16 Απρ 2023

Ο Ελληνισμός επιβιώνει επειδή πιστεύει στην Ανάσταση

Ο Ελληνισμός επιβιώνει επειδή πιστεύει στην Ανάσταση

Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων – Αρθρογράφος

“Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου Πάσχα”! Η Ανάσταση του Κυρίου φέρνει μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας, αναγεννήσεως. Η Ορθοδοξία γαλούχησε επί αιώνες τον Ελληνισμό με διδάγματα αντοχής, επιμονής και υπομονής. Η Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση καλλιέργησε στον Έλληνα την επίγνωση ότι τα δύσκολα περνούν, αρκεί να έχεις πίστη στον Θεό και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου.

Ο Ελληνισμός επιβίωσε και επιβιώνει με την πεποίθηση ότι η πορεία του είναι Σταυροαναστάσιμη. Μετά τη Σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση. Κατακτηθήκαμε, υποδουλωθήκαμε, αγωνισθήκαμε, κινδυνεύσαμε, αλλά τελικά επιβιώσαμε. Κρατήσαμε στα μύχια της ψυχής μας την Πίστη και την Πατρίδα. Μιλούμε την ίδια γλώσσα , στην οποία έγραψαν ο Όμηρος, ο Ρωμανός ο Μελωδός και ο Διονύσιος Σολωμός. Πιστεύουμε στη διαχρονική πορεία του Έθνους. Μακρυά από ρατσισμούς και εθνοφυλετισμούς διατηρούμε τον υγιή πατριωτισμό, την Ελληνορθόδοξη Παράδοση, την οικουμενικότητα του Ελληνισμού.

Στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στη Βόρειο Ήπειρο, στον Απόδημο Ελληνισμό, στα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία, το μήνυμα της Ορθοδοξίας είναι Αναστάσιμο και αγωνιστικό. Ο Ορθόδοξος Έλληνας δεν πρέπει να απαισιοδοξεί. Ας διαβάσουμε την ιστορία μας. Περάσαμε από πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες, αλλά κατορθώσαμε το ακατόρθωτο. Μείναμε όρθιοι. Σε πολεμικές ή σε ειρηνικές περιόδους η διδασκαλία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού παραμένει  επίκαιρη: Μην απελπίζεστε. Θα έλθει η ελευθερία, το Ποθούμενον. Αρκεί να διαφυλάξετε την εθνική και θρησκευτική ταυτότητά σας. Να αγαπάτε τον συνάνθρωπο, να μην καταπιέζετε τους αδυνάτους. Στην Ορθόδοξη διδασκαλία το εθνικό συνυπάρχει με το κοινωνικό. Ο πατριωτισμός αποφεύγει τα άκρα. Τη μισαλλοδοξία αλλά και τον εθνομηδενισμό.

Μήνυμα ελπίδας και Αναστάσεως μεταδίδει η Ορθόδοξη Πίστη μας στον εμπερίστατο Ελληνισμό. Στην Κύπρο όπου η τουρκική κατοχή συνεχίζεται επί 49 χρόνια. Στη Βόρειο Ήπειρο όπου η καταπίεση συνεχίζεται έστω κι αν μερικές φορές δεν φαίνεται.  Στη ΝΑ Τουρκία και στη Συρία χιλιάδες Ορθόδοξοι Αραβόφωνοι (Ρουμ Ορτοντόξ) προσεύχονται για ένα καλύτερο αύριο μετά τον καταστροφικό σεισμό. Τους θυμόμαστε και τους στηρίζουμε εμπράκτως, χωρίς να αδιαφορούμε για τον ανθρώπινο πόνο των άλλων εθνικών και θρησκευτικών ομάδων.

