23 Σεπ 2022

Αμφισβητεί ο π. Ι. Χρυσαυγής το περί παραδοσιακής οικογένειας, όπως είχε δηλώσει ο Οικουμενικός;

 

Αμφισβητεί ο π. Ι. Χρυσαυγής το περί παραδοσιακής οικογένειας, όπως είχε δηλώσει ο Οικουμενικός;

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

Σε κείμενο που δημοσιεύτηκε στις 27/7/2022, που τιτλοφορείται «Άγριο ξέσπασμα Ελπιδοφόρου προς την Εκκλησία της Ελλάδος – ‘’Καιρός για μία ειλικρινή συζήτηση γύρω από το σεξ και το φύλο στην Εκκλησία», έγινε αναφορά και στο περί παραδοσιακής οικογένειας που ανέφερε ο Σεβασμιώτατος  Γλυφάδας.

 Το όλο θέμα είχε αφορμή τη βάπτιση δύο παιδιών που γεννήθηκαν με παρενθετικό τρόπο και θα ‘’ανατραφούν από ζεύγος ομοφυλοφίλων’’, όπως πληροφορούμαστε και από το άρθρο αυτό. 

 Στο εν λόγω άρθρο σημειώνεται αυτό που ο π. Ιωάννης Χρυσαυγής  ανέφερε, πως δηλαδή ‘’υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα για τα οποία οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί  δεν αισθάνονται άνετα να τα ανοίξουν, και το πλέον κορυφαία ανάμεσα σ’ αυτά είναι η ομοφυλοφιλία, η οποία εγείρει παθιασμένο συναισθηματισμό, αλλά λίγη λογική ομιλία.  Απλώς αναμασούν τη γνωστή φράση ‘μισούμε την αμαρτία, αλλά αγαπούμε τον αμαρτωλό’ μπορεί συχνά να είναι καταδίκη φαινόμενη ως συμπάθεια – είναι συχνά να είναι καταδίκη φαινόμενη ως συμπάθεια – είναι εύκολα να χαρακτηρίζουμε, παρά να ακούμε’’.

Ανάμεσα στ’ άλλα ο π. Ιωάννης Χρυσαυγής, Αρχιδιάκονος και Θεολογικός Σύμβουλος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, υπογράμμισε με ερωτηματικό τρόπο και τα εξής : ‘’Όφειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος να είχε διευκρινίσει γραπτώς πως τα παιδιά δεν ανήκουν σ’ αυτό που ο Μητροπολίτης Γλυφάδας ονομάζει ‘παραδοσιακή οικογένεια’;  Θέτει με ερωτηματικό τρόπο το θέμα υποχρέωσης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής να ενημερώσει τον οικείο Επίσκοπο,  συμπληρώνοντας ‘’αυτό που ο Μητροπολίτης Γλυφάδας ονομάζει ‘παραδοσιακή οικογένεια’.  Θέτει σε εισαγωγικά τη φράση ‘παραδοσιακή οικογένεια’, λες και είναι άγνωστο τι εννοείται εκκλησιαστικώς με την έννοια ‘παραδοσιακή οικογένεια’. Αυτό που εννοεί ο Σεβ. Γλυφάδας ομιλώντας για παραδοσιακή οικογένεια, είναι αυτό που εννοεί η Εκκλησία μας.

 Ο Σεβ. Γλυφάδας εκφράζει τη θέση της Εκκλησίας στο ζήτημα τούτο.  Μήπως υπάρχει και άλλη έννοια εκκλησιαστικώς για την παραδοσιακή οικογένεια;  Είναι ξεκάθαρο ότι ο Σεβ. Γλυφάδας την εκκλησιαστική έννοια της παραδοσιακής οικογένειας  εξέφρασε.  Αυτή είναι η  παραδοσιακή οικογένεια που δέχεται η Εκκλησία μας.   Δεν αποτελεί επινόηση του Σεβασμιωτάτου Γλυφάδας, αλλά απλά ανέφερε αυτό που δέχεται η Εκκλησία μας.  

