2 Ιουλ 2024

O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν προσήλθε στον Καθεδρικό Ναό για συλλείτουργο και δεν παρέστη στο δείπνο προς τιμήν του νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας

proti boylgarias 1 

Ο Πατριάρχης Δανιήλ κατά την ανάγνωση των Διπτύχων μνημόνευσε τον Μητροπολίτη Σκοπίων κ. Στέφανο, ενώ δεν μνημόνευσε τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο.

Η πρώτη Θεία Λειτουργία του νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας Δανιήλ

Του Αιμίλιου Πολυγένη

Την 1η Ιουλίου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας, εκτός από τους Αγίους Αναργύρους Κοσμά και Δαμιανό, τιμάται και η μνήμη της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Ιωάννη της Μονής Ρίλα.

Σήμερα, Δευτέρα 1η Ιουλίου 2024 στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στην Σόφια τελέστηκε πανηγυρικό διορθόδοξο συλλείτουργο, προεξάρχοντος του νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Δανιήλ.

Να αναφερθεί ότι ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, κατά την είσοδό του στον Καθεδρικό Ναό απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων τόνισε: "Ο Πατριάρχης είναι το πρόσωπο εκείνο που πρέπει να ενσαρκώνει την ενότητα της Εκκλησίας της Βουλγαρίας και του λαού. Επομένως, Εκκλησία σημαίνει ενότητα και αυτή πρέπει να υπηρετούμε."

 proti boylgarias 1

Επίσης, σύμφωνα με ΜΜΕ της Βουλγαρίας το πρόγραμμα έλεγε για συλλείτουργο του νέου Πατριάρχη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος έφτασε χθες στη Σόφια μετά από πρόσκληση του Τοποτηρητού του Θρόνου και υποψηφίου, Μητροπολίτη Βράτσης κ. Γρηγορίου.

Για το συλλείτουργο των δύο Προκαθημένων είχαν ενημερωθεί τόσο οι εφημέριοι του Καθεδρικού Ναού όσο και η βυζαντινή χορωδία, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Σήμερα το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν προσήλθε στον Καθεδρικό Ναό, αλλά απέστειλε εκπρόσωπο να συμμετάσχει στο συλλείτουργο.

Ακόμη, τα βουλγαρικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν παρέστη και στο δείπνο προς τιμήν του νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας, αλλά αναχώρησε αεροπορικώς για την Κωνσταντινούπολη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τον τρόπο αυτό ίσως θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στον νεοεκλεγέντα Πατριάρχη Βουλγαρίας, ο οποίος ουκ ολίγες φορές επέκρινε ανοιχτά το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τις αντικανονικές του ενέργειες υπέρ των σχισματικών στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πατριάρχης Δανιήλ κατά την ανάγνωση των Διπτύχων μνημόνευσε τον Μητροπολίτη Σκοπίων κ. Στέφανο, ενώ δεν μνημόνευσε τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο.

 proti boylgarias 1

Τέλος, το Πατριαρχικό και συνοδικό μήνυμα προς τον κλήρο και τον λαό με την ευκαιρία της διεξαγωγής του Πατριαρχικού Εκλογικού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ανέγνωσε από τον άμβωνα του Καθεδρικού ναού ο Επίσκοπος Mελενίκου κ. Γεράσιμος - Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας.

Φωτο: Πατριαρχείο Βουλγαρίας

romfea.gr

…………………………………………….

Δείτε σχετικά και:

-Πατριάρχης Βουλγαρίας Δανιήλ : “Θα εργαστώ για την ενότητα της Εκκλησίας”

-Ὁμιλία τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου κατὰ τὴν Ἐνθρόνισιν τοῦ νέου Μητροπολίτου Σόφιας καὶ Πατριάρχου πάσης Βουλγαρίας κ. Δανιὴλ (Σόφια, 30 Ἰουνίου 2024)

-Νέος Πατριάρχης Βουλγαρίας εξελέγη ο Μητροπολίτης Βιδινίου Δανιήλ

-Στη Σόφια για την ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας το λείψανο του Αγίου Ευθυμίου Αρχιεπισκόπου Τυρνόβου

-Λόβετς Γαβριήλ: «Δεν έχουμε επίγειο επικεφαλής όλων των Εκκλησιών»

-Βιδινίου: «Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας έχει θέματα Αποστολικής διαδοχής»

-Το τριπρόσωπο για την εκλογή του νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας: Μητροπολίτες Βράτσης Γρηγόριος , Λόβετς Γαβριήλ, Βιδινίου Δανιήλ

-Βιδινίου Δανιήλ: «Την “εκκλησιαστική” δομή, που δημιουργήθηκε με ουσιαστική συμμετοχή του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στην Ουκρανία την απαρτίζουν αχειροτόνητα πρόσωπα, τα οποία ονομάσθηκαν ιερείς και αρχιερείς.»

 -Η Επιστολή του Μητροπολίτη Βιδινίου για το Ουκρανικό

-Τρεις βούλγαροι μητροπολίτες ζητούν Πανορθόδοξη Σύνοδο για την επίλυση του εκκλησιαστικού ζητήματος στην Ουκρανία

4 σχόλια:

Εμμανουήλ είπε...

Οι ΑΛΗΘΙΝΟΙ Επίσκοποι του Ιησού Χριστού υπηρετούν ΜΟΝΟ τον αληθινό Θεό της (εννοείται: Ορθόδοξης) Εκκλησίας, και όχι τα προσωπικά τους επίγεια "συμφέροντα".

πανος είπε...

μικροψυχος και εκδικητικος . μονο στα λογια ειναι αγαπη

Βασἰλειος Παλαμᾶς είπε...

Δογματικα, ορθως επραξε.
Αξιος

Δημήτριος Ἰ. Κάτσουρας είπε...

Ὁ δημοσιογράφος ἔπρεπε νά ἀναφέρει εὐθέως τόν λόγο γιά τόν ὁποῖο ὁ κ. Βαρθολομαῖος δέν συμμετεῖχε στό Συλλείτουργο καί ὁ ὁποῖος εἶναι πασιφανής. Πρόκειται γιά τήν ἄρνηση τοῦ νέου Πατριάρχου νά μνημονεύσει τόν ἐπικεφαλῆς τῆς παράλληλης Ἐκκλησίας πού δημιούργησε τό Φανάρι στήν Οὐκρανία, τόν κ. Ἐπιφάνιο, ἐφόσον ὁ κ. Δανιήλ, ὅπως καί ὁ προκάτοχός του, ἐξακολουθεῖ νά ἀναγνωρίζει ὡς μόνον κανονικό Μητροπολίτη Κιέβου τόν κ. Ὀνούφριο. Αὐτό δέν θά τό δεχόταν ὁ Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως καί γι' αὐτό ἀνεχώρησε ἐκ Σόφιας ἐσπευσμένως.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com