23 Αυγ 2024

Στο Κίεβο η Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Στο Κίεβο η Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου 

Στο Κίεβο αφίχθη την Τετάρτη 21 Αυγούστου η Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου η οποία αποτελείται από τον Μητροπολίτη Γουίνιπενγκ κ. Ιλαρίωνα, τον Μητροπολίτη Πισιδίας κ. Ιώβ και τον Πατριαρχικό διάκονο Επιφάνιο Καμγιάνοβιτς. Την Πατριαρχική Αντιπροσωπεία υποδέχθηκε ο Επίσκοπος Κομάνων κ. Μιχαήλ, Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία. 

Η αντιπροσωπεία θα λάβει μέρος στους εορτασμούς με αφορμή την 33η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και θα συναντηθεί με εκπροσώπους των κρατικών αρχών και των εκκλησιαστικών προσώπων. Ξεχωριστή προσοχή θα δοθεί στην αναζήτηση τρόπων κατανόησης μεταξύ της Ορθόδοξης Ουκρανίας και του διαλόγου για την επίτευξη ενότητας στο εκκλησιαστικό ζήτημα, στο οποίο η εξελίξεις είναι ραγδαίες μετά και την ψήφιση του νόμου «Περί Προστασίας της Συνταγματικής Τάξης στη σφαίρα Δράσης των Θρησκευτικών Οργανώσεων», γνωστό και αλλιώς ως ψήφισμα 8371.

Αμέσως μετά την άφιξή τους στο Κίεβο, τα μέλη της αντιπροσωπείας επισκέφθηκαν το Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία – τον Ναό του Αγίου Ανδρέου, όπου έκαναν μια σύντομη προσευχή για τη νίκη της Ουκρανίας, του θαρραλέου ουκρανικού λαού και την εκκλησιαστική ειρήνη στην Ουκρανία.

Να επισημανθεί ότι η άφιξη της αντιπροσωπείας είχε προγραμματιστεί πέρυσι, αλλά για απρόβλεπτους τεχνικούς λόγους αναβλήθηκε η επίσκεψή της.

 


Πηγή φωτογραφιών: stavropigiainua

Τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι-Οικουμενικού Πατριάρχη

Την ώρα που η Πατριαρχική Αντιπροσωπεία βρισκόταν στο Κίεβο ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης μεταξύ του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι κα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Κατά την εγκάρδια επικοινωνία τους ο κ. Ζελένσκι τον ευχαρίστησε και προσωπικώς για την αποστολή επισήμου Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας που θα παραστεί στην εθνική επέτειο της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, στις 24 Αυγούστου, αλλά και για την θερμή υποδοχή που επεφύλαξε στους εκπροσώπους του που επισκέφθηκαν πρόσφατα το Φανάρι. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρθηκε επίσης στον νόμο που ψήφισε το Ουκρανικό Κοινοβούλιο για την πνευματική ανεξαρτησία της Ουκρανίας, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το Παν-Ουκρανικό Συμβούλιο Εκκλησιών και Θρησκευτικών Οργανώσεων. «Μια ανεξάρτητη χώρα, ένας ανεξάρτητος λαός πρέπει να είναι ανεξάρτητος και πνευματικά. Σήμερα, η Μόσχα χάνει έναν ακόμη μοχλό επιρροής στην Ουκρανία και στους Ουκρανούς», επισήμανε.

Πρόσκληση να επισκεφθεί την Ουκρανία

Επιπλέον εξέφρασε ακόμη μια φορά τη δέσμευση ότι το Κράτος θα συνεχίσει να διασφαλίζει την ενίσχυση της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία και να προωθεί τον ανοιχτό διάλογο μεταξύ των Εκκλησιών. Τέλος, ο Πρόεδρος Ζελένσκι απηύθυνε νέα πρόσκληση προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη να επισκεφθεί την Ουκρανία.

Ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε τον κ. Ζελένσκι για την επικοινωνία και ευχήθηκε σύντομα να αποκατασταθεί η ειρήνη στην Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας την αμέριστη στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τον δοκιμαζόμενο από τον πόλεμο αγαπητό ουκρανικό λαό.

orthodoxianewsagency.gr

 ...........................

 Κίεβο: Συνάντηση του Μητροπολίτη Επιφανίου με την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Κίεβο: Συνάντηση του Μητροπολίτη Επιφανίου με την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Στις 22 Αυγούστου 2024, ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος, δέχθηκε στην κατοικία του αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποτελούμενη από τον Σεβ. Μητροπολίτη Γουίνιπεγκ της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Καναδά κ. Ιλαρίωνα, τον Σεβ. Μητροπολίτη Πισιδίας κ. Ιώβ και τον Πατριαρχικό Διάκονο κ. Επιφάνιο (Καμιανόβιτς).