Η Ορθοδοξία είναι άρρηκτα δεμένη με την εθνική ταυτότητα του Ελληνισμού. Πριν από 200 χρόνια ακριβώς, τον Μάιο του 1823, ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε ένα θαυμάσιο ποίημα 158 στροφών, τον Ύμνον εις την Ελευθερίαν. Εκεί υπογραμμίζει τη θρησκευτική πίστη των αγωνιζομένων Ελλήνων και τη συγκίνησή τους για τη θυσία του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ την ημέρα του Πάσχα (10 Απριλίου 1821):

Σου ΄λθε εμπρός λαμποκοπώντας

Η θρησκεία με έναν Σταυρό

………………………………………… 

Όλοι κλαύστε, αποθαμένος

Ο αρχηγός της Εκκλησιάς

Για να συνεχίσουμε να επιβιώνουμε μέσα από κρίσεις γεωπολιτικές, οικονομικές, υγειονομικές. πρέπει να μεταδώσουμε στα παιδιά μας το μήνυμα της Αναστάσεως του Κυρίου και της Σταυροαναστάσιμης πορείας του Γένους μας. Να διδάξουμε στα σχολεία τα Ορθόδοξα Θρησκευτικά, την ενιαία Ελληνική Γλώσσα σε όλη τη διαχρονία της, την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού, τη δημοκρατική παράδοση του λαού μας, τον σεβασμό στους άλλους λαούς και στους διαφορετικούς πολιτισμούς.

Ανάσταση σημαίνει αναδημιουργία, σημαίνει φως, σημαίνει νίκη. Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας η ευχή ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ έκρυβε και έναν ενδόμυχο πόθο: Ότι και η Ελλάς θα αναστηθεί. Σήμερα ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον διότι: ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Άρθρο ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 14.4.2023

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χριστός Ανέστη! Ο Ελληνισμός μπορεί να επιβιώνει (μέχρι τούδε τουλάχιστον) επειδή πιστεύει στην Ανάσταση, αλλά η Ανάσταση δεν έγινε για να επιβιώσει ο Ελληνισμός. Έγινε δια την καταφθαρείσαν φύσιν. Έλληνες είμαστε μέχρι τον τάφο, Χριστιανοί είμαστε και μετά. Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου, η Ρωμιοσύνη εν να χαθεί όντας ο κόσμος λείψει. Ευκταίο αυτό, και εγώ πιστεύω ότι θα συμβεί έστω και με όρους λείμματος, αλλά ο Χριστός μένει εις τον αιώνα, ενώ ο ουρανός και η γη παρελεύσονται - κι ο Ελληνισμός μαζί τους.

Να μην αισθανόμαστε ως Χριστιανοί την ανάγκη να υποστηρίξουμε την Ανάσταση με όρους, υφηλούς μεν, ευγενείς, ευγενεστάτους, αλλά πάντως πεπερασμένους. Η Ανάσταση δεν έγινε για να παρατείνει το μερικόν, έγινε για να μας χαρίσει το Όλον.

Μην γκρινιάζω μέρα που είναι, αλλά δεν είναι καιρός για να είμαστε αφελείς. Ο κύριος Χολέβας, θερμά συγχαρητήρια για τον αγώνα του των τελευταίων δεκαετιών, εξαιρετικά τα κείμενά του, αλλά κάποτε ήταν και υποψήφιος με κάποιο κόμμα. Και πλησιάζουν και εκλογές. Νά 'μαστε πονηρεμένοι, αγαπητοί συναναγνώστες. Πολλά έχουνε δει τα μάτια μας, πάρα πολλά, τόσα πολλά που δεν δικαιολογείται πλέον η αφέλεια.

Ανώνυμος είπε...

Είναι αφέλεια, χάρη σε αυτή την πίστη, να θέλουμε να συνεχίσει να επιβιώνει ο Ελληνισμός σε αυτή την ζωή, με ότι αυτό συνεπάγεται;

Ανώνυμος είπε...

Δεν είπα αυτό αδελφέ μου. Αλλά ένας (πρώην;) πολιτευτής του κόμματος που πολέμησε την Ανάσταση όσο κανείς άλλος, από τότε που οι Έλληνες Την συνάντησαν και Την αποδέχτηκαν... ακούγεται "κάπως" να γράφει περί Αναστάσεως. Λυπάμαι αλλά τα γεγονότα του Πάσχα του '20 (και εν μέρει και του '21 και του '22), ούτε ξεχνιούνται, ούτε θα ξεχαστούν, ούτε πρέπει να ξεχαστούν. Είναι αφέλεια να ξεχαστούν. Και μην πει κανείς ότι "συγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει". Ναι, όντως, συγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει, αλλά άλλο η συγνώμη (που εξάλλου δεν ζητήθηκε καν), άλλο η λήθη.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com