 Είναι θλιβερό επίσης να παρεμβάλλεται ένα άσχετο με την περίπτωση γεγονός με τον Άγιο Πορφύριο, όταν πρόταξε τον Σταυρό να τον προσκυνήσουν οι κοπέλες του οίκου ανοχής.  Το γεγονός αυτό παρεμβάλλεται για να ισχυροποιηθεί η επιχειρηματολογία του;  Γιατί εμπλέκεται στην επιχειρηματολογία αυτή ο Άγιος Πορφύριος;  Μήπως όταν μιλούσε ο Άγιος Πορφύριος για γονείς, δεν είναι την εκκλησιαστικώς ‘παραδοσιακή οικογένεια’ που εννοούσε;  Αλλά και όλοι οι πρόσφατα αγιοκαταταχθέντες Άγιοι, οι οποίοι είχαν αποδειχθεί ‘’επόμενοι τοις Αγίοις Πατράσιν’’, τα αυτά φρονούσαν περί παραδοσιακής οικογένειας.

Μήπως το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο έχει άλλη άποψη περί ‘’παραδοσιακής οικογένειας’’ από τον Σεβ. Γλυφάδας;  Φυσικά όχι.  Η τοποθέτηση του Οικουμενικού μας Πατριάρχη κατά την επίσκεψή του το έτος 2013 στην Εσθονία, καταγράφει επακριβώς τη θέση της Εκκλησίας μας στο ζήτημα τούτο. 

 Κατά την επίσκεψή του στην Εσθονία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής : ‘’…είναι άγνωστοι και κατακριτέαι συζυγίαι μετ’ ατόμων του ιδίου φύλου, καταδικάζονται δε αι σύγχρονοι εφευρέσεις των λεγομένων «συμφώνων συμβιώσεως», τα οποία είναι απόρροια αμαρτίας και ουχί κατά νόμον χαράς, ενεργειών κατά τας οποίας αι θήλειαι «μετήλλαξαν την φυσικήν χρήσιν εις την παρά φύσιν, ομοίως δε και οι άρσενες αφέντες την φυσικήν χρήσιν της θήλειας εξεκαύθησαν εν τη ορέξει αυτών εις αλλήλους, άρσενες εν άρσεσι την ασχημοσύνην κατεργαζόμενοι και την αντιμισθίαν ην έδει της πλάνης αυτών εν εαυτοίς απολαμβάνοντες»*.

Θα τολμηθεί άραγε σχολιασμός με παρόμοια επιχειρηματολογία και ύφος και σε αυτό που είπε ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης, όταν επισκέφθηκε το έτος 2013 την Εσθονία;  

*dogma.gr, από άρθρο του Ανδρέα Λουδάρου στις 9 Σεπτεμβρίου 2013 που τιτλοφορείτο ‘’Δριμύ κατηγορώ του Οικουμενικού Πατριάρχη κατά της συμβίωσης ομοφυλοφίλων’’.

……………………………………………………………

Δείτε σχετικά και:

-Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Δεν κρίνω τις ζωές των ανθρώπων εγώ»

-Προκαλεῖ τὴν ὀργὴ τοῦ Θεοῦ!

-Δὲν ἦταν βάπτιση, ἦταν ὀργανωμένη ἐπίθεση!

-Αναμένονται περαιτέρω διαταράξεις από τα απόνερα της βάπτισης στη Γλυφάδα- Νέα «επίθεση» του αμετροεπούς διακόνου Ιωάννου Χρυσαυγή στην Ι. Κοινότητα των Αγιορειτών Μοναχών

-Σύντομο σχόλιο για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Μεσογαίας σε βάρος του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με αφορμή την υπό του τελευταίου τέλεση Βαπτίσεως «τέκνων» ομοφυλόφιλων «γονέων».

-Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος κατά του Ελπιδοφόρου και των προκλητικών του ενεργειών

-Νέα ήθη και καινά Δαιμόνια εις την Εκκλησία

-Ἀπαντήσεις κατὰ τῶν συνηγόρων τοῦ Ἀρχιεπ. Ἀμερικῆς γιὰ τὴν βάπτιση στὴν Γλυφάδα.