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ουκρανία, Θεοφιλ. Επίσκοπος Κομάνων κ. Μιχαήλ, ο Αναπληρωτής Επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, Σεβ. Μητροπολίτης Μπίλα Τσέρκβα κ. Ευστράτιος, ο Ηγούμενος της Μονής Αγίου Μιχαήλ με τους Χρυσούς Τρούλους, Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Βίσχοροντ κ. Αγαπητός, ο Ηγούμενος της Λαύρας Κοιμήσεως της Θεοτόκου των Σπηλαίων του Κιέβου, Θεοφιλ. Επίσκοπος Μπορίσπιλ κ. Αβραάμιος, και ο Προϊστάμενος της Εκκλησίας της Μικρής (Θερμής) Σοφίας, Πρωτοπρεσβύτερος Πέτρος Λαντβίτοβιτς.

 

Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Επιφάνιος ευχαρίστησε τους φιλοξενούμενους για την επίσκεψή τους και μίλησε για τη θρησκευτική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση στη χώρα και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός λαός και ειδικότερα η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας στο πλαίσιο του πολέμου που προκλήθηκε από την ολομέτωπη ρωσική επίθεση.

Τα μέρη αντάλλαξαν επίσης απόψεις για μια σειρά από επίκαιρα θέματα. Συζήτησαν τις σχέσεις εκκλησίας-κράτους, την αντιμετώπιση της ολέθριας ρωσικής προπαγάνδας, στην οποία το επιτιθέμενο κράτος εμπλέκει ενεργά τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, και τη δυνατότητα διαλόγου μεταξύ των Ορθοδόξων στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας σημείωσε ότι έχει επανειλημμένα δηλώσει το ενδιαφέρον και την ετοιμότητά του για έναν δίκαιο διάλογο, χωρίς προϋποθέσεις και τελεσίγραφα.

 

«Ένας αληθινός και ειλικρινής διάλογος, ο οποίος προορίζεται να έχει πραγματικές προοπτικές, δεν μπορεί να ξεκινήσει παρά μόνο με μια κανονική επικοινωνία χωρίς προηγούμενες εκκλήσεις για υποταγή, οι οποίες είναι προφανώς αδύνατο να εκπληρωθούν. Κάνουμε και πάλι βήματα προς τον διάλογο, και πριν από μια εβδομάδα απηύθυνα και πάλι έκκληση στον Μητροπολίτη Ονούφριο να ξεκινήσει διάλογος, και χθες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου στον τηλεμαραθώνιο των «Ηνωμένων Ειδήσεων», επανέλαβα τα λόγια μου. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε λάβει καμία θετική απάντηση», δήλωσε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την εγκάρδια συνάντηση και δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ήρθε για να στηρίξει τον ουκρανικό λαό, το κράτος και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας στην περίοδο των σκληρών δοκιμασιών του πολέμου.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μεταφέρουμε τους χαιρετισμούς και τις ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, με τον οποίο είχαμε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία. Είμαστε με τον λαό, με το κράτος, με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας», είπε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων και συνέχισε: «Ο εχθρός ήλπιζε ότι η Ουκρανία θα ηττηθεί, αλλά με τη χάρη του Θεού, για τρίτο χρόνο η Ουκρανία αμύνεται στην πλήρους κλίμακας επίθεση, γεγονός που μαρτυρεί το αδάμαστο πνεύμα του ουκρανικού λαού».

Μιλώντας για την κατάσταση της Ουκρανικής Ορθοδοξίας, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων είπε: «Ελπίζουμε σε μια διαδικασία ενότητας και συμφιλίωσης. Η ομιλία σας είναι ένα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και ελπίζουμε ότι θα καθιερωθεί ένας διάλογος ώστε οι εχθροί να μην χρησιμοποιούν τη διαίρεση. Ως εκ τούτου, η Μητέρα Εκκλησία υποστηρίζει τον διάλογο για χάρη της ενότητας της Ορθοδοξίας».

«Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνάντηση αυτή και θα εργαστούμε από κοινού», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων.

Ο Μακαριώτατος επανέλαβε ότι για περισσότερα από πέντε χρόνια ζητούσε και συνεχίζει να ζητά διάλογο, αλλά δεν έλαβε καμία εποικοδομητική απάντηση.

«Ανακοινώθηκαν τρεις απαιτήσεις, οι οποίες σημαίνουν ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τις αποφάσεις της Μητρός Εκκλησίας, τον Τόμο, όλα όσα έχει κάνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την Ουκρανία. Είναι δυνατόν να εκπληρωθούν τέτοιες προϋποθέσεις, αν δεν αποσκοπούν στην ενότητα, αλλά στην καταστροφή της Τοπικής Εκκλησίας; Προφανώς, τέτοια τελεσίγραφα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Ως εκ τούτου, τονίζουμε ότι πρέπει να μιλήσουμε χωρίς προϋποθέσεις, να καθίσουμε, να πιούμε τσάι ή καφέ, να κοιτάξουμε ο ένας τον άλλον στα μάτια, να μιλήσουμε από καθαρή αφετηρία για το πώς θα προχωρήσουμε και να μην ανακαλέσουμε όλα τα παράπονα του παρελθόντος. Και αν ο Μητροπολίτης Ονούφριος συμφωνεί, μπορώ να καθίσω μαζί του αύριο και να μιλήσουμε», δήλωσε ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

