8 Ιουν 2010

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρου: Πολύ θετικός ο ρόλος του Αρχιεπισκόπου, «ώστε να αναδειχθούν…τα μηνύματα» για το διαθρησκευτικό διάλογo

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, αναφερόμενος στην επίσημη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου, υπογράμμισε: «Η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο αποτελεί ιστορικό γεγονός και τιμή για τη χώρα και το λαό μας. Η παρουσία του στην κυπριακή γη πρόβαλε διεθνώς την πατρίδα μας, το πρόβλημα της τουρκικής κατοχής και της ντε φάκτο διαίρεσης που αντιμετωπίζει, αλλά και τον αγώνα που διεξάγει ο λαός μας για λύση και επανένωση. Ο Πάπας απηύθυνε μηνύματα στήριξης στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, προσπάθειες για τις οποίες θα συνεχίσει, όπως είπε, να επιδεικνύει συνεχές ενδιαφέρον.

Ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον επέδειξε ο Πάπας Βενέδικτος για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα η οποία, όπως υπέδειξε, ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ο Πάπας υπογράμμισε την ανάγκη αποκατάστασης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και υποσχέθηκε ότι θα συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πολύ σημαντική είναι η αναφορά του Πάπα στη συμβολή των Χριστιανών και Μουσουλμάνων για τη συμφιλίωση μεταξύ των Κυπρίων η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα για τους λαούς άλλων χωρών, ιδιαίτερα για τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου και τους λαούς της Μέσης Ανατολής, η οποία ταλανίζεται για πάρα πολλά χρόνια από συγκρούσεις και πολέμους. Η Κύπρος μπορεί να συμβάλει στην επίλυση αυτών των προβλημάτων και να καταστεί γέφυρα ειρήνης, συνεννόησης και συνεργασίας στην περιοχή. Αυτό είναι ένα από τα οράματα της Κυβέρνησης Χριστόφια και γι’ αυτό το όραμα θα συνεχίσει να εργάζεται».

Ερωτηθείς πώς εκτιμά η Κυβέρνηση το ρόλο του Αρχιεπισκόπου στην επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Και η Εκκλησία της Κύπρου, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο, διαδραμάτισε πολύ θετικό ρόλο και υπήρχε πλήρης συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης και της Εκκλησίας της Κύπρου για την επιτυχία αυτής της επίσημης επίσκεψης ώστε να αναδειχθούν και τα πολιτικά μηνύματα, αλλά και τα μηνύματα που έχουν να κάνουν με ζητήματα που αφορούν τις Εκκλησίες, το διαθρησκευτικό διάλογο, το διαπολιτισμικό διάλογο και τα μηνύματα, γενικά, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της συνεννόησης μεταξύ των χωρών και των λαών».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «Από τη στιγμή που ο ίδιος ο Πάπας εκφράζει το συγκλονισμό του για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα και μάλιστα αναδεικνύει και μια σημαντική αλήθεια, ότι αυτή η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό από μόνο του αποτελεί μια είδηση και ένα γεγονός. Από κει και πέρα είναι γεγονός ότι το θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς έχει τεθεί μερικές φορές, και είναι σημαντικό, μέσα από την παρέμβαση και το ενδιαφέρον του Βατικανού και του ίδιου του Πάπα, να αντιμετωπίσουμε αυτήν την καταστροφή η οποία είναι αποτέλεσμα της κατοχής και της αδυναμίας της Κυπριακής Δημοκρατίας να μπορέσει να παρεμβληθεί ένεκα της κατοχής για να περισώσει θησαυρούς της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, παρότι έχουν γίνει συγκεκριμένα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Από κει και πέρα θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δεν υπήρξε πολιτικού περιεχομένου δήλωση του Πάπα, ο κ. Στεφάνου είπε: «Είναι σημαντικό να έχουμε τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας – που δεν αναμένουμε ασφαλώς να υπεισέλθει σε ζητήματα πολιτικής – να αναφέρεται στα ζητήματα της ενίσχυσης και της συνέχισης των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού που θα φέρει επανένωση. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο. Εκτός αν θα περιμένουμε τώρα και τις Εκκλησίες να αρχίσουν να πολιτικολογούν».

Τέλος, σε άλλη ερώτηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι, σύμφωνα και με το ίδιο το Βατικανό, η επίσκεψη του Πάπα «ήταν θαυμάσια, χωρίς κανένα ψεγάδι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com