7 Μαΐ 2023

Προσθετικά μέλη (βιονικό χέρι): Ηθική θεώρηση

Προσθετικά μέλη (βιονικό χέρι): Ηθική θεώρηση

Παναγιώτης Ν. Γκουρβέλος

     Η Παράδοση αυτού του τόπου, που βεβαίως είναι η Παράδοση της Ορθόδοξης Χριστιανικής μας Πίστης, ασφαλώς συμφωνεί και επιδοκιμάζει τη δημιουργία και την προσθήκη τεχνητών μελών στους συνανθρώπους μας (αναπήρους, ακρωτηριασθέντες) που τα έχουν ανάγκη.

      Πώς θα ήταν άλλωστε δυνατόν ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, που ρητά διακηρύσσει ότι δεν ήρθε για να διακονηθεί, αλλά αντίθετα ήρθε για να διακονήσει, να υπηρετήσει δηλαδή εμάς τους ανθρώπους (Ματθ. 20,28), επισφραγίζοντας μάλιστα την διακονία του αυτή υπέρ ημών με τον εκούσιο και επώδυνο και λυτρωτικό διά του Σταυρού θάνατό Του, να είναι αντίθετος με μια τέτοια ευεργετική για τους ανήμπορους αδελφούς μας παρέμβαση της Επιστήμης -της Ιατρικής, της Ρομποτικής και της Τεχνητής Νοημοσύνης;        

     Επιπλέον, χρειάζεται να ειπωθεί πως η θρησκεία μας σέβεται και τιμά την Ιατρική επιστήμη και τους γνήσιους θεράποντές της, τους γιατρούς, ήδη από την Παλαιά Διαθήκη (Σοφία Σειράχ, κεφ.38, 1-15). Η Επιστήμη και ιδιαιτέρως η  Ιατρική είναι μεγάλο δώρο του Θεού προς τον άνθρωπο, καθότι αποσκοπεί στη θεραπεία μας και την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου.

     Γι’ αυτό και υπάρχουν Άγιοι της Εκκλησίας μας που παράλληλα ήσαν και σπουδαίοι γιατροί. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε, από την πρωτοχριστιανική Εκκλησία, τον Ευαγγελιστή Λουκά, τον ιατρό και τον σύγχρονο μεγάλο και θαυματουργό Άγιο Λουκά τον ιατρό, τον Ρώσο.

      Δυστυχώς όμως υπάρχουν και θλιβερές εκτροπές από τον ιερό σκοπό της Ιατρικής επιστήμης από κάποιους σκοτεινούς οπαδούς του δαιμονικού κινήματος του μετανθρωπισμού ή υπερανθρωπισμού. Αυτοί, επαναλαμβάνοντας το τραγικό για ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία αμάρτημα των προπατόρων μας, θέλουν στανικά να  εξορίσουν τον αληθινό Θεό από την ζωή των ανθρώπων και στη θέση του να ανυψώσουν τον άνθρωπο, κάνοντας θρασύτατα λόγο για άνθρωπο- Θεό (Deus- homo). Αυταπατώνται πως ο άνθρωπος μπορεί χωρίς τον Θεό ή ορθότερα ενάντια στον Θεό να οικειοποιηθεί τις θεϊκές ιδιότητες και να γίνει αυτός, αντί του Θεού, παντοδύναμος, παντογνώστης και αθάνατος.

     Στην κατεύθυνση αυτή φαντάζονται ότι σύντομα θα καταφέρουν να αντικαταστήσουν τα φυσικά μέλη του σώματός μας με βιονικά ή υβριδικά τεχνητά μέλη και εν τέλει ότι θα αντικαταστήσουν ολόκληρο τον άνθρωπο, το ιερό, μοναδικό και ανεπανάληπτο ανθρώπινο πρόσωπο με τον υβριδικό ή βιονικό άνθρωπο, τον λεγόμενο cyborg (βλ. Βασιλείου Πετρουλέα, Δρ. Φυσικού, τ. δ/ντή ερευνών του «Δημόκριτου», στο περιοδ. «Η Δράση μας», τεύχος Μαρτίου 2023, σελ. 94 -96). Όμως ο παντοδύναμος Κύριος Ιησούς Χριστός θα συντρίψει με πάταγο τα αλαζονικά και μισάνθρωπα σχέδιά τους!

    Συμπερασματικά, η Επιστήμη όταν ασκείται σύμφωνα με τον θεϊκό νόμο, υπηρετεί τον υψηλό προορισμό της. Όταν όμως αποδεσμεύεται από τις ηθικές αρχές και αξίες της θρησκείας μας, τότε καταντά επικίνδυνη και ολέθρια. Όπως ακριβώς το εξέφρασε ο ύπατος των φιλοσόφων, ο Πλάτωνας:  « Πᾶ­σα ἐ­πι­στή­μη χω­ρι­ζο­μέ­νη δι­και­ο­σύ­νης καὶ τῆς ἄλ­λης ἀ­ρε­τῆς πα­νουρ­γί­α, οὐ σο­φί­α φα­ί­νε­ται».

……………………………………………..

Εισήγηση του υπογράφοντος στο 12ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Τετάρτη 03-05-2023, Πέμπτη 04-05-2022 https://12digifestde.blogspot.com/, με θέμα: Βιονικό χέρι (προγραμματισμός)- ιστορική αναδρομή στα προσθετικά μέλη - ηθικές προεκτάσεις, με την συμμετοχή των καθηγητών του 3ου Γενικού Λυκείου Πατρών Γιαννακόπουλου Νικολάου, καθηγητή Μαθηματικών και Πληροφορικής,  Κότσανη Γεωργίου, καθηγητή Φιλολόγου, Γκουρβέλου Παναγιώτη, καθηγητή Θεολόγου και μαθητών μας της Α΄ και Β΄ τάξης του Σχολείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com