 

Με την ευκαιρία της επίσκεψης, εκ μέρους του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, η αντιπροσωπεία παρέδωσε στον Μακαριώτατο ένα αντίγραφο της αρχαίας ψηφιδωτής εικόνας της Παναγίας «Παμμακαρίστου», η οποία φυλάσσεται στον Πατριαρχικό Ναό, στο Φανάρι, καθώς και ένα μικρότερο αντίγραφο του Σταυρού που κοσμούσε κάποτε τον τρούλο της Αγίας Σοφίας. Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος προσέφερε στους Ιεράρχες αναμνηστικά εγκόλπια και το βιβλίο «Το αξίωμα του επισκοπικού λειτουργήματος» σε μέγεθος τσέπης, και στον Πατριαρχικό Διάκονο ένα αντίγραφο της εικόνας του Σωτήρος Παντοκράτορα από τη Συνοδική Αίθουσα της Μητροπόλεως και μια Βίβλο σε σύγχρονη ουκρανική μετάφραση.

Μετά το επίσημο μέρος της συναντήσεως, ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας ξενάγησε τους φιλοξενουμένους στο γραφείο του και σε άλλους χώρους της κατοικίας του και τους προσκάλεσε σε δείπνο, όπου η συζήτηση συνεχίστηκε σε μια ζεστή, αδελφική ατμόσφαιρα.

 

Η αντιπροσωπεία έφθασε στην Ουκρανία στις 21 Αυγούστου 2024 με την ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος σε επιστολή του προς τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Επιφάνιο, σχετικά με την άφιξή της, σημείωσε ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας «θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με κρατικούς και εκκλησιαστικούς φορείς και οργανισμούς, αποκλειστικά σε συνεργασία με εσάς, και ταυτόχρονα θα μεταφέρουν τις ευλογίες, τις ευχές και τα συγχαρητήρια της Μητρός Εκκλησίας προς τη χώρα σας και τον ευγενή λαό της με την ευκαιρία της 33ης επετείου από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της αγαπητής Ουκρανίας».

Πηγή: pomisna.info

orthodoxianewsagency.gr

……………………………………….

 Τον αυτοαποκαλούμενο “Πατριάρχη Κιέβου” Φιλάρετο Ντενισένκο επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Τον αυτοαποκαλούμενο “Πατριάρχη Κιέβου” Φιλάρετο Ντενισένκο επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου

orthodoxianewsagency.gr

   Συνεχίζει τις επαφές της στην Ουκρανία η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου η οποία αποτελείται από τον Σεβ. Μητροπολίτη Γουίνιπεγκ της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Καναδά κ. Ιλαρίωνα, τον Σεβ. Μητροπολίτη Πισιδίας κ. Ιώβ και τον Πατριαρχικό Διάκονο κ. Επιφάνιο (Καμιανόβιτς). Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ουκρανία, Θεοφιλ. Επίσκοπος Κομάνων κ. Μιχαήλ.

Στο πλαίσιο των επαφών η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τον αυτοαποκαλούμενο ως “Πατριάρχη Κιέβου” Φιλάρετο Ντενισένκο. Οι συμμετέχοντες της συνάντησης έθιξαν μια σειρά από επίκαιρα θέματα της εκκλησιαστικής ζωής, συζήτησαν την κατάσταση σχετικά με τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας, τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας και τον διάλογο μεταξύ των Ορθοδόξων στην Ουκρανία.

Ο Μητροπολίτης κ. Ιλαρίων ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου έφτασε για να στηρίξει τον ουκρανικό λαό, το κράτος και την Ουκρανική Ορθοδοξία στις σκληρές δοκιμασίες του πολέμου και να λάβει μέρος στον εορτασμό της 33ης επετείου από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Ο “Πατριάρχης” Φιλάρετος Ντενισένκο τόνισε ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την Ουκρανία, που διεξάγεται πόλεμος ευρείας κλίμακας, ο λαός και το κράτος χρειάζονται την ενότητα της Εκκλησίας και την ειρήνη περισσότερο από ποτέ.

Οι εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου συμφώνησαν ότι για να επιτευχθεί ενότητα θα πρέπει να επικρατήσει η αγάπη και να αρχίσει ο διάλογος. Σημείωσαν, επίσης, ότι η Μητέρα Εκκλησία ενδιαφέρεται να βοηθήσει την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες.

Από την πλευρά του ο κ. Φιλάρετος μετέφερε τους χαιρετισμούς του στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και, σε ανάμνηση της συνάντησης, δώρισε στα μέλη της αντιπροσωπείας στους εκλεκτούς έντυπες εκδόσεις.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com