30 Σεπ 2024

Στο ίδιο έργο θεατές: Άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στις τουρκικές διεκδικήσεις για την χωροθέτηση των θαλάσσιων πάρκων!

Εικόνα

Στο ίδιο έργο θεατές: Άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στις τουρκικές διεκδικήσεις για την χωροθέτηση των θαλάσσιων πάρκων!

Γράφει ο Νικόδημος Καλλιντέρης

Σήμερα (30/9) «Τα ΝΕΑ» σε αποκλειστικό ρεπορτάζ παρουσιάζουν τη μελέτη χωροθέτησης των θαλάσσιων πάρκων στο Νότιο Αιγαίο ενώ μέχρι το τέλος του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί και η αντίστοιχη για το Ιόνιο πέλαγος!

Εικόνα 

Μετά τους αναθεωρητικούς και απειλητικούς βρυχηθμούς της Τουρκίας τον Απρίλιο του 2024 για τα θαλάσσια πάρκα που ανακοινώθηκαν τότε εν όψει του 9ου διεθνούς συνεδρίου για τους ωκεανούς (Our Ocean Conference), η κυβέρνηση της ΝΔ «βάζει την ουρά στα σκέλια» και περιορίζει τα θαλάσσια πάρκα ΜΟΝΟΝ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ, ήτοι εντός των 6 ν.μ. στο Αιγαίο και εντός των 12 ν.μ. στο Ιόνιο!

Υπενθυμίζουμε ότι το θαλάσσιο πάρκο του Αιγαίου, όπως ανακοινώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, εκτεινόταν από τις βραχονησίδες Βελοπούλα και Φαλκονέρα στα δυτικά της Μήλου και θα έφτανε ανατολικά μέχρι τις νησίδες γύρω από τη Νίσυρο. Το αντίστοιχο του Ιονίου περιελάμβανε τις θαλάσσιες περιοχές από τα βόρεια της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης μέχρι τις νησίδες Αρκούδι και Άτοκος ενώ κάλυπτε τη θαλάσσια ζώνη όλης της δυτικής και νοτιοδυτικής Πελοποννήσου φθάνοντας μέχρι τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα (δείτε συγκριτικά τους χάρτες)!

Οι οργισμένες αντιδράσεις της Τουρκίας των ημερών εκείνων φαίνεται να φέρνουν αποτέλεσμα και πλέον στη νέα μελέτη την οποία απεκάλυψαν σήμερα «Τα ΝΕΑ», τα δύο τέως ενιαία θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο κατακερματίζονται σε πολλά μικρότερα, τα οποία περιορίζονται αυστηρά εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης απεμπολώντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα!

Τελικά, οι φωνές του κατευνασμού των ακαδημαϊκών του ΕΛΙΑΜΕΠ που αρθρογραφούσαν τους προηγούμενους μήνες χαρακτηρίζοντας ως «μονομερή ενέργεια» την χωροθέτηση των θαλάσσιων πάρκων που παραβιάζει τη «Συμφωνία των Αθηνών» και δικαιολογούσαν τις αντιδράσεις της Τουρκίας λόγω της έκτασής τους πέραν των χωρικών μας υδάτων και εντός της εν δυνάμει ελληνικής ΑΟΖ, έπιασαν τόπο και έπεισαν την κυβέρνηση της ΝΔ...

Με τέτοιες κινήσεις τόσο οι σύμμαχοι όσο και εχθροί μας αντιλαμβάνονται με τον πιο απτό και εναργή τρόπο ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν έχει την πολιτική βούληση να υπερασπιστεί την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στις θάλασσές μας!

Νικόδημος Καλλιντέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com