29 Μαρ 2023

Πρωθυπουργός Σκοπίων: Οι «Μακεδόνες» στην Ελλάδα έχουν δικαιώματα αυτοπροσδιορισμού!

 Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΟΝΑΧΟΣ

Κοβάτσεφσκι: Οι «Μακεδόνες» στην Ελλάδα έχουν δικαιώματα αυτοπροσδιορισμού

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι κάλεσε χθες Παρασκευή τις βουλγαρικές αρχές να σεβαστούν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, όσον αφορά στον σεβασμό των δικαιωμάτων του συνεταιρίζεσθαι για τους «Μακεδόνες», που η Βουλγαρία δεν έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα, ενώ αναφέρθηκε και στην Ελλάδα.

«Πάντα αντιδρούσαμε σε σχέση με όλους τους πολίτες, οι οποίοι σ’ οποιαδήποτε άλλη χώρα αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες» είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων

«Υπάρχουν Μακεδόνες σ’ όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, όπως υπάρχουν Μακεδόνες στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, στην Ελβετία, έτσι υπάρχουν Μακεδόνες στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα, δηλαδή άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες και έχουν όλα τα δικαιώματα που έχουν όλοι οι πολίτες να εκφράζουν ελεύθερα την επιθυμία τους για αυτοπροσδιορισμό» πρόσθεσε.

Επισήμανε επίσης ότι «Υπάρχουν αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που η Βουλγαρία δεν έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα, και ως εκ τούτου καλώ για άλλη μια φορά τις βουλγαρικές αρχές να ενεργήσουν σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς νομικούς κανόνες για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, επειδή αναφέρονται στα κράτη μέλη της ΕΕ και τους πολίτες που είναι πολίτες της Βουλγαρίας και που αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, αλλά ταυτόχρονα είναι και πολίτες της ΕΕ, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η Βουλγαρία είναι μέλος της Ε.Ε».

 Ο κ. Κοβάτσεφσκι είπε ότι από «την πλευρά μου κάνω για άλλη μια φορά έκκληση να σεβαστούμε όλα τα δικαιώματα, όπως και στη χώρα μας σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων των εθνοτικών κοινοτήτων και κάθε ατόμου που έχει καθορίσει τον εαυτό του διαφορετικά από τους Μακεδόνες ή από άλλους που αποτελούν μέρος της κοινωνίας μας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν θα ζητούσε την αναγνώριση της «μακεδονικής μειονότητας» στη Βουλγαρία, ανέφερε ότι γενικά υπάρχουν δύο συνταγματικές ρυθμίσεις από αυτή την άποψη στον τομέα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

«Υπάρχουν γενικά δύο συνταγματικές ρυθμίσεις όσον αφορά στα δικαιώματα των μειονοτήτων. Το ένα είναι όπου το ατομικό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση υλοποιείται συλλογικά, εμείς έχουμε ένα τέτοιο σύνταγμα, όπου οι κοινότητες μπορούν ν’ αποτελούν μέρος των συνταγματικών διατάξεων. Η Κροατία έχει επίσης ένα τέτοιο σύνταγμα, όπου μέλη 24 εθνών αποτελούν μέρος του συντάγματος της Κροατίας. Ωστόσο, υπάρχουν χώρες όπου η συνταγματική ρύθμιση ορίζει ότι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση ασκείται ατομικά. Η Βουλγαρία έχει ένα τέτοιο σύνταγμα, αλλά και η Γαλλία, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ατομικό δικαίωμα αυτοδιάθεσης που ασκείται σύμφωνα με τους νόμους που απορρέουν από μια τέτοια συνταγματική ρύθμιση.

«Και γι’ αυτό είμαι πολύ προσεκτικός για να πω ότι υπάρχουν πολίτες στη Βουλγαρία με το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού τους ως Μακεδόνες και σύμφωνα με τις συνταγματικές διατάξεις, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, τους κανόνες των ευρωπαϊκών θεσμών, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μπορούν να το ασκήσουν συλλογικά, όπως κάθε πολίτης που αυτοπροσδιορίζεται με διαφορετικό τρόπο από τους Μακεδόνες στη χώρα μας έχει το δικαίωμα, σύμφωνα με το Σύνταγμά μας και τους νομικούς μας προσδιορισμούς, να το πράξει».

protothema.gr,25.03.2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com