27 Αυγ 2022

Αναμένονται περαιτέρω διαταράξεις από τα απόνερα της βάπτισης στη Γλυφάδα- Νέα «επίθεση» του αμετροεπούς διακόνου Ιωάννου Χρυσαυγή στην Ι. Κοινότητα των Αγιορειτών Μοναχών

 

Αναμένονται περαιτέρω διαταράξεις από τα απόνερα της βάπτισης στη Γλυφάδα- Νέα «επίθεση» του αμετροεπούς διακόνου Ιωάννου Χρυσαυγή στην Ι. Κοινότητα των Αγιορειτών Μοναχών

Του Χριστόφορου Τριπουλά

Τα απόνερα της περιβόητης «βάπτισης της Γλυφάδας», την οποία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, απειλούν να διαταράξουν την γαλήνη που επικρατεί ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και την Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά και να πλήξουν την εικόνα του σεπτού κέντρου της Ορθοδοξίας διεθνώς. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την παρουσία του κ. Ελπιδοφόρου στη βάπτιση των παιδιών ενός ομογενειακού ομόφυλου ζεύγους και τις σχετικές καταγγελίες του επιχώριου Μητροπολίτη Γλυφάδας για τον τρόπο που ο πρώτος τον παραπλάνησε ώστε να εξασφαλίσει την άδειά του, το θέμα έλαβε ευρύτερες διαστάσεις, με την Εκκλησία της Ελλάδος να στέλνει επίσημη διαμαρτυρία στο Φανάρι.

Στην συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον μήνα Ιούλιο, παρότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα απασχόλησε τη Σύνοδο και συζητήθηκε εκτενώς, δεν εκδόθηκε καμία σχετική ανακοίνωση. Η σιωπή που επικρατεί από την Κωνσταντινούπολη ενδέχεται να επηρεάσει τις σχέσεις της με την Ελλαδική Εκκλησία, εάν αυτή εκληφθεί από την τελευταία ως ένδειξη περιφρόνησης. Όσο τηρείται αυτή η μετέωρη σιγή και δεν αντιμετωπίζεται το ατόπημα του κ. Ελπιδοφόρου από την εκκλησιαστική του αρχή, τόσο κινδυνεύει να δυναμιτίσει το κλίμα και να παρασύρει Κωνσταντινούπολη και Αθήνα σε νέες περιπέτειες, σε μια περίοδο που απαιτείται ομοψυχία και ενότητα για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.

Έστω κι αν η μέχρι τώρα σιωπή του Φαναρίου στοχεύει στην παρέλκυση, ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να διευθετηθεί το θέμα με την ψυχραιμία που χαρίζει η απόσταση του χρόνου, η τακτική αυτή μοιάζει να τορπιλίζεται «εκ των έσω» εξαιτίας των δημοσίων παρεμβάσεων της επικοινωνιακής ομάδας του κ. Ελπιδοφόρου. Στην προσπάθειά τους να διασκεδάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις και να ανατρέψουν την δυσμενή εικόνα που δημιουργήθηκε εις βάρος του, βγήκαν στην «αντεπίθεση».

Αρχικά, οι παρεμβάσεις τους στον ελλαδικό τύπο στόχευαν στην πολιτικοποίηση του ζητήματος και τη διαίρεση της ιεραρχίας της Εκκλησίας ανάμεσα σε «προοδευτικούς» και «συντηρητικούς». Με τον τρόπο αυτό, επιχείρησαν να παρουσιάσουν τον κ. Ελπιδοφόρο ως ανοιχτόμυαλο, σχεδόν ρηξικέλευθο. Προφανώς, όταν κρίθηκε ότι οι προσπάθειες αυτές δεν έπιασαν τόπο, επιστρατεύθηκαν άλλες μέθοδοι, περισσότερο… επιθετικές.

Σε πρόσφατο άρθρο που υπογράφει ο «έμμισθος θεολογικός σύμβουλος» της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Αρχιδιάκονος π. Ιωάννης Χρυσαυγής για το αμερικανικό πρακτορείο θρησκευτικών ειδήσεων «Religion News Service», δεν παραλείπει να ασκήσει δριμύτατη κριτική κατά των μητροπολιτών Γλυφάδας και Πειραιώς, αλλά και την ίδια την Ορθόδοξη Εκκλησία, κατηγορώντας την ότι έχει «χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και τον κόσμο»!

Προφανώς, έστω και από απόσταση ασφαλείας, ένας διάκονος δεν μπορεί εύκολα να τα βάλει με επισκόπους, αλλά και την ίδια την Εκκλησία ως θεσμό, αν δεν έχει γερές πλάτες. Συνεπώς, μια τέτοια παρέμβαση οίκοθεν νοείται ότι χαίρει της επιδοκιμασίας και στήριξης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να ξεσηκώσει αντιδράσεις, μεταξύ άλλων, και από ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, με κίνδυνο να οξυνθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση.

Ηδη, η πρώτη απάντηση δόθηκε από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση αποδοκιμάζοντας τον σκανδαλισμό που προκαλούν δημόσιες εμφανίσεις και τοποθετήσεις κληρικών που αμφισβητούν την αντίληψη και διδασκαλία της Εκκλησίας σχετικά με τον θεσμό της οικογένειας. Η προειδοποιητική βολή από τον Άθωνα, που κατακεραυνώνει τα επιχειρήματα του «θεολογικού συμβούλου» (αλήθεια, πιο ξένος ως προς την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας όρος δύσκολα θα μπορούσε να έχει επιλεγεί) της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, είναι ενδεικτική της θύελλας που μπορεί να ξεσπάσει εν μέσω θέρους εάν ο επικοινωνιακός μηχανισμός του κ. Ελπιδοφόρου συνεχίσει στην ίδια γραμμή.

Δυστυχώς, η παρέμβαση από το Αγιον Ορος φαίνεται να μην απασχόλησε ιδιαίτερα την άτυπη αυτή αρχιεπισκοπική «ομάδα κρούσης», αφού ο ως άνω αρχιδιάκονος επέστρεψε δριμύτερος, με νέο δημοσίευμα-απάντηση στο ίδιο αμερικανικό (προτεσταντογενές) πρακτορείο, εγκαλώντας τους μοναχούς για ανάμειξη σε κοσμικές υποθέσεις, όπου δεν διαθέτουν την απαιτούμενη πείρα. Δεν διστάζει, μάλιστα, να καταφεύγει σε διάφορες επαγωγικές αλχημείες, διά των οποίων παρουσιάζει το ίδιο το Αγιον Ορος ως μη συμβατό με τον θεσμό της οικογένειας και να συγκρίνει Αγιορείτες πατέρες με ψευδοπροφήτες. Ούτε λίγο ούτε πολύ, δυσφημεί την μοναστική πολιτεία του Άθωνα και μάλιστα, ενώπιον ενός ξένου ακροατηρίου… με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διεθνή εικόνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο οποίο άλλωστε ανήκει το «περιβόλι της Παναγίας».

Με όλο τον σεβασμό ως προς τις σπουδές και την οξύγραφη πένα του εν λόγω ιερωμένου, πόση ακριβώς ποιμαντική εμπειρία μπορεί να διαθέτει ένας διάκονος που διάγει την έκτη δεκαετία της ζωής του και δεν έχει υπηρετήσει καν ως προϊστάμενος μικρής ενορίας; Μήπως, διαμέσου της κριτικής που ασκεί στους Αθωνίτες, αποδεικνύεται και ο ίδιος ελλιποβαρής στον συγκεκριμένο τομέα; Το μόνο βέβαιο είναι ότι επιλέγοντας να δώσει περαιτέρω διεθνείς διαστάσεις στην διαφωνία που επικρατεί γύρω από την επίμαχη ενέργεια του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, μοιάζει να προτιμάει να εξωτερικεύει «τα εν οίκω» της Ορθοδοξίας για να πετύχει τον επικοινωνιακό του στόχο, αδιαφορώντας για την ζημιά που ενδέχεται να προκαλέσει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Αγιον Όρος ή την Ορθοδοξία γενικότερα!

Να τονισθεί εδώ ότι οι σχέσεις Κωνσταντινουπόλεως και Αθήνας διαταράχθηκαν αρκετά στο πρόσφατο παρελθόν, μεταξύ άλλων, εξαιτίας μιας διαμάχης γύρω από την δικαιοδοσία ενός ναού στο κτήμα Προμπονά, στα Ανω Πατήσια. Το θέμα έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υπήρξε εμπλοκή του Δήμου Αθηναίων και δοκίμασε τις προσωπικές σχέσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου.

Εν τέλει, η αντικατάσταση του επικεφαλής του πατριαρχικού γραφείου στην Αθήνα και η τοποθέτηση νέου διευθυντή, ο οποίος διατηρεί αγαστές σχέσεις με τον κ. Ιερώνυμο, βοήθησε στη βελτίωση των σχέσεων των δύο προκαθημένων και την επίλυση ανοικτών ζητημάτων. Μάλιστα, οι συχνές επισκέψεις του Πατριάρχη στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες συνέβαλαν ακόμη περισσότερο στην καλλιέργεια του επιθυμητού κλίματος.

Τώρα, όμως, η γαλήνη αυτή απειλείται ευθέως και απροκάλυπτα από αυτόκλητους ή επιστρατευμένους «imagemakers» (κατασκευαστές εικόνας)και κονδυλοφόρους, που επιμένουν να κρατούν τον κ. Ελπιδοφόρο στο προσκήνιο… συχνά για τους λάθος λόγους. Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι εάν το Φανάρι είναι πρόθυμο να θυσιάσει την πρόοδο που επιτεύχθηκε στις σχέσεις του με την Αθήνα ή να διακινδυνεύσει τους δεσμούς της Ομογένειας με την Ελλάδα για να καλύψει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, μετά από άλλο ένα επικοινωνιακό του στραβοπάτημα.

Οι επόμενες εβδομάδες θα δώσουν την απάντηση, καθώς ναι μεν θα ακολουθήσει νέα επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Καβάλα και τη Θάσο, όπου θα συνοδεύεται από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και τον Μητροπολίτη Κιέβου κ. Επιφάνιο, αλλά επίκειται και η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Οκτώβριο, όπου αναπόφευκτα θα ζητηθεί ενημέρωση για τη διαμαρτυρία που εστάλη στο Φανάρι, αλλά και θα συνυπολογιστούν οι σχετικές παρεμβάσεις που δημοσιεύονται στα ΜΜΕ.

Η ουσία είναι ότι οι καιροί είναι αρκετά δύσκολοι και απαιτείται ενότητα. Οι εξελίξεις σε γεωπολιτικό και εκκλησιαστικό επίπεδο εγκυμονούν κινδύνους για τον Ελληνισμό. Ο εκκλησιαστικός «ιμπεριαλισμός» της Μόσχας στην Ουκρανία, την Αφρική και αλλαχού απειλεί τα ελληνόφωνα πρεσβυγενή πατριαρχεία, ενώ ο επεκτατισμός της Άγκυρας, σε συνδυασμό με τη συμμαχία της με την Ρωσία, αλλά και την υποκρισία της Δύσης, απαιτούν την ανάταξη των δυνάμεων του Ελληνισμού για να μην βρεθεί προ δυσάρεστης εκπλήξεως.

Η Εκκλησία έχει παίξει σταθερά ηγετικό ρόλο στο παρελθόν, βοηθώντας το έθνος να περάσει μέσα από διάφορες συμπληγάδες. Όμως τότε, οι «θεολογικοί σύμβουλοι» και οι πληρωμένοι δημοσιοσχεσίτες ήταν περιττοί. Οι ιεράρχες δεν διεκδικούσαν τον ρόλο ούτε του διευθύνοντος συμβούλου, ούτε του ακτιβιστή, ούτε του «προοδευτικού» ή του «συντηρητικού»… Τους αρκούσε ο ρόλος του πνευματικού πατέρα και επισκόπου.

Δεν υπάρχουν περιθώρια να σπαταλούνται κεφάλαια και δυνάμεις ή να εργαλειοποιείται η διαίρεση για την προβολή της προσωπικής ατζέντας κανενός. Κάτι τέτοιο είναι ασυγχώρητο, ειδικά στην παρούσα εποχή, που κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη και απαιτητική. Ας παραμείνει έκαστος εφ’ ω ετάχθη και ας πράξουν οι υπεύθυνοι τα δέοντα ώστε να λείπει η Εκκλησία από τις κοσμικές στήλες και τα λαϊφστάιλ περιοδικά. Μετά τα απόνερα της περιβόητης βάπτισης, ας μην τα θαλασσώσουν κι άλλο!

exapsalmos,26 Αυγούστου 2022

……………………………………………………………

Δείτε σχετικά και:

-Σύντομο σχόλιο για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Μεσογαίας σε βάρος του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου με αφορμή την υπό του τελευταίου τέλεση Βαπτίσεως «τέκνων» ομοφυλόφιλων «γονέων».

-Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος κατά του Ελπιδοφόρου και των προκλητικών του ενεργειών

-Νέα ήθη και καινά Δαιμόνια εις την Εκκλησία

-Ἀπαντήσεις κατὰ τῶν συνηγόρων τοῦ Ἀρχιεπ. Ἀμερικῆς γιὰ τὴν βάπτιση στὴν Γλυφάδα.

-Η αγωνία ενός Επισκόπου με φόβο Θεού

-Μια «θορυβώδης» βάπτιση, η συμβολική της Εκκλησίας και τα συριζέικα παρατράγουδα

-Η ομογένεια απαιτεί την παραίτηση του Ελπιδοφόρου!

-Ἱεροκανονικὴ Μήνυσις τῆς Π.Ο.Ε. κατὰ Σεβ. Ἀμερικῆς

-Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι κληρικοί διατυπώνουν «άρρητα ρήματα», αλλότρια του Ορθόδοξου Δόγματος και Ήθους.

-Ο π. Ιωάννης Χρυσαυγής προσέφερε κακή- κάκιστη υπηρεσία στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο…

-Τι κατάντια είναι αυτή; Τέτοια και τόση έλλειψη αισθήματος ποιμαντικής ευθύνης;

-Γλυφάδας Αντώνιος: Ἀπάντησις σέ ἄρθρο τοῦ κ. Βαβούσκου σχετικῶς μέ βάπτιση στήν Βουλιαγμένη

-Ελπιδοκτόνες «συνειδήσεις»...

-Ντροπή και αίσχος! Ο Ελπιδοφόρος και η Κωνσταντινούπολη ως «Istanbul»!

-Δρ. Σπύρος Σπυρέας: “Δε νοείται Χριστιανός Ιεράρχης, και δη Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, να αποκρύπτει την πλήρη αλήθεια από έναν άλλον αδελφό του Χριστιανό Ιεράρχη…..”

-Ανακοίνωση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους εξ αφορμής προσφάτων δημοσίων εμφανίσεων και τοποθετήσων κληρικών της Εκκλησίας, ακόμη και ιεραρχών

-Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος επιτίθεται στην Εκκλησία της Ελλάδος

-Ὁ ἄνθρωπος πού ξέχασε ὅτι εἶναι ἐπίσκοπος!

-Ο Γλυφάδος δεν ήξερε ούτε για τους αιρετικούς νουνούς;

-Το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου και τα άλλα λόγια να αγαπιόμαστε …

-Εστία Πατερικών Μελετών: Ὄχι στήν πνευματική ἀποδοχή σοδομικοῦ τύπου «οἰκογενειῶν»!

-ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ ΤΟΥ ΥΠΕΡ-ΩΚΕΑΝΙΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ κ.ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΥ

-Το να βαπτίζουμε το ψέμμα ως αλήθεια δεν είναι ελπιδοφόρο νέο.

-Ο Αρχ/πος Κύπρου για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο

-Σύληση της Λογικής

-Στη ΔΙΣ ομοφώνως επέλεξαν την ολέθρια τακτική της ουσιαστικής συγκαλύψεως του σκανδάλου

-Επιστολές διαμαρτυρίας της ΔΙΣ σε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και Οικουμενικό Πατριαρχείο

-Συνυπεύθυνος ὁ Σεβ. Γλυφάδας!

-Το εκκλησιαστικό παράπτωμα του Ελπιδοφόρου θα πρέπει να δικαστεί εκεί που τελέστηκε δηλαδή στην Εκκλησία της Ελλάδος και να μην παραπεμφθεί από την ΔΙΣ στο Φανάρι για πιθανόν κουκούλωμα!

-Ήταν τυχαία πράξη η τέλεση της ατυχούς βάπτισης από τον Ελπιδοφόρο ή καθ´υπαγόρευση;

-Πειραιώς Σεραφείμ: «Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος και το “νέον ευαγγέλιον” »

-Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας για την βάπτιση από τον Αμερικής Ελπιδοφόρο δύο παιδιών από ζευγάρι του ιδίου φύλου.

-Ο Αμερικής Ελπιδοφόρος ευλόγησε τη βάφτιση παιδιών gay ζευγαριού ομογενών στην Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com