18 Ιουν 2010

Η θρησκεία δεν οδηγεί στην τρομοκρατία. Μηνύματα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Με την ύψιστη ακαδημαϊκή διάκριση, την αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, το Πανεπιστήμιο Κύπρου τίμησε χθες βράδυ τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο. Σε ειδική τελετή, τον Αρχιεπίσκοπο προσφώνησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Σταύρος Ζένιος.

Ο κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, καθηγητής Αθανάσιος Γαγάτσης ανέγνωσε την απόφαση της Συγκλήτου για την απονομή του τίτλου του επιτίμου διδάκτορος, ο καθηγητής Σταύρος Φωτίου παρουσίασε τη ζωή και το βαρυσήμαντο και πολυσχιδές έργο του. Ο κ.Φωτίου χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο «ως κορυφαίο ανάστημα της Εκκλησίας, της κοινωνίας, της παιδείας».

Η πρόταση ζωής, που καταθέτει και υπηρετεί ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, αποτελεί τη σκοποθεσία της θρησκευτικής αγωγής, είπε και επεσήμανε: «Ως συνέπεια της θεογνωσίας, η αγωγή αυτή προάγει την αυτογνωσία, την κοινωνικότητα και την οικολογική ευαισθησία». Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, μετά την περιένδυση της ακαδημαϊκής τηβέννου, ανέπτυξε το θέμα «Τρομοκρατικές ενέργειες και θρησκευτική συνείδηση». Στην εμπεριστατωμένη ομιλία του παρατήρησε ότι η τρομοκρατία, που δεσπόζει στις μέρες μας στο διεθνές προσκήνιο έχει τρία χαρακτηριστικά: Πρώτον, ένα αμεσότερο δεσμό με το Ισλάμ, δεύτερον, την απόφαση των πρωταγωνιστών να θυσιαστούν άμεσα, με μια συνειδητή επιλογή θανάτου, και τρίτον, άριστη χρήση της τεχνολογίας και ευρηματική επιχειρησιακή τακτική. Επίσης, αναφέρθηκε στη διεθνή οικονομική κρίση, αλλά και στη φτώχεια του κόσμου, και υπέδειξε ότι για την ουσιαστική αντιμετώπισή τους, απαιτείται υπέρβαση της αδικίας, ισόρροπη ανάπτυξη και καλλιέργεια της αλληλεγγύης σε όλα τα επίπεδα. Ο κ. Αναστάσιος μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής:

Όλοι οφείλουμε να αντισταθούμε στη χρησιμοποίηση της θρησκείας για πολεμικές συγκρούσεις, καθώς και για τη στήριξη της τρομοκρατίας.

Η τρομοκρατία δεν μπορεί να εκπροσωπεί κανένα πολιτισμό, συνιστά την άρνηση του πολιτισμού και την επάνοδο στη νοοτροπία της ζούγκλας.

Πρέπει να προστατευθεί με κάθε τρόπο η ουσία της θρησκείας, η οποία οδηγεί τον άνθρωπο σε κοινωνία με το Άγιο, με τον Θεό, σε σχέσεις σεβασμού και αγάπης προς τους συνανθρώπους του. Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κατέληξε με την έκκληση, που είχε κάνει την περίοδο των συγκρούσεων στα Βαλκάνια: «Ουδείς έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το άγιο λάδι της θρησκείας για την ενίσχυση της φωτιάς των ένοπλων συγκρούσεων». Χθες το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος επισκέφθηκε την Πανεπιστημιούπολη, στην οποία τον ξενάγησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Στ. Ζένιος, και στη συνέχεια συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Από το παράθυρο του γραφείου του πρύτανη ο Αρχιεπίσκοπος ατένισε με βουρκωμένα μάτια τον σκλαβωμένο Πενταδάκτυλο. Ο πρύτανης, απαντώντας σε ερώτηση του «Φ», είπε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι πρόθυμο να βοηθήσει την Εκκλησία της Αλβανίας στα εκπαιδευτικά της προγράμματα και να προσφέρει τεχνογνωσία και υποτροφίες. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος εξέφρασε τον θαυμασμό του για το έργο του Πανεπιστημίου Κύπρου και για τις άρτιες εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης.

«Φιλελεύθερος» -18/06/2010- Αριστείδη Βικέτου

2 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Όλοι οφείλουμε να αντισταθούμε στη χρησιμοποίηση της θρησκείας για πολεμικές συγκρούσεις, καθώς και για τη στήριξη της τρομοκρατίας.

Σε ποιο κόσμο ζει ο σεβασμιότατος; Δεν του είπε κανείς ότι τη θρησκεία τη χρησιμοποιούν αυτοί που έφτιαξαν τους τρομοκράτες για να την καταργήσουν; Ήδη εμείς ξέρουμε ότι υπάρχει η "αρρώστια της θρησκείας" και κάνουμε προσπάθειες να την εξαλείψουμε (τη θρησκεία). Διάγνωση που έκανε διάσημο τον εξ Αμερικής π. Ρωμανίδη. Παραλίγο να πάρει και το Νόμπελ, αλλά αυτό δεν προβλέπετε, νομίζω, για τους ταγούς της χριστιανοσύνης.

panais είπε...

Eδώ δώσανε του Ομπάμα νόμπελ Ειρήνης και θα δίναν στον μακαριστό π.Ρωμανίδη!Σε λίγα χρόνια θα δώσουνε και του Πάπα νόμπελ Ειρήνης και Ηθικότητας!Του Αντίχριστου είμαι περίεργος τί θα του δώσουν έτσι όπως πάμε;;;

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com