23 Ιουλ 2010

Κόσοβο: Μια υποβαθμισμένη και φτωχή περιοχή με αμύθητο ορυκτό πλούτο


Όπως αναφέρει σε υπόμνημά της για το Κοσσυφοπέδιο, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Σερβίας «Το έδαφός του είναι από τα πιο εύφορα της Βαλκανικής, έχει ορυκτό πλούτο, αλλά θεωρείται υποβαθμισμένη-φτωχή περιοχή »

Στρατηγική η θέση του Κοσσυφοπεδίου

Σε μια βρετανικής προελεύσεως συνοπτική ιστορία του Κοσσυφοπεδίου από τον συγγραφέα και αναλυτή Νόελ Μάλκολμ αναφέρεται:«Η πραγμάτευση του θέματος ξεκινά από τη διερεύνηση της γεωγραφικής θέσης του Κοσσυφοπεδίου, θέσης στρατηγικής που αποτελεί και την αιτία της διεκδίκησής του.

Σε όλη τη μακρά ιστορία της Βαλκανικής η κατοχή του Κοσσυφοπεδίου εξασφάλιζε την επιτυχία είτε των από Βορρά προς Νότο στρατιωτικών επιχειρήσεων είτε αντιστρόφως. Επιπλέον ήταν περιοχή πλούσια σε ορυκτά (κυρίως σε άργυρο και μόλυβδο) και είχε αποκτήσει οικονομικό ενδιαφέρον από την εποχή κιόλας των Ρωμαίων.».

Κόσοβο: «περιοχή κλειδι»

Η γη των 13,5 δις

Η περιοχή του Κσσόβου έρχεται πέμπτη σε αποθέματα λιγνίτη στον κόσμο. Αδιαμφισβήτητα, το γεγονός αυτό (ακόμα κι από μόνο του) καθιστά το Κόσσοβο «περιοχή κλειδί» στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης (αφού επιπλέον δίπλα από το Κόσσοβο περνάνε οι σημαντικότεροι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου που κατασκευάζονται στα Βαλκάνια) και πραγματικό χρυσωρυχείο για τους διεθνείς κολοσσούς της παραγωγής ενέργειας.

Εκτός από ενεργειακό χρυσωρυχείο, όμως, το Κόσσοβο είναι και πραγματικό χρυσωρυχείο. Χρυσός, άργυρος, νικέλιο, χρώμιο, μόλυβδος και άλλα μέταλλα βρίσκονται σε αφθονία στο υπέδαφός του. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τη δεκαετία του 1980 στην περιοχή εξορυσσόταν το 70% του ορυκτού πλούτου της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

Το 2005, η παγκόσμια τράπεζα ανακοίνωσε μετά από έρευνα, ότι το υπέδαφος του Κοσσυφοπεδίου αξίζει 13,5 δις ευρώ. Επιπλέον, αποτελέσματα έρευνας που δόθηκαν πριν λίγο καιρό στη δημοσιότητα φανερώνουν ότι τα αποθέματα της χώρας σε χρυσό, νικέλιο και χρώμιο είναι μεγαλύτερα απ’ όσο υπολογίζονταν μέχρι πρόσφατα. Είναι, λοιπόν, να μην ανοίγει η όρεξη των πολυεθνικών με τέτοιες «ευκαιρίες επενδύσεων»;

Ολα για πούλημα

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και κάτω από το αμφίβολο «προσωρινό» καθεστώς της περιοχής, πρώτο μέλημα της ΝΑΤΟϊκής διοίκησης στο Κόσσοβο ήταν η προώθηση και προστασία των ξένων (κυρίως αμερικάνικων) επενδύσεων στην περιοχή. Επίσημο νόμισμα της περιοχής κηρύχτηκε το γερμανικό μάρκο, το οποίο αντικαταστάθηκε αργότερα με το ευρώ, ενώ δόθηκαν και ειδικές εγγυήσεις για τις αμερικάνικες επενδύσεις.

Η UNMIK αναλαμβάνοντας ρόλο δημοπράτη ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή τις προσπάθειες να ιδιωτικοποιήσει τα ορυχεία της περιοχής, καθώς και άλλες μέχρι τότε δημόσιες επιχειρήσεις (τηλεπικοινωνίες, σιδηρόδρομοι, ταχυδρομεία κ.α.) συστήνοντας, μάλιστα, ειδική υπηρεσία που θα το αναλάβει (Kosovo Trust Agency – KTA). Σήμερα, η KTA προκηρύσσει το 30ο κύμα ιδιωτικοποιήσεων και φιλοδοξεί να πιάσει το στόχο που έχει οριστεί για την ιδιωτικοποίηση του 90% των δημόσιων επιχειρήσεων στην περιοχή. Μάλιστα, σε σχετικό φυλλάδιο, στο οποίο προωθούνται οι «μπίζνες στα Βαλκάνια», το Κόσσοβο διαφημίζεται σαν μια «φιλική» προς τους επενδυτές περιοχή με απλές διαδικασίες, μικρούς φόρους και… ευέλικτο εργατικό δυναμικό.

Κι όλα αυτά σε μια από τις πιο «προικισμένες» περιοχές της Ευρώπης, όπου ζει ένας από τους φτωχότερους λαούς. Οι αντιδράσεις του Κοσσοβάρικου λαού στα σχέδια εκποίησης του ορυκτού πλούτου της περιοχής, που εκφράστηκαν με διαδηλώσεις, απεργίες και καταλήψεις των ορυχείων της Τρέπτσα, αντιμετωπίστηκαν με δακρυγόνα και σφαίρες από τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα, που υποτίθεται ότι βρίσκονται εκεί «για την ασφάλεια των Κοσσοβάρων».

Τα αποθέματα ορυκτών στο Κοσσυφοπέδιο είναι αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα μεταλλευμάτων αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα πιο σημαντικά στο Κοσσυφοπέδιο, είναι τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σε άνθρακα στην Ευρώπη,επίσης έχουν βρεθεί χρυσός, ασήμι, αρσενικό, θάλλιο, βισμούθιο σίδηρος, και άλλα μέταλλα.

Επίσης σε Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο υπάρχουν κοιτάσματα μεταλλευμάτων, χρωμίου, βωξίτη, χαλκό, νικέλιο, χαλαζία, μαγνήσιο,και κοβάλτιο.

Κατά την τελευταία διετία τεράστιες εξερευνήσεις έχουν λάβει χώρα στη Βόρεια Αλβανία, ειδικά στο Tropoje και Kukes. Σύμφωνα με την αλβανική εταιρεία Minerals & Bytyci ο γεωλόγος μηχανικός Shpk τόνισε ότι υπήρξαν 100 νέες θέσεις μεταλλεύματος χρωμίου στην Tropoje.

Σύμφωνα με Ιταλούς και Αμερικανούς μηχανικούς, που εργάζονται για την αλβανική εταιρεία Ορυκτών Bytyci Shpk αυτή την τεράστια περιοχή από Tropoje μέχρι Kukes έχουν υπολογιστή περισσότερα από 500 εκατομμύρια τόνοι μεταλλεύματος χρωμίου. Νέες γεωλογικές έρευνες και τα αποτελέσματα χημικών έχουν δείξει ένα εκπληκτικό ποσό των μετάλλων στη Βόρεια Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο. Υπάρχουν επίσης μεγάλες ποσότητες μαγνησίου και νικελίου.

Η αλβανική κυβέρνηση έχει κάνει μια καταπληκτική δουλειά σε κατασκευή δρόμων, προς τα σημεία εξορύξεις. Η αξία των μετάλλων που έχουν ήδη ανακαλυφθεί στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο υπερβαίνει τα 100 δισ. δολάρια ως πρώτη ύλη.

Τα Αλβανικά Ορυκτά στη Νέα Υόρκη έχουν αύξησή το ενδιαφέρων για τη δημιουργία υποδομών, και το ποσό των χρημάτων που επενδύονται σχεδιάζετε να τριπλασιάσουν το ποσό των επενδύσεων στην περιοχή.

Έχουμε δημιουργήσει μια εταιρική σχέση και μια κοινή επιχείρηση με της μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου, σε εταιρείες εμπορίας των επιχειρήσεων» τόνισε αξιωματούχος της κυβέρνησης. «Το δυναμικό των ορυκτών στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο είναι περισσότερο από οποιονδήποτε έχει ποτέ φανταστεί. Αυτό θα δημιουργήσει μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στην Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και το σύνολο των Βαλκανίων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com