Στην εκλογή Τριπροσώπου από το οποίο θα εκλεγεί ο νέος Πατριάρχης Βουλγαρίας προέβη σήμερα η ιερά σύνοδος στη Σόφια. Το τριπρόσωπο αποτελείται από τους Μητροπολίτες Βράτσης κ. Γρηγόριο, Λόβετς κ. Γαβριήλ, Βιδινίου κ. Δανιήλ.
Ο Μητροπολίτης Βράτσης έλαβε 11 ψήφους, ο Μητροπολίτης Λόβετς 9 , και ο Μητροπολίτης Βιδινίου 9.
Σύμφωνα με το Καταστατικό Χάρτη της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι υποψήφιοι πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Μεταξύ αυτών, να έχουν συμπληρώσει το 50ο έτος της ηλικίας τους, να έχουν 5 χρόνια ως εν ενεργεία Μητροπολίτες. Από τους Ιεράρχες που έχουν το δικαίωμα να λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία, εννέα πληρούν τις προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του Μητροπολίτη Φιλιππουπόλεως κ. Νικολάου, ο οποίος επίσημα δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος.
Η εκλογή και ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια την Κυριακή 30 Ιουνίου. Στην εκλογή και ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας θα βρίσκεται και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος πριν λίγες εβδομάδες παρέλαβε αδελφικό γράμμα από τον Αντιπρόεδρο της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, Μητροπολίτη Βράτσης κ. Γρηγόριο, με τον οποίο τον προσκαλεί να παραστεί στην ιστορική στιγμή για την ζωή της Εκκλησίας της Βουλγαρίας. Το γράμμα επέδωσε στον Παναγιώτατο αντιπροσωπεία Ιεραρχών αποτελούμενη από τους Μητροπολίτες: Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαο, Στάρας Ζαγόρας κ. Κυπριανό, Δοροστόλου κ. Ιάκωβο και τους Επισκόπους Βελίκης κ. Σιώνιο και Σμολιάν κ. Βησσαρίωνα.
Μητροπολίτης Βράτσης Γρηγόριος
Ο Μητροπολίτης Βράτσης κ. Γρηγόριος (Krasimir Marinov Tsvetkov) γεννήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1970 στο Μπότεβγκραντ. Μαθήτευσε στο Φυσικομαθηματικό Λύκειο της πόλης. Το 1995 ολοκλήρωσε τη διετή παράλληλη φοίτηση στην Ιερατική Σχολή της Σόφιας Άγιος Ιωάννης της Ρίλας.
Εκάρη μοναχός στις 17.11.1996 στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στο Hadjidimovo από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Νευροκοπίου Ναθαναήλ. Την επόμενη μέρα χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος και τον επόμενο χρόνο – ιερομόναχος. Στον Αρχιμανδρίτη αναδείχθηκε στις 21.12.1998 Το 1999 αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από 01.11.2007 διορίστηκε πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητροπόλεως Σόφιας. Στις 29.10.2010 χειροτονήθηκε επίσκοπος με τον τίτλο του Μπρανίτσκι στην σταυροπυγιακή ιερά μονή Κοίμησης της Θεοτόκου και διορίστηκε δεύτερος εφημέριος του Μητροπολίτη Σόφιας. Με απόφαση του Στ. Σύνοδος της 08.02.2011 διορίστηκε ηγούμενος της ίδιας μονής.
Στις 12 Μαρτίου 2017, η Ιερά Σύνοδος ομόφωνα τον εξέλεξε Μητροπολίτη Βράτσης.