-Η αγωνία ενός Επισκόπου με φόβο Θεού

-Μια «θορυβώδης» βάπτιση, η συμβολική της Εκκλησίας και τα συριζέικα παρατράγουδα

-Η ομογένεια απαιτεί την παραίτηση του Ελπιδοφόρου!

-Ἱεροκανονικὴ Μήνυσις τῆς Π.Ο.Ε. κατὰ Σεβ. Ἀμερικῆς

-Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι κληρικοί διατυπώνουν «άρρητα ρήματα», αλλότρια του Ορθόδοξου Δόγματος και Ήθους.

-Ο π. Ιωάννης Χρυσαυγής προσέφερε κακή- κάκιστη υπηρεσία στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο…

-Τι κατάντια είναι αυτή; Τέτοια και τόση έλλειψη αισθήματος ποιμαντικής ευθύνης;

-Γλυφάδας Αντώνιος: Ἀπάντησις σέ ἄρθρο τοῦ κ. Βαβούσκου σχετικῶς μέ βάπτιση στήν Βουλιαγμένη

-Ελπιδοκτόνες «συνειδήσεις»...

-Ντροπή και αίσχος! Ο Ελπιδοφόρος και η Κωνσταντινούπολη ως «Istanbul»!

-Δρ. Σπύρος Σπυρέας: “Δε νοείται Χριστιανός Ιεράρχης, και δη Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, να αποκρύπτει την πλήρη αλήθεια από έναν άλλον αδελφό του Χριστιανό Ιεράρχη…..”

-Ανακοίνωση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους εξ αφορμής προσφάτων δημοσίων εμφανίσεων και τοποθετήσων κληρικών της Εκκλησίας, ακόμη και ιεραρχών

-Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος επιτίθεται στην Εκκλησία της Ελλάδος

-Ὁ ἄνθρωπος πού ξέχασε ὅτι εἶναι ἐπίσκοπος!

-Ο Γλυφάδος δεν ήξερε ούτε για τους αιρετικούς νουνούς;

-Το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου και τα άλλα λόγια να αγαπιόμαστε …

-Εστία Πατερικών Μελετών: Ὄχι στήν πνευματική ἀποδοχή σοδομικοῦ τύπου «οἰκογενειῶν»!

-ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ ΤΟΥ ΥΠΕΡ-ΩΚΕΑΝΙΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ κ.ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΥ

-Το να βαπτίζουμε το ψέμμα ως αλήθεια δεν είναι ελπιδοφόρο νέο.

-Ο Αρχ/πος Κύπρου για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο

-Σύληση της Λογικής

-Στη ΔΙΣ ομοφώνως επέλεξαν την ολέθρια τακτική της ουσιαστικής συγκαλύψεως του σκανδάλου

-Επιστολές διαμαρτυρίας της ΔΙΣ σε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και Οικουμενικό Πατριαρχείο

-Συνυπεύθυνος ὁ Σεβ. Γλυφάδας!

-Το εκκλησιαστικό παράπτωμα του Ελπιδοφόρου θα πρέπει να δικαστεί εκεί που τελέστηκε δηλαδή στην Εκκλησία της Ελλάδος και να μην παραπεμφθεί από την ΔΙΣ στο Φανάρι για πιθανόν κουκούλωμα!

-Ήταν τυχαία πράξη η τέλεση της ατυχούς βάπτισης από τον Ελπιδοφόρο ή καθ´υπαγόρευση;

-Πειραιώς Σεραφείμ: «Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος και το “νέον ευαγγέλιον” »

-Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας για την βάπτιση από τον Αμερικής Ελπιδοφόρο δύο παιδιών από ζευγάρι του ιδίου φύλου.

-Ο Αμερικής Ελπιδοφόρος ευλόγησε τη βάφτιση παιδιών gay ζευγαριού ομογενών στην Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com