16 Ιουν 2017

Πανθρησκειακό διάγγελμα φιλίας από 22 θρησκευτικούς ηγέτες, ανάμεσα τους και ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Διάγγελμα φιλίας από 22 θρησκευτικούς ηγέτες, ανάμεσα τους ο Οικουμενικός Πατριάρχης
Η θρησκεία συχνά αντιμετωπίζεται ως μια δύναμη η οποία προκαλεί διχασμό ανάμεσα στους ανθρώπους. Ωστόσο, οι κορυφαίοι θρησκευτικοί ηγέτες του κόσμου ενώθηκαν για να παρουσιάσουν ένα διαφορετικό όραμα σχετικά με το πώς θα μπορούσε να λειτουργεί στον κόσμο η θρησκεία.
 Σε μια σπάνια κίνηση, 22 θρησκευτικοί ηγέτες- από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πάπα Φραγκίσκο μέχρι τον Δαλάι Λάμα- απηύθυναν μια κοινή έκκληση την Τετάρτη, ζητώντας από τους ανθρώπους να ακολουθήσουν μια απλή συμβουλή: Να γίνουν φίλοι με ανθρώπους άλλων θρησκειών.
«Η συμβουλή μας είναι να κάνετε φίλους πιστούς όλων των θρησκειών» είπε ο αγιατολάχ Σαγίντ Φαντέλ αλ Μιλανί, ένας από τους πιο υψηλόβαθμους σιίτες μουσουλμάνους κληρικούς της Μ. Βρετανίας, σε βίντεο.
«Προσωπικές επαφές, προσωπικές φιλίες, τότε μπορούμε να ανταλλάξουμε ένα βαθύτερο επίπεδο εμπειριών» είπε ο Δαλάι Λάμα.
Ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε να μιλήσει για τη μακρά του φιλία με τον Αργεντινό ραββίνο Άμπραχαμ Σκόρκα, που επίσης εμφανίστηκε στο βίντεο.
«Η θρησκευτική μου ζωή εμπλουτίστηκε με τις εξηγήσεις του, έγινε πολύ πιο πλούσια» είπε ο Φραγκίσκος για τον Σκόρκα. «Και φαντάζομαι πως το ίδιο συνέβη και σε αυτόν».
Από την πλευρά του ο κ. Βαρθολομαίος είπε πως "καλούμαστε να κοιτάξουμε ο ένας τον άλλον στα μάτια ώστε να δούμε πιο βαθιά και να να αναγνωρίσουμε την ομορφιά του Θεού σε κάθε ανθρώπινο πλάσμα".
Το «Κάνετε Φίλους» (Make Friends) είναι μια πρωτοβουλία του Elijah Interfaith Institute, ενός διαθρησκευτικού οργανισμού με γραφεία στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Σε ανακοίνωση, οι διοργανωτές είπαν πως η αποστολή του εγχειρήματος είναι να αντιμετωπίσει την ιδέα πως οι άνθρωποι βλέπουν τις θρησκείες των άλλων με έλλειψη εμπιστοσύνης ή αποστροφή- και εν δυνάμει να μειώσει τη βία που ασκείται στο όνομα της θρησκείας.
Ο ραββίνος Dr. Άλον Γκόσεν- Γκότσταϊν, διευθυντής του ινστιτούτου, είπε πως το εγχείρημα παρουσιάζει μια νέα θεολογική οπτική, μία η οποία υπογραμμίζει την ανάγκη για φιλία ανάμεσα στις θρησκείες.
«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε πως στα βιβλία πολλών θρησκειών μπορείς να βρεις κείμενα τα οποία δεν είναι πολύ ανοιχτά, ακόμα και εχθρικά, απέναντι σε ανθρώπους άλλων θρησκειών» αναφέρει σε ανακοίνωση. «Οπότε, όταν οι πιο σημαντικοί ηγέτες του κόσμου ζητούν φιλία, πρακτικά αγκαλιάζουν έναν τρόπο πίστης και απορρίπτουν έναν άλλο».
Οι 22 ηγέτες που συμμετέχουν στην έκκληση αντικατοπτρίζουν ένα μεγάλο φάσμα θρησκευτικών πεποιθήσεων- Σιχ, Βουδισμό, Ινδουϊσμό, Ισλάμ, Ιουδαϊσμό και Χριστιανισμό. Ο κάθε ηγέτης συνεισέφερε με μια προσωπική δήλωση, ειδικά για τους σκοπούς του εγχειρήματος αυτού.
Περισσότερα βίντεο από τους ηγέτες, με υποτίτλους σε διαφορετικές γλώσσες, είναι διαθέσιμα στον λογαριασμό YouTube του Make Friends.
«Ένα από τα πιο ωραία του να περνάς χρόνο με ανθρώπους που διαφέρουν από εσένα είναι ότι ανακαλύπτεις πόσα κοινά έχεις. Οι ίδιοι φόβοι, οι ίδιες ελπίδες, οι ίδιοι προβληματισμοί» είπε ο ραββίνος Λόρδος Τζόναθαν Σακς, πρώην ανώτατος ραββίνος του Ηνωμένου Βασιλείου.
Από ikivotos.gr

5 σχόλια:

The Cave Dweller είπε...


