30 Ιουν 2024

Ακόμη και εις Ιεροκανονικά θέματα αναμειγνύονται οι του καθεστώτος Ζελένσκι;

Ο Ζελένσκι προσευχήθηκε μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη: «Ευγνώμων» για  την συμπαράσταση στον ουκρανικό λαό [video] | Hellasjournal.com 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Photo screenshot via glomex, Mega TV

Ακόμη και εις Ιεροκανονικά θέματα αναμειγνύονται οι του καθεστώτος Ζελένσκι;

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

Σε άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στη Romfea.gr στις    19/6/2024, με τίτλο ‘’ Πέντε χρόνια φυλάκιση και δήμευση περιουσίας στον Μητροπολίτη Τούλτσιν Ιωνάθαν’’, σημειώνοντο μεταξύ άλλων τα εξής : «Στις 18 Ιουνίου 2024, το Εφετείο της Βίνιτσα επικύρωσε την ετυμηγορία του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου κατά του Μητροπολίτη Τούλτσιν και Μπράτσλαφ Ιωνάθαν της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.  Ένας από τους παλαιότερους ιεράρχες της Εκκλησίας της Ουκρανίας, διάσημος συνθέτης λειτουργικών ψαλμών και ποιητής, καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση με δήμευση περιουσίας και η ποινή θα τεθεί σε ισχύ στις 21 Ιουνίου.    Αφορμή για την κατηγορία ήταν ένα θεολογικό και ιστορικό άρθρο που επικρίνει τις ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία και την αναγνώριση του ουκρανικού σχίσματος».

 Πώς μπορεί να επεμβαίνει το καθεστώς Ζελένσκι, σε ένα καθαρά εκκλησιαστικό θέμα;  Όταν η κρατική εξουσία επεμβαίνει σε θέματα που δεν την αφορούν, μετατρέπεται αυτομάτως σε καθεστώς, δηλαδή πολίτευμα μη δημοκρατικό.

 Ποιος αμφιβάλλει κάτι τέτοιο; Ο πόλεμος εις βάρος της μόνης αναγνωρισμένης Εκκλησίας της Ουκρανίας υπό των πλειόνων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, συνεχίζεται ανελέητος.  H μόνη  όμως διαφορά είναι ότι, αυτή η πολεμική μάνητα η οποία επισυνέβαινε πριν την κληθείσα ‘’Ενωτική Σύνοδο’’,  Πανορθοδόξως κατεδικάζετο.

 Ποιος έδωσε το δικαίωμα στο καθεστώς Ζελένσκι να ανακατεύεται στα δρώμενα της Εκκλησίας;  Με ποιο δικαίωμα ανακατεύονται ακόμα και σε Ιεροκανονικά ζητήματα; Αποτελεί πρωτοφανή κυβερνητική ενέργεια, η οποία συνοδεύεται από απαράδεκτη λογοκρισία. Αυτό δυστυχώς είναι το ‘’δημοκρατικό’’ καθεστώς Ζελένσκι, το οποίο έχει και την αρωγή των   αζοφικών φιλοναζιστών, οι οποίοι καμαρώνουν με τις απάνθρωπες σβάστικες.

 Γιατί οι του καθεστώτος Ζελένσκι  ενοχλήθηκαν από μια Ιεροκανονική μελέτη περί Αυτοκεφάλου;  Στην ορθοδοξία δεν έχουμε την ψευδαίσθηση του παπικού αλάθητου, αλλ’ ούτε και του παπικού εξουσιαστικού πρωτείου. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία πρυτανεύει το Συνοδικό πολίτευμα.    Το κριτήριο Εκκλησιαστικής ενότητας, έχει πρώτιστο ρόλο στο ζήτημα του Αυτοκεφάλου.

 Δεν περιμένουμε φυσικά από τον κ. Ζελένσκι να το καταλάβει, γιατί δεν ανήκει στην Εκκλησία.  Τα δημοσιεύματα περί συμπροσευχής του με τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη, δεν τον καθιστούν και Ορθόδοξο Χριστιανό. 

 Η δίωξη του Μητροπολίτη Τούλτσιν Ιωνάθαν, δεν είναι η μοναδική. Το αυτό έπραξαν και για τον Ηγούμενο της Λαύρας των Αγίων Ορέων Αρσένιο και τον  Μητροπολίτη Τσερκάσι Θεοδόσιο, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις.

 Είναι απαράδεκτη η  σιωπή για τέτοια αντιεκκλησιαστικά εγκλήματα, ακόμα και από Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες οι οποίες επιζητούν το δίκαιό τους, τη στιγμή που βιώνουν και οι ίδιες κατάφορη αδικία, όπως η περίπτωση της Εκκλησίας της Κύπρου η οποία επέλεξε τη σιωπή μετά την πρώτη αυθαίρετη και αντισυνοδική μνημόνευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com