15 Μαρ 2024

Συμβούλιο Ηθικής στη Γερμανία: «Ο περιορισμός των ελευθεριών είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής»

 

Συμβούλιο Ηθικής στη Γερμανία: «Ο περιορισμός των ελευθεριών είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής»

Γράφει ο Καλλιντέρης Νικόδημος

   Το Συμβούλιο Ηθικής στη Γερμανία (Deutcher Ethikrat), ένα συλλογικό όργανο 26 επιστημόνων που γνωμοδοτεί για λογαριασμό του γερμανικού κοινοβουλίου και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, εξέδωσε στις 13 Μαρτίου 2024 μία μελέτη 24 σελίδων υπό τον τίτλο «Κλιματική Δικαιοσύνη».

  Σε αυτή το Συμβούλιο προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από τις εταιρείες, τους πολίτες και την γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν θα επιβαρύνουν άδικα αυτούς τμήματα της κοινωνίας.

   Πρωτίστως, επισημαίνεται στη μελέτη ότι αυτό θα γίνει σε εθελοντική βάση μέσω «της αυτοδέσμευσης του πολίτη ως έκφρασης της ατομικής του ελευθερίας» και της εθελούσιας αποφυγής των διακοπών/ταξιδιών, της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών ή της κινητικότητας.

   Σε άλλο σημείο της έκθεσης διατυπώνεται ευθέως ότι «για λόγους δικαιοσύνης μπορεί να απαιτείται ηθικά η συμβολή (όλων) στα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Εάν η άσκηση της ελευθερίας κάποιου παρεμβαίνει με άδικο τρόπο στην ελευθερία και την ευημερία των άλλων ή των μελλοντικών γενεών, για παράδειγμα μέσω μιας κατανάλωσης που είναι επιβλαβής για το κλίμα, οι αρχές μπορούν να επέμβουν με περιορισμούς της ελευθερίας»…

Όπερ μεθερμηνευόμενο σημαίνει ότι εάν δεν μπορείτε να συμπεριφέρεστε με τρόπο που η ελίτ κρίνει ηθικά ορθή, η κυβέρνηση θα πρέπει «διά ροπάλου» να σας αναγκάσει.

Ενώ η μελέτη αναφέρει ότι το Συμβούλιο Ηθικής αντιτίθεται στην αναστολή των δημοκρατικών ελευθεριών και διαδικασιών για την επίτευξη των επιθυμητών κλιματικών στόχων, ταυτοχρόνως λέει ότι εναπόκειται σε μεγάλο βαθμό στην κυβέρνηση να παρέχει το απαραίτητο «υποστηρικτικό πλαίσιο» εντός του οποίου οι πολίτες θα μπορούν - όπως λέμε για τα μικρά παιδιά - να κάνουν τις ορθές επιλογές!

Aυτό το πλαίσιο, σημειώνει η μελέτη του Συμβουλίου, θα πρέπει μεταξύ άλλων να περιλαμβάνει θέσπιση χαμηλότερων ορίων ταχύτητας, αυξημένη χρήση της ηλεκτροκίνησης και αυξημένους φόρους διοξειδίου του άνθρακα. Το Συμβούλιο προτείνει για κάθε πολίτη ένα ατομικό όριο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που δεν θα επιτρέπεται να ξεπεραστεί, όπως επίσης και την απαγόρευση προϊόντων ή υπηρεσιών ιδιαίτερα επιβλαβών για το κλίμα, δηλ. ενός πλήρους ελέγχου του ποια υπηρεσία ή ποιο προϊόν θα μπορείς να αγοράσεις.

Μήπως προδιαγράφεται μια προσπάθεια επιβολής σειράς περιορισμών σε δικαιώματα και ελευθερίες με την επίκληση της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας του πλανήτη; Μήπως μετά την εποχή του κορωνοϊού κατά την οποία οι περιορισμοί και οι υποχρεωτικότητες βασίζονταν στην επίκληση του δημοσίου σκοπού της προστασίας της δημόσιας υγείας, τώρα ετοιμάζονται και πάλι «πράσινα» πιστοποιητικά μετακίνησης, ακραίοι και παράλογοι περιορισμοί στην κτηνοτροφία, όρια στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και ιδίως κρέατος και επιβολή άλλων στη θέση τους και ούτω καθεξής; Μήπως η ιδεολογικοποίηση της οικολογίας θα αποτελέσει το κοσμοθεωρητικό οπλοστάσιο για καινοφανείς επιβολές στις ζωές των πολιτών;

Επαγρύπνηση από όλους μας απαιτείται!

https://www.ethikrat.org/fileadmin/Publikationen/Stellungnahmen/deutsch/klimagerechtigkeit.pdf

Καλλιντέρης Νικόδημος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com