22 Δεκ 2023

Foreign Policy: Η Ουκρανική Εκκλησία δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα των πολιτικών καταστολών

Στην αμερικανική αναλυτική έκδοση Foreign Policy δημοσιεύθηκε άρθρο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Ροντ Άιλαντ Nicolai N. Petro «Η Ουκρανία έχει πρόβλημα πολιτικών δικαιωμάτων», όπου πραγματεύονται πολύ σοβαρές παραβιάσεις της ελευθερίας του θρησκεύεσθαι, της ελευθερίας του Τύπου και των δικαιωμάτων των εθνικών μεινοτήτων στην Ουκρανία.

Επισημάνθηκε, ότι ιδιαιτέρως βαρείς πολιτικές διώξεις υπέστη η υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία: «Με την έναρξη του πολέμου η ελευθερία του θρησκεύεσθαι μειώθηκε δραστικά για ομάδες που έχουν συμβολικές σχέσεις με τη Μόσχα. Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μια από τις μεγαλύτερες ομολογίες της χώρας, δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα συνεπεία εκείνων των καταστολών. Η Ουκρανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Εκκλησία ως πράκτορα ρωσικής επιρροής».

Πληροφορείται ότι «η ιδιοκτησία, τα περιουσιακά στοιχεία και τα ιερά σεβάσματα της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας είχαν κατασχεθεί λίγα χρόνια πριν την έναρξη της πλήρους κλίμακος ρωσικής εισβολής, ενώ μέλη του ευαγούς κλήρου της τελούν υπό ανάκριση ως ύποπτοι για τα εγκλήματα κατά του κράτους σε πολλές περιπτώσεις με πλαστές κατηγορίες. Τον Οκτώβριο 2023 το Ουκρανικό Κοινοβούλιο προέβη σε πρώτο βήμα καθ΄ οδόν προς την πλήρη απαγόρευση της Εκκλησίας, εγκρίνοντας το νομοσχέδιο, που απαγορεύει θρησκευτικές ομάδες, ‘οι οποίες σχετίζονται με κέντρα επιρροής...τα οποία ευρίσκονται εκτός Ουκρανίας στο κράτος, το οποίο πραγματοποιεί στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία».

Κατά την άποψη του επιστήμονα «ο κύριος λομπίστας της διαλύσεως της παραδοσιακής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και ήταν η ομώνυμος ανταγωνιστής της Ορθόδοξη Εκκλησίας της Ουκρανίας με έτος ιδρύσεως 2019 ως εθνική εναλλαγή της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Το 2019 το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε διάταγμα, που απαιτούσε την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία να μετονομασθεί σε «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία». Τούτο ήταν με ασθενή συγκάλυψη και επί το πλείστον ανεπιτυχής προσπάθεια να προκληθεί η αθρόα ‘φυγή’ των ενοριών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησία».

Ο συντάκτης του άρθρου υποδεικνύει τα νομικά, τα ηθικά και τα θεολογικά προβλήματα, που σχετίζονται με τους διωγμούς κατά της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και τον κίνδυνό τους για τη χώρα εν γένει: «Με την εμφάνιση της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας ως παράνομης και εχθρικής οργανώσεως υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί βία κατά της Εκκλησίας και των μελών της...Η επιδείνωση της θρησκευτικής έχθρας τη στιγμή, κατά την οποία η χώρα τόσο απελπισμένα χρειάζεται την ενότητα, μπορεί ακόμη περισσότερο να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας για την κυβέρνηση».

Κατά τον συντάκτη, οι καταστολές κατά της Εκκλησίας θα δημιουργήσουν «ένα ‘έλλειμμα νομιμότητας’ που σιγοβράζει και μπορεί να εκραγεί σε πέντε ή και δέκα χρόνια», οδηγώντας τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο.

https://www.romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com