30 Ιουν 2024

Στη Σόφια για την ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας το λείψανο του Αγίου Ευθυμίου Αρχιεπισκόπου Τυρνόβου

Στη Σόφια για την ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας το λείψανο του Αγίου Ευθυμίου Αρχιεπισκόπου Τυρνόβου 

Σε λίγες ώρες το όνομα του νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας θα έχει γίνει γνωστό καθώς την Κυριακή, 30 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια η ψηφοφορία για την ανάδειξη διαδόχου του μακαριστού Πατριάρχη κυρού Νεοφύτου. 

Με αφορμή το ιστορικό γεγονός της εκλογής και ενθρόνισης του νέου Πατριάρχη, η Ιερά Σύνοδος της εν Βουλγαρία Ορθοδόξου Εκκλησίας αποφάσισε όπως μεταφερθεί στη Σόφια το ιερό λείψανο του Αγίου Ευθυμίου Αρχιεπισκόπου Τυρνόβου, πρώτου Πατριάρχη των Βουλγάρων. 

Η υποδοχή του ιερού λειψάνου θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί του Σαββάτου. Η λάρνακα με το ιερό λείψανο θα τοποθετηθεί δίπλα στην εικόνα της Παναγίας στον ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφκσι, έτσι ώστε ο νέος Πατριάρχης Βουλγαρίας να προσκυνήσει τον προκάτοχό του και να ζητήσει τη μεσιτεία του για τη νέα αποστολή την οποία θα αναλάβει. Από τη Δευτέρα, 1η Ιουλίου, η προσκύνηση του ιερού λειψάνου του Αγίου Ευθυμίου θα είναι δυνατή και για τους πιστούς, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας.

 

Επίσης, σύμφωνα με απόφαση που έχει ληφθεί από τις 12 Ιουνίου 2024, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε όπως όταν ανακοινωθεί το όνομα του νέου Πατριάρχη την Κυριακή, να ηχήσουν χαρμόσυνα για μισή ώρα οι καμπάνες σε όλες τις ενορίες των 15 Μητροπόλεως της Βουλγαρικής Εκκλησίας, στις Σταυροπηγιακές Μονές, στην Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία “Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος”, στα ιεροδιδασκαλεία, στη Θεολογική Σχολή “Άγιος Κλήμης Οχρίδας”.

Βράτσης Γρηγόριος, Λόβετς Γαβριήλ και Βιδινίου Δανιήλ είναι τρεις υποψήφιοι για τον Πατριαρχικό Θρόνο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, που έχει ήδη ανακοινωθεί, στις 14:30 της Κυριακής θα γίνει γνωστό το όνομα του νέου Πατριάρχη. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η τελετή ενθρόνισης στον Ιερό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στη βουλγαρική πρωτεύουσα, στην οποία θα παραστεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος καθώς και εκπρόσωποι Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

orthodoxianewsagency.gr

Πατριαρχείο Βουλγαρίας: Το πρόγραμμα εκλογής και ενθρόνισης του νέου Πατριάρχη

Στις 14:30 το μεσημέρι της Κυριακής 30 Ιουνίου θα γίνει γνωστό το όνομα του νέου Πατριαρχείου Βουλγαρίας καθώς δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Βουλγαρίας το αναλυτικό πρόγραμμα την εκλογής και ενθρόνισης του νέου Προκαθημένου.

Το πρωί του Σαββάτου, 29 Ιουνίου, θα γίνει στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου στη Σόφια η εγγραφή αντιπροσώπων της Πατριαρχικής Εκλογικής Συνέλευσης. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα τελεστεί πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή της Συνάξεως των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων. Στην ακολουθία θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Νευροκοπίου κ. Σεραφείμ ενώ θα συμμετέχουν συμπροσευχόμενοι τα μέλη της Ιεράς Συνόδου καθώς και οι αντιπροσωπείες από τα Πατριαρχεία και τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες.

Την Κυριακή 30 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία θα λάβει χώρα η εκλογή νέου Πατριάρχη, στις 9 το πρωί θα γίνει στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Κυριακής η επίσημη υποδοχή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και εκπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Στις 10:45 θα τελεστεί Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Πατριάρχη Βουλγαρίας κυρού Νεοφύτου.

Αναφορικά με την διαδικασία που προβλέπεται για την εκλογή Πατριάρχη, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη, από νωρίς το πρωί θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στο Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο του Αγίου βασιλέως Μιχαήλ. Θα ακολουθήσουν τα προβλεπόμενα από το άρθρο 41, παρ. 1, του Καταστατικού Χάρτη, ενώ μετά την επίσημη δημόσια σφράγιση της κάλπης, από τις 9:15 π.μ. έως τις 12:00 μ.μ. θα  διεξαχθεί η ψηφοφορία από την Πατριαρχική Εκλογική Συνέλευση.

Στις 14:30 θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας το οποίο θα έχει προκύψει από την ψηφοφορία. 

Μετά την ανακοίνωση του ονόματος ο νέος Προκαθήμενος εν πομπή θα κατευθυνθεί από το Συνοδικό Μέγαρο στη Σόφια, συνοδευόμενος από Επισκόπους και ιερείς, προς τον ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφκσι όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή ενθρόνισης.

Κατά την τελετή ενθρόνισης στον ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι η είσοδος για τους πιστούς που επιθυμούν να παραστούν θα γίνει μόνο με την επίδειξη δελτίου εισόδου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου όσοι επιθυμούν μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση έως και τις 26 Ιουνίου προκειμένου να λάβουν δελτία εισόδου.

Τα ονόματα των Μητροπολιτών που θα βρεθούν στο τριπρόσωπο κατά την εκλογική διαδικασία έγιναν γνωστά την Πέμπτη 20 Ιουνίου. Ύστερα από 42 γύρους προκειμένου να συγκεντρωθούν τα 2/3 των ψήφων που απαιτούνται για να εκλεγεί ένας υποψήφιος για στο τριπρόσωπο, εξελέγησαν οι:

Μητροπολίτης Βράτσης κ. Γρηγόριος (11 ψήφους)

Μητροπολίτης Λόβετς κ. Γαβριήλ (9 ψήφους) 

Μητροπολίτης Βιδινίου κ. Δανιήλ (9 ψήφους).

…………………………………………………………………

Δείτε σχετικά και:

-Λόβετς Γαβριήλ: «Δεν έχουμε επίγειο επικεφαλής όλων των Εκκλησιών»

-Βιδινίου: «Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας έχει θέματα Αποστολικής διαδοχής»

-Το τριπρόσωπο για την εκλογή του νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας: Μητροπολίτες Βράτσης Γρηγόριος , Λόβετς Γαβριήλ, Βιδινίου Δανιήλ

-Βιδινίου Δανιήλ: «Την “εκκλησιαστική” δομή, που δημιουργήθηκε με ουσιαστική συμμετοχή του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στην Ουκρανία την απαρτίζουν αχειροτόνητα πρόσωπα, τα οποία ονομάσθηκαν ιερείς και αρχιερείς.»

 -Η Επιστολή του Μητροπολίτη Βιδινίου για το Ουκρανικό

-Τρεις βούλγαροι μητροπολίτες ζητούν Πανορθόδοξη Σύνοδο για την επίλυση του εκκλησιαστικού ζητήματος στην Ουκρανία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com