30 Ιουν 2024

Λόβετς Γαβριήλ: «Δεν έχουμε επίγειο επικεφαλής όλων των Εκκλησιών»

lobets gabrihl1 

Ο τρίτος ὑποψήφιος από το τριπρόσωπο για τις επικείμενες εκλογές του Πατριάρχη Βουλγαρίας, ο Μητροπολίτης Λόβετς κ. Γαβριήλ, σε συνέντευξή του στη Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία (BNR), τόνισε ιδιαίτερα την ισότητα όλων των Τοπικών Εκκλησιών και όλων των Επισκόπων στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι «οι Άγιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος είναι τόσο συνδεδεμένοι που πέθαναν ως μάρτυρες για την πίστη τους την ίδια μέρα. Και η κληροδοτημένη ισότητα μεταξύ τους κληρονομήθηκε και στις σχέσεις μεταξύ των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και μεταξύ Πατριαρχών, Αρχιεπισκόπων και Επισκόπων. Είτε Επίσκοπος, είτε Αρχιεπίσκοπος, είτε Μητροπολίτης ή Πατριάρχης, έχει την ίδια χάρη. Επίσης, στο Σύμβολο της Πίστεως λέει: Πιστεύω εἰς μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν... Δηλαδή, η Εκκλησία είναι Συνοδική.»

«Επομένως, δεν έχουμε επίγειο Επικεφαλής όλων των Εκκλησιών. Οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες είναι ίσες μεταξύ τους! Διαφέρουν ως προς την Πρωτοκαθεδρία, αλλά στην εξουσία είναι ίσοι, και το ανώτατο όργανο διοίκησης στην Εκκλησία είναι η Σύνοδος πάντων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Μπορεί να πάρει αποφάσεις που πρέπει να εφαρμοστούν από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες. Διαφορετικά, κάθε Εκκλησία επιλύει τα δικά της ζητήματα από μόνη της, και κανείς δεν μπορεί να αρπάξει την εξουσία της στο κανονικό της έδαφος» - πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβριήλ.

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος συμπλήρωσε ότι «δεν μπορεί καποια από τις Τοπικές Εκκλησίες να διοικεί όλη την Ορθοδοξία, παρά μόνο ο Κύριος Ιησούς Χριστός. Είναι απαράδεκτο, από κανονικής απόψεως, να μιλάμε για επιρροή της μιας ή της άλλης Τοπικής Εκκλησίας... Στην Ορθοδοξία, όταν συγκαλείται Σύνοδος στο όνομα του Κυρίου, τότε ο Κύριος είναι Αυτός που θα εμπνεύσει ποιες αποφάσεις πρέπει να λάβει αυτή η Σύνοδος. Αυτός είναι η Κεφαλή της Εκκλησίας, και έτσι κυβερνά με τη χάρη Του και την επίγεια Εκκλησία Του».

Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι τα σχίσματα και οι διωγμοί των Χριστιανών που έχουμε τώρα δεν θα νικήσουν την Εκκλησία: «Πρέπει να θυμόμαστε τα λόγια του Κυρίου: Οἰκοδομήσω μου τήν ἐκκλησίαν, καί πύλαι ἅδου οὐ κατισχύσουσιν αὐτῆς (Μθ. 16, 18). Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος εξηγεί ποιες είναι αυτές οι πύλες άδου: διωγμός της Εκκλησίας, αιρέσεις, σχίσματα και αμαρτίες ημών των χριστιανών. Αλλά αυτό το κακό δεν θα νικήσει την Εκκλησία, αν και τη βλάπτει».

Ο Μητροπολίτης Γαβριήλ βλέπει τη διατήρηση της ενότητας της Εκκλησίας στην αυστηρή τήρηση της δογματικής διδασκαλίας της Εκκλησίας και των ιερών κανόνων της.

«Η ενότητα διατηρείται μέσω της τήρησης του Ιερού Ευαγγελίου, μέσω της τήρησης των ιερών κανόνων της Εκκλησίας, των δογμάτων, της διδασκαλίας των Αγίων Πατέρων... Είναι απαραίτητο να υπάρχει χάρη, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρχει τίποτα αληθινό στον κόσμο. Σήμερον ἡ χάρις τοῦ Ἁγίου Πνεύματος ἡμᾶς συνήγαγεν – αυτή είναι η βάση, η εγγύηση της αληθινής ενότητας. Όταν τηρούμε την αγία Ορθοδοξία και τη διδασκαλία της, τότε, φυσικά, θα έχουμε τη χάρη του Θεού και θα μπορούμε να είμαστε ενωμένοι στην οικογένεια, ενωμένοι στην κοινωνία, ενωμένοι στην εκκλησιαστική ζωή. Χωρίς αυτά δεν γίνεται» - υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, μιλώντας για την Ορθοδοξία στην Βουλγαρία ο Μητροπολίτης Γαβριήλ ανέφερε: «Η Βουλγαρία ξεπέρασε πολλές δύσκολες στιγμές στην ιστορία της χάρη στη βοήθεια του Θεού, χάρη στο γεγονός ότι ήταν Χριστιανική και Ορθόδοξη. Είχαμε αγίους να μας καθοδηγούν μπροστά. Χάρη στους αγίους αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο, λάβαμε γραφή και την Αγία Γραφή στη μητρική μας γλώσσα. Ο λαός κατάλαβε το κήρυγμα, και η πίστη πήρε βαθιές ρίζες, χάρη στις οποίες είχαμε αγίους όπως ο Πατριάρχης Ευθύμιος και ο Ιωάννης της Ρίλα, που δίδαξαν τον λαό μας και τους βοήθησαν. Αυτή είναι και η επιθυμία μου - να διαφυλάξουμε την Αγία Ορθοδοξία, που μας έχει διαφυλάξει πριν. Και αν το κάνουμε αυτό, θα μας διαφυλάξει και στο μέλλον. Όσες δυσκολίες κι αν έχουμε να αντιμετωπίσουμε, με τη βοήθεια του Θεού και με την Ορθόδοξη πίστη θα τις ξεπεράσουμε και η Βουλγαρία θα παραμείνει για πάντα».

Επιμέλεια - μετάφραση: romfea.gr

…………………………………………………………………

Δείτε σχετικά και:

-Βιδινίου: «Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας έχει θέματα Αποστολικής διαδοχής»

-Το τριπρόσωπο για την εκλογή του νέου Πατριάρχη Βουλγαρίας: Μητροπολίτες Βράτσης Γρηγόριος , Λόβετς Γαβριήλ, Βιδινίου Δανιήλ

-Βιδινίου Δανιήλ: «Την “εκκλησιαστική” δομή, που δημιουργήθηκε με ουσιαστική συμμετοχή του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στην Ουκρανία την απαρτίζουν αχειροτόνητα πρόσωπα, τα οποία ονομάσθηκαν ιερείς και αρχιερείς.»

 -Η Επιστολή του Μητροπολίτη Βιδινίου για το Ουκρανικό

-Τρεις βούλγαροι μητροπολίτες ζητούν Πανορθόδοξη Σύνοδο για την επίλυση του εκκλησιαστικού ζητήματος στην Ουκρανία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com