30 Αυγ 2011

Κόσοβο - Εισαγγελική έρευνα για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων

Επικεφαλής της έρευνας, που έχει συγκροτηθεί από την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex), ορίστηκε ο Αμερικανός διπλωμάτης, Τζον Κλιντ Ουίλιαμσον.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης, Τζον Κλιντ Ουίλιαμσον ορίστηκε επικεφαλής εισαγγελέας της ειδικής ομάδας που έχει συγκροτηθεί από την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex), με στόχο τη διερεύνηση της υπόθεσης εμπορίου ανθρώπινων οργάνων.
Η ειδική ομάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Eulex, καλείται να ερευνήσει τις αναφορές για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο, που εμπεριέχονται στην έκθεση που συνέταξε ο ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ελβετός γερουσιαστής Ντικ Μάρτι και δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2010. Η προκαταρτική έρευνα της Eulex ξεκίνησε στις 27 Ιανουαρίου του 2011.
Στην έκθεση του Ντικ Μάρτι γίνεται αναφορά σε εμπλοκή του πρώην «Απελευθερωτικού Στρατού Κοσόβου» και του πρωθυπουργού του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι σε παράνομο εμπόριο οργάνων, τα οποία αφαιρούνταν από Σέρβους- και όχι μόνο-αιχμαλώτους πολέμου, στο Κόσοβο και τη βόρεια Αλβανία, στη διάρκεια και μετά τις συγκρούσεις στο Κόσοβο.
Ο O Τζον Κλιντ Ουίλιαμσον έχει ερευνήσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) τις υποθέσεις του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του Ζέλικο Ραζνάτοβιτς (Αρκάν), Σέρβου παραστρατιωτικού ηγέτη.
Ο Τζον Κλιντ Ουίλιαμσον στο τέλος του 2001 έως το 2002 υπηρέτησε στο τμήμα ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ ως διευθυντής του τομέα δικαιοσύνης στην αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο και επιτηρούσε το δικαστικό και σωφρονιστικό σύστημα.
Ο γενικός εισαγγελέας της ειδικής ομάδας της Eulex εργάστηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία από το 1994 έως το 2001 και την περίοδο εκείνη επέβλεπε τις έρευνες και τις δραστηριότητες του ICTY στην περιοχή των Βαλκανίων και συνέτασσε τα κατηγορητήρια. Μεταξύ άλλων, ασχολήθηκε με τις υποθέσεις του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του αρχηγού των παραστρατιωτικών δυνάμεων Ζέλικο Ραζνάτοβιτς, Αρκάν, καθώς και με τις επιθέσεις του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού στο Βούκοβαρ και στο Ντουμπρόβνικ.
Ο Τζον Κλιντ Ουίλιαμσον μέχρι τώρα ήταν ειδικός εμπειρογνώμονας παρά τω Γενικώ Γραμματέα του ΟΗΕ. Προηγουμένως είχε διατελέσει πρέσβης των ΗΠΑ, αρμόδιος για τα εγκλήματα πολέμου.
Πριν από το διορισμό του στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εκτελούσε χρέη ειδικού βοηθού του προέδρου και διευθυντή, αρμόδιου για θέματα βοήθειας, σταθεροποίησης και ανάπτυξης στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSC). Στη διάρκεια της θητείας του στο NSC διέμεινε στη Βαγδάτη το 2003 ως πρώτος σύμβουλος του υπουργείου Δικαιοσύνης του Ιράκ.
kathimerini.gr/29/08/2011 με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε σχετικά και:

-Κόσοβο: Κατηγορίες σε βάρος υπόπτων για συμμετοχή στην υπόθεση Medikus

-Ανησυχεί η Διεθνής Αμνηστία για το Κόσοβο και το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων

-Ο Υπουργός εξωτερικών της Σερβίας για το λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων στο Κοσσυφοπέδιο


-Μαύρες μεταμοσχεύσεις από το "κίτρινο σπίτι".


-Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι πουλούσε όργανα Σέρβων αιχμαλώτων


-Η βαλκανική μαφία των μεταμοσχεύσεων. Σοκ από τις αποκαλύψεις για την κλινική μεταμοσχεύσεων«Medicus» στην Πρίστινα


-Διεθνές κύκλωμα εμπορίας οργάνων με έδρα το Κόσοβο….


-Νέα στοιχεία στην υπόθεση εμπορίας οργάνων Σέρβων


-Κάρλα Ντελ Πόντε, Σφαγείο ανθρώπων στην Αλβανία για εμπόριο οργάνων

1 σχόλιο:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Ααα! Μάλιστα, τώρα θα ασχοληθούν με το εμπόριο των ανθρωπίνων οργάνων, τότε, στο Κόσοβο.

Με τη λαθρεμπορία των λόγων, που οδηγούν στη φρικτή παρανομία παραποίησης των επιστημονικών - και όχι μόνο - αρχών και άλλων αξιών, κοινώς τσιμουδιά.

Όποιος τρώει δεν μιλάει, λέει ο λαός, και αυτοί που αλλοίωσαν τα ιατρικά συγγράμματα και τις αξίες της ζωής, τρώνε και με τα τέσσερα, που λέει πάλι ο λαός.

Τον ηθικισμό τους να πάνε αλλού να τον πουλήσουν. Πελάτες υπάρχουν, μάλιστα, δε, κάποιοι είναι εντελώς χρεωκοπημένοι και θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να δείξουν πόσο φιλάνθρωποι (τα εσαγωγικά παραλείπονται) είναι αυτοί που θα αρχίσουν την εισαγγελική έρευνα για την εμπορία ανθρωπίνων οργάνων.

Λαθρέμποροι του λόγου, δουλέμποροι και δολοφόνοι του ανθρώπου, την εμπορία σας φυλάχτε την για τον εαυτός σας και τους όμοιους με σας.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com