26 Φεβ 2021

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Ρεκόρ γάμων· τρίτη στην Ευρώπη!

Η ουσιαστική οικογενειακή πολιτική το Ορμπαν στην  Ουγγαρία αποδίδει καρπούς…

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Ρεκόρ γάμων· τρίτη στην Ευρώπη!

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat δείχνουν ότι η φιλική προς την οικογένεια πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Ορμπάν από την επιστροφή της στην εξουσία το 2010 αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Πράγματι, το ποσοστό γάμων ανά κάτοικο αυξήθηκε εντυπωσιακά μεταξύ 2010 και 2020.

Σύμφωνα με στοιχεία της η Eurostat, ο αριθμός των γάμων στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 4,5 γάμοι ετησίως ανά 1.000 κατοίκους, αριθμός που είναι σχετικά σταθερός τα τελευταία είκοσι χρόνια. Στην Ουγγαρία, ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε 3,6 γάμους ετησίως ανά 1.000 κατοίκους (23η από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ) μετά από οκτώ χρόνια σοσιαλφιλελεύθερων κυβερνήσεων που δεν είχαν πραγματικά οικογενειακή πολιτική. Το 2016, δηλαδή, κατά τη δεύτερη εντολή (από την επιστροφή του στην εξουσία το 2010) της κυβέρνησης Orbán, ο αριθμός αυτός ξεπέρασε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ανερχόταν σε 5,3 γάμους ετησίως ανά 1.000 κατοίκους. Το 2019, η αύξηση του αριθμού των γάμων συνεχίστηκε με 6,7 γάμους ετησίως ανά 1.000 κατοίκους και, τέλος, στοιχεία που δημοσίευσε η Ουγγρική Υπηρεσία Στατιστικής (KSH) για το 2020 δείχνουν ότι η αύξηση συνεχίστηκε για να φθάνει σε 6,9 γάμους ετησίως ανά 1.000 κατοίκους, το υψηλότερο ποσοστό από το 1985 και το τρίτο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πίσω από την Κύπρο και τη Λιθουανία.

Αυτή η αύξηση του αριθμού των γάμων, όσο ισχυρή και αν είναι, δεν φτάνει (ακόμη) τα στοιχεία της δεκαετίας του 1960 και του 1970 - υπήρχαν 9,8 γάμοι ετησίως ανά 1.000 κατοίκους το 1975 -, ωστόσο, είναι ένα υποχρεωτικό βήμα για να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των γεννήσεων, ένας δηλωμένος στόχος της κυβέρνησης Orbán από την επιστροφή του στην εξουσία. Ο Viktor Orbán είχε δηλώσει το 2018: «Σε όλη την Ευρώπη γεννιούνται όλο και λιγότερα παιδιά, και η απάντηση της Δύσης σε αυτό είναι η μετανάστευση. Θέλουν οι μετανάστες να [αντικαταστήσουν] τα ανύπαρκτα παιδιά, ώστε οι αριθμοί να αυξηθούν. Εμείς οι Ούγγροι έχουμε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης. Αντί για απλούς αριθμούς, θέλουμε ουγγαρόπαιδα."

(Το άρθρο πρωτοεμφανίστηκε στην Visegrand Post)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com