικός κατοχικός στρατός στην Κύπρο μειώθηκε στις 21.000!.
Πηγή : «Σημερινή»
Δείτε και :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com