Μητροπολίτης Λόβετς Γαβριήλ
Το κοσμικό όνομα του Μητροπολίτη Λόβετς κ. Γαβριήλείναι Τσβετάν Μετόντιεφ Ντίνεφ. Γεννήθηκε στις 16 Ιουλίου 1950 στη Σόφια. Από το 1953 έως το 1966, η οικογένειά του έζησε στην Τσεχοσλοβακία, όπου ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Μετά την επιστροφή στη Βουλγαρία και την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο, το φθινόπωρο του 1969 έγινε δεκτός ως φοιτητής στο Ανώτατο Ινστιτούτο Πολιτικών Μηχανικών στη Σόφια, αποφοιτώντας το 1973.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εκεί γνώρισε και ήρθε σε επαφή με τον αείμνηστο Επίσκοπο Λεύκης Παρθένιο, ο οποίος έγινε και πνευματικός του. Παράλληλα, από το 1972, επισκεπτόταν τακτικά το μοναστήρι Αγίας Παρασκευής κοντά στην Μπάνκια, όπου στις 27.12.1979 εκάρη μοναχός με το όνομα Γαβριήλ από τον Επίσκοπο Λεύκης Παρθένιο, και το 1980 τον χειροτόνησε ιεροδιάκονο.
Το 1984 αποφοίτησε από τη Θεολογική Ακαδημία «Άγιος Κλήμης της Αχρίδας» στη Σόφια. Από το φθινόπωρο του ίδιου έτους έως το 1986, ήταν θεολογική ειδίκευση στη Θεολογική Ακαδημία της Μόσχας, όπου εργάστηκε υπό την επιστημονική καθοδήγηση του τότε Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Pitirim.
Από τον Σεπτέμβριο του 1986 ο Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ διορίστηκε επικεφαλής του Βουλγαρικού Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου υπό το Πατριαρχείο Μόσχας, καθώς παρέμεινε μέχρι το 1991.
Μετά την επιστροφή του στη Βουλγαρία, από το 1991 έως τον Οκτώβριο του 1998, ήταν πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Σόφιας και μαζί με αυτό, από το 1994, κατείχε και τη θέση του ηγούμενου του μοναστηριού Αγίας Παρασκευής κοντά στην Μπάνκια.
Στις 19.10.1998 στην Ιερά Μονή Ρίλας χειροτονήθηκε Επίσκοπος «Μακαριοπόλσκι». Στις 21. 01. και 28. 01. 2001, αντιστοίχως εξελέγη και χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Λόβετς.
Το 2007, ο Μητροπολίτης Γαβριήλ έγινε Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για τα Θρησκευτικά στην Ιερά Σύνοδο. Από το 2009 ηγείται του Ανώτατου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου υπό της Ιεράς Συνόδου. Το 2011 άρχισε να ηγείται του Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Τμήματος της Ιεράς Συνόδου.
Μητροπολίτης Βιδινίου Δανιήλ
Ο κατά κόσμον Αθανάσιος Τριανταφύλλου Νικόλωφ γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου 1972 στο Σμόλεν (Smolyan). Αποφοίτησε από τη Θεολογική Ακαδημία Σόφιας το 2002. Στις 7 Αυγούστου 1999 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στην κωμόπολη Χατζηδίμοβο. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 8 Αυγούστου 1999 και Πρεσβύτερος στις 27 Νοεμβρίου 2004 από τον Μητροπολίτη Νευροκοπίου Ναθαναήλ. Την 1 Ιουνίου 2006 έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.
Στις 20 Ιανουαρίου 2008 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Δραγοβιτίας, Βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Νευροκοπίου. Τη χειροτονία τέλεσε ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Μάξιμος, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Σηλύμνου Ιωαννίκιο, Βιδινίου Δομητιανό, Βάρνης και Μεγάλης Πρεσλάβας Κύριλλο, Μεγάλου Τυρνόβου Γρηγόριο, Ρούσε (Τσερβένου) Νεόφυτο, Νευροκοπίου Ναθαναήλ, Λοβτσού Γαβριήλ και τους Επισκόπους Αδριανουπόλεως Ευλόγιο, Στοβίου Ναούμ, Ντεβόλσκι Θεοδόσιο, Μαρκιανουπόλεως Κωνσταντίνο και Ζνεπόλεως Ιωάννη. Διετέλεσε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου στο Χατζηδίμοβο.
Στις 15 Ιουνίου 2010 τοποθετήθηκε Βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Αμερικής. Στις 4 Φεβρουαρίου 2018 εξελέγη Μητροπολίτης Βιδινίου.
-Η Επιστολή του Μητροπολίτη Βιδινίου για το Ουκρανικό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου