31 Μαΐ 2018

Πολιτική κίνηση από την Εκκλησία των Σκοπίων να παραδώσει το «Μακεδονία»

Πολιτική κίνηση από την Εκκλησία των Σκοπίων να παραδώσει το «Μακεδονία»
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)
Ένα αίτημα με σημαντικό πολιτικό αποτύπωμα στη διαπραγμάτευση για το όνομα της πΓΔΜ, το οποίο συνοδευόταν από επιστολή του Ζόραν Ζάεφ προς τον κ. Βαρθολομαίο, κατέθεσε χθες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων.

Συγκεκριμένα, η Εκκλησία της γειτονικής χώρας ζήτησε να εγκαταλείψει το «Μακεδονία» και να υπαχθεί εκ νέου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ως Αρχιεπισκοπή Αχριδών.
Η σημασία της πρωτοβουλίας καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι τον περασμένο Νοέμβριο η Εκκλησία της «Μακεδονίας» είχε υποβάλει αίτημα υπαγωγής στο Πατριαρχείο της Βουλγαρίας κάτι που είχε προκαλέσει την αντίδραση τόσο του Φαναρίου («το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι μητέρα των βαλκανικών Εκκλησιών», είχε δηλώσει ο κ. Βαρθολομαίος), όσο και την αντίδραση του Πατριαρχείου της Σερβίας. Στην κατεύθυνση εξομάλυνσης των σχέσεων, στις 10 Απριλίου ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ είχε επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου συναντήθηκε με τον Πατριάρχη.
Το αίτημα, που θεωρείται ότι βάζει τίτλους… τέλους σε ένα στοιχείο εθνικισμού των γειτόνων, εξετάζεται από την Ιερά Σύνοδο. Η Εκκλησία της πΓΔΜ έως τη δεκαετία του 1930 ανήκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και έως σήμερα στο Πατριαρχείο της Σερβίας.
Ο Βαρθολομαίος για τη μητρότητα της σχισματικής Εκκλησίας της πΓΔΜ
Ο Βαρθολομαίος για τη μητρότητα της σχισματικής Εκκλησίας της πΓΔΜ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με καθηγητές και τελειόφοιτους σπουδαστές του Σεμιναρίου των Σκοπίων «Άγιος Κλήμης της Αχρίδος» (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Μαγγίνας)
Στην πρόσφατη ενέργεια της Εκκλησίας της Βουλγαρίας να δώσει εκκλησιαστική μητρότητα στη σχισματική Εκκλησία της πΓΔΜ αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενος σε καθηγητές και τελειόφοιτους σπουδαστές του Σεμιναρίου των Σκοπίων «Άγιος Κλήμης της Αχρίδος», οι οποίοι βρέθηκαν στο Φανάρι στο πλαίσιο προσκυνηματικής εκδρομής.
Βαρθολομαίος: Στις διορθόδοξες σχέσεις θα πρέπει να υπάρχει ευθύτητα, εντιμότητα και ειλικρίνεια.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε ότι Μητέρα Εκκλησία όλων των βαλκανικών λαών είναι η Κωνσταντινούπολη. Ακόμα, είπε με έμφαση ότι η ενέργεια της Εκκλησίας της Βουλγαρίας είναι λανθασμένη και δεν βοηθά, αντίθετα περιπλέκει τα πράγματα, μιας και πρόκειται για μια πλασματική μητρότητα.
«Δεν μπορεί η Βουλγαρία να σας εισαγάγει στην Κανονικότητα, σε κανονικές σχέσεις με άλλες Εκκλησίες», εξήγησε στους καθηγητές και τους σπουδαστές από την πΓΔΜ. Ωστόσο, τους τόνισε ότι κάθε φορά που επισκέπτονται την Κωνσταντινούπολη δεν πρέπει να αισθάνονται ξένοι, επισκέπτες ή φιλοξενούμενοι, αλλά να νιώθουν ότι είναι στο σπίτι τους. «Υπολογίζουμε στη νέα γενεά θεολόγων και κληρικών, η οποία μπορεί να συμβάλει στη σύσφιξη των σχέσεων γειτονικών λαών και μεταξύ των ορθοδόξων Εκκλησιών», κατέληξε.
Σχετικά με την επίσκεψη του προέδρου της πΓΔΜ στο Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι οι σχέσεις είναι καλές και φιλικές και ότι συναντώνται συχνά σε διεθνή συνέδρια που διοργανώνονται στην Κωνσταντινούπολη.
Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο πρόεδρος της πΓΔΜ
Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο πρόεδρος της πΓΔΜ
Ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ (φωτ. αρχείου: president.mk)
Την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, επισκέφθηκαν σήμερα διαδοχικά το μέλος του τριμελούς προεδρείου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μλάντεν Ίβανιτς και ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ. Ο Μλάντεν Ίβανιτς έφτασε στο Φανάρι συνοδευόμενος από συνεργάτες του και προσκύνησε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, όπου και ενημερώθηκε από τον αρχιμανδρίτη Βησσαρίωνα για την ιστορία του και τα ιερά κειμήλια που φυλάσσονται σε αυτόν.
Στη συνέχεια ανήλθε στον Πατριαρχικό Οίκο όπου έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, που διήρκεσε μισή ώρα, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν διάφορα θέματα της επικαιρότητας.
Το μεσημέρι αφίχθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ συνοδευόμενος από τη σύζυγο και τον γιο του, συνεργάτες του και τον πρέσβη της χώρας στην Άγκυρα. Αφού προσκύνησε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, συζήτησαν διάφορα θέματα και αντάλλαξαν ευχές και δώρα για το Πάσχα.
Στο μεταξύ, το πρωί της Τρίτης της Διακαινησίμου, όπως κάθε χρόνο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος άναψε κερί και κατέθεσε ανοιξιάτικα άνθη πίσω από την κλειστή Πύλη του Πατριαρχείου, τόπο του απαγχονισμού του ιερομάρτυρα προκατόχου του Γρηγορίου Ε΄ τιμώντας τη μνήμη του.
Ο Πατριάρχης, μέσα σε συγκινητική σιωπή, προσευχήθηκε λίγα λεπτά στον ιερό αυτό τόπο για το παρόν και το μέλλον της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, για την πνευματική προκοπή του ποιμνίου του, για την εκτόνωση των εντάσεων και την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α. Ρομπόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com