Ο Μαθητής της Αγάπης απαντά στον Βαρθολομαίο :


Β Ιω. 1,7

ὅτι πολλοὶ πλάνοι εἰσῆλθον εἰς τὸν κόσμον, οἱ μὴ ὁμολογοῦντες Ἰησοῦν Χριστὸν ἐρχόμενον ἐν σαρκί· οὗτός ἐστιν ὁ πλάνος καὶ ὁ ἀντίχριστος.

Β Ιω. 1,8

βλέπετε ἑαυτούς, ἵνα μὴ ἀπολέσωμεν ἃ εἰργασάμεθα, ἀλλὰ μισθὸν πλήρη ἀπολάβωμεν.

Β Ιω. 1,9

πᾶς ὁ παραβαίνων καὶ μὴ μένων ἐν τῇ διδαχῇ τοῦ Χριστοῦ Θεὸν οὐκ ἔχει· ὁ μένων ἐν τῇ διδαχῇ τοῦ Χριστοῦ, οὗτος καὶ τὸν πατέρα καὶ τὸν υἱὸν ἔχει.

Β Ιω. 1,10

εἴ τις ἔρχεται πρὸς ὑμᾶς καὶ ταύτην τὴν διδαχὴν οὐ φέρει, μὴ λαμβάνετε αὐτὸν εἰς οἰκίαν, καὶ χαίρειν αὐτῷ μὴ λέγετε·

Β Ιω. 1,11

ὁ γὰρ λέγων αὐτῷ χαίρειν κοινωνεῖ τοῖς ἔργοις αὐτοῦ τοῖς πονηροῖς.

Ανώνυμος είπε...

ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ ΤΙ ΞΕΠΕΣΜΟΣ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ ΟΥΤΕ Ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΑΤΑΔΕΧΘΗΚΕ ΝΑ ΣΕ ΑΝΑΦΕΡΕΙ-ΗΜΑΡΤΟΝ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΚΑΙ ΕΝΩΠΙΟΝ ΣΟΥ ΓΛΥΚΥΤΑΤΕ ΙΗΣΟΥ
ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Δεν μας παραξενευει ο διαδοχος του Βεκου...

Ανώνυμος είπε...

Κατά τα άλλα δεν υπάρχει οικουμενιστικό κίνημα, σου λέει, και μάλιστα ισοπεδωτικό. Πού να τολμήσει κανείς να μιλήσει σε δεσπότη ή σε παπά. Αμέσως θα δεχτεί την αντεπίθεση και την ειρωνεία ή το λιγότερο τον εφησυχασμό.Τα αποτελέσματα όμως και οι συνέπειές του φαίνονται και θα φανούν να μπαίνουν στη ζωή μας, στο σπίτι μας, στην εκκλησία της ενορίας μας τόσο "εντυπωσιακά", που δεν θα το πιστεύουμε, αλλά και δεν θα μπορούμε να αντιδράσουμε, καθόσον θα είναι πολύ αργά, αν δεν είναι ήδη.
Σ.Η.

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν ειναι αυτο ΜΩΡΙΑ, τι αλλο μπορει να ειναι.
Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΩΡΑΙΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΧΘΡΟΥΣ ΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΤΕΤΥΦΛΩΚΕΝ ΤΟΥΣ ΟΦΘΑΛΜΟΥΣ ΑΥΤΩΝ ,ΙΝΑ ΜΗ ΕΙΔΩΣΕΙ ΚΑΙ ΣΩΘΩΣΕΙ.
Το θεμα ειναι τι θα κανουν οι Επισκοποι και η Ιερα Συνοδος της Ελλαδος,θα εθελοτυφλουν,η θα αναλλαβουν αμεσα τον αγωνα τους υπερ της ΑΠΑΞ ΠΑΡΑΔΩΘΗΣΕΙΣ ΠΙΣΤΙΣ ΤΟΙΣ ΑΓΙΟΙΣ,εστι καιρος του σιγαν και καιρος του λαλειν και πρατειν,ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΑΤΕΙΝ,αν θελουν να ειναι αξιοι του ΚΥΡΙΟΥ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΙΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ,τωρα θα φανει ποιους κατεστησε ΤΟ ΚΥΡΙΟΝ ΑΓΙΟΝ ΠΝΕΥΜΑ Ιερεις και επισκοπους και ΠΟΙΟΙ ΕΙΣΗΛΘΟΝ ΕΚ ΤΗς ΠΛΑΓΙΑΣ ΟΔΟΥ.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com