28 Ιουν 2020

Εκνευρισμός στο Κόσοβο μετά τις κατηγορίες κατά Θάτσι για εγκλήματα πολέμου

Οι UCKάδες συσπειρώνονται – Αντιδρούν στο Κόσοβο μετά το «κατηγορώ» εισαγγελέα της Χάγης κατά του προέδρου της χώρας Θάτσι για εγκλήματα πολέμου. «Αγανακτισμένος» δήλωσε ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα.
Από τη Θεανώ Καρούτα

Η επόμενη μέρα της απόφασης του εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα των ανταρτών του UCK να εισηγηθεί την απαγγελία κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου κατά του προέδρου του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι και του αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος Κάντρι Βεσέλι βρήκε την Πρίστινα να «βράζει».
Εμφανώς εκνευρισμένος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου Κάντρι Βεσέλι χαρακτήρισε «πολιτική απόφαση» την εισήγηση του εισαγγελέα, αφήνοντας υπόνοιες για τη χρονική στιγμή που εκδόθηκε, δηλαδή λίγες μέρες πριν από τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο για τη διευθέτηση του ζητήματος του Κοσόβου.
«Οι κατηγορίες που με βαρύνουν είναι αβάσιμες» τόνισε ο Βεσέλι. Ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι στάθηκε στο πλευρό των πρώην συμπολεμιστών του και νυν πολιτικών του αντιπάλων. «Πιστεύω στην αθωότητα του προέδρου Θάτσι, του Κάντρι Βεσέλι και όλων των συμπολεμιστών. Ο UCK διεξήγαγε έναν καθαρό πόλεμο για την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία από τη Σερβία» έγραψε σε ανάρτησή του στο facebook.
Σημειώνεται πως ο Χασίμ Θάτσι ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί το ερχόμενο Σάββατο με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς στον Λευκό Οίκο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η κυβέρνηση Τραμπ για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου. Ωστόσο μετά τον Θάτσι και ο πρωθυπουργός Αβντουλάχ Χότι ακύρωσε τη συμμετοχή του στη διάσκεψη. «Εξαιτίας της κατάστασης που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό της χώρας μετά την απαγγελία κατηγοριών από την Εισαγγελία του Ειδικού Δικαστηρίου δεν θα μεταβώ στην Ουάσινγκτον» ανακοίνωσε ο Χότι από τις Βρυξέλλες όπου συναντάται με την ηγεσία της Ε.Ε. στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται για την επανεκκίνηση του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας.
Τη συμπαράστασή του στους Θάτσι και Βεσέλι εξέφρασε επίσης και ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος της Δημοκρατικής Ενωσης Κοσόβου Ισα Μουσταφά.
Σε διαφορετικό πνεύμα κινήθηκαν οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού του κινήματος «Αυτοδιάθεση» Αλμπιν Κούρτι. «Οι κατηγορίες κατά του Θάτσι ζημιώνουν το κύρος του Κοσόβου στη διεθνή σκηνή» σχολίασε ο Κούρτι, ενώ μήνυμα συμπαράστασης στους δύο έφτασε και από την Αλβανία. Ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα δήλωσε αγανακτισμένος που «κατηγορούνται για εγκλήματα αυτοί που πολέμησαν την κόλαση του Μιλόσεβιτς». Από τον Χασίμ Θάτσι μέχρι χθες δεν υπήρξε καμία αντίδραση, ενώ στάση σιωπής τηρεί και το Βελιγράδι.
newsbreak,28-06-2020 
Δείτε σχετικά